Özdilek

Turizm

Kandıra’da Önemli Panel

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

 

Kandıra’da Tarım Alanlarının Amaç Dışı Kullanımı ve Organize Sanayi Bölgeleri Paneli Yapıldı

 

 

TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu, Kandıra`da kurulmak istenen ancak bölgede geniş bir kesim tarafından ‘topraklarımız gasp ediliyor` denilerek istenmeyen Kandıra Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi mevzuunu Kandıra`da masaya yatırdı.


Makine Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi`nin evsahipliğinde, Kandıra Turan Güneş Kültür Salonu`nda tertiplenen organizasyon, gergin başladı, sakin tamamlandı. Panele katılmak üzere Kocaeli`den yola çıkan otobüs Kandıra girişinde polis tarafından durduruldu, otobüstekiler kimlik kontrolünden geçirildi. Panel, bu harekete kızgınlığın gölgesinde başladı, Kandıralılar`ın ilgisizliğiyle devam etti. Çünkü salonda dinleyici olarak pek fazla insan yoktu, salon boştu.. Panel panelistlerin çoğunun hemfikir olduğu konuşmalarla geçti, sessiz sedasız tamamlandı.

AHMET UZUN DA VARDI
KOÜ Kandıra Meslek Yüksekokulu`ndan Ar.Gör. Ayşegül Kanbak, KOÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi`nden Yrd.Doç.Dr. Örgen Uğurlu, KOÜ Hukuk Fakültesi`nden Doç.Dr. Müslüm Akıncı, Kocaeli Sanayi Odası`ndan Egemen Mert, MMO şube sekreteri Hasan Yitim ve Kandıra İmranlı köyünden Yadigar Derin`in panelist olarak katıldığı panelde, Kandıralı vatandaşların yanısıra CHP İl Genel Meclis Üyesi Ahmet Uzun, ÖDP il başkanı Sedat Şeyhoğlu, TKP il komitesinden Bulut Çiftçi ve Nazif Korkmaz dinleyici oldu.

KONUTLAR GÖÇE İŞARET
Kandıra`daki panel, panelin evsahibi Makine Mühendislerı Odası şube başkanı Nedim Kara`nın genel durum değerlendirmesiyle başladı. Kandıralılar`ın GİOSB`ye bakış açılarını anlattıktan sonra kişisel fikirlerini de ortaya koyan Nedim Kara, “Burada yer seçiminde hata yapılıyor, çünkü burası tarım alanıdır” dedi. Kurulacak olan fabrikalar zaten var olan fabrikalar olduğundan kendilerinden ÇED raporu istenmeyeceğini belirten Kara, “Bu da doğanın kirlenmesine sebep olacaktır. Büyükşehir tarafından yaptırılacak olan toplu konutlar gösteriyor ki, bu binalar göç edenler için yapılacaktır.

SANAYİ ODASI İSTİYOR
Panelde, diğer panelistlere aksi ifade sanayi odasından geldi. Kocaeli Sanayi Odası temsilcisi Egemen Mert, 1990`larda doğduğunu ve 28 kişilik uzman heyetin raporuna dayanılarak 2008 yılında kesinleştiğini anlattığı Kandıra GİOSB`nin düşünülenin aksine ilçeye çok şey kazandıracağı inancını dile getirdi. Kandıra`nın bu yatırımla birlikte göç veren ilçe değil, kalkınan ilçe konumuna geleceği iddiasında bulunan Mert, imalatçıların ürünlerini Kandıralı`dan alacağını, sözkonusu yatırımla sağlanacak 7 bin istihdamın da Kandıra`dan sağlanacağı bilgisine sahip olduklarını anlattı. Mert ayrıca, düşünülenin aksine gıda ihtisas organize sanayinin çevreyi kirletmesinin sözkonus olmadığını belirtti ve sanayi odası olarak bu yatırıma ılımlı baktıklarını kaydetti.

ÇALIŞANLAR DIŞARIDAN
Egemen Mert`in istihdamla ilgili sözlerine KOÜ Kandıra Meslek Yüksekokulu araştırma görevlilerinden Ayşegül Kanbak karşı çıktı. İddia edildiği gibi istihdamın Kandıra`ya dönük olmayacağını Dilovası`ndan örnekleyerek ortaya koyan Kanbak, “Hep böyle olur, Dilovası`nda da böyle oldu. Başlangıçta oradaki vatandaşlar fabrikalarda çalışırken, gelen göçle birlikte daha ucuz iş gücü gelmesi sonucu işsiz kaldılar. Sonra teknoloji gereği kalifiye işçi lazım olunca, gelenler de işlerini kaybetti. Şu an orada oturan halkın sadece yüzde 10`u Dilovası`nda çalışıyor. Geriye kalan yüzde 90`ı iş için sabah erkenden kalkarak başka ilçelere gidiyor. Kandıra`da da bunun böyle olacağını düşünüyorum” dedi.

ÇED REPORLARI YANLIŞ
Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Yrd.Doç.Dr. Örgen Uğurlu ise Kandıra`ya kurulacak organize sanayi bölgesinin ÇED raporlarında yanlış hesaplamaların olduğu iddiasında bulundu. Uğurlu bu iddiasını şu ifadelerle ortaya koydu; “Nasıl bu rakamları çıkarmışlar biri bana izah etsin. Süt temizlenmesinde kullanılacak su miktarları yanlış hesaplanmış. Sabaha kadar uğraştım iki misli çıkıyor oranlar. Hayvanların kesiminden kaynaklanan kan, kemik, tüy gibi her türlü atık zamanla size geri dönecektir. Dilovası`nda yaşanan tüm olaylar burada sizleri de bekliyor. Hazırlanan ÇED raporunda hiçbir zarardan bahsetmiyor ne hikmetse hepsi göz ardı edilmiş. Çevreye vereceği zararlar göz ardı ediliyor. Kurulması mantıklı değil diye düşünüyorum”

ARAZİLER GASP EDİLİYOR
Panelin Kandıralı köylü panelisti de topraklarının gasp edildiğini öne sürdü. Panele KandıraKandıra İmranlı Köyü`nden katıan Yadigar Derin, 700 yıldır yaşadıkları topraklar üzerinde şuanda her gün bilirkişi dolaştığını ve bundan da huzurluksuzluk duyduklarını anlattı. İmranlı köylüsü Derin, yaşadıklarını şöyle ifade etti; “Arazilerimizi vermek istemiyoruz. Sesimizi duyurabilmek için Ankara`lara kadar gittik. Başbakan eli sopalı geldiler dedi, biz bugüne kadar eylemlerimizle kimseye zarar vermiş değiliz, topraklarımız elimizden alınırken susacak mıyız yani.. Kamulaştırma başladı, mahkemeler iki günde bitiyor. Bilirkişiler arazilerimizde geziyorlar. Bizim arazilerimiz bizden zorla gasp ediliyor, başkalarına peşkeş çekiliyor. Sanayilerini taşlık yerlere kursunlar. Toprağımız gittiğinde biz ne yaparız. Başbakan bu sesleri duysun artık”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat