Özdilek

Siyaset

İzmit'te tramvay projesi yok!

CHP’li Haydar Akar, ilimizdeki tramvay projesi ile ilgili ilginç bir detayı kamuoyu ile paylaştı.

5 Kasım 2014 Saat: 13:18
İzmit'te tramvay projesi yok!
İzmit'te tramvay projesi yok!

Ulaştırma Bakanlığı’ndan proje ile ilgili bilgi isteyen Akar, “Bakanlığa göre böyle bir proje yok, tramvay yine hayal oldu” dedi.

 

CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, yaptığı yazılı bir açıklama ile Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Mart seçimlerindeki en büyük vaatlerinden biri olan tramvay hattı ile ilgili ilginç bir iddiayı gündeme getirdi. Akar, açıklamasında, hükümetin Kocaeli’de raylı sistem üzerine bir projesinin olmadığı belirterek, “Büyükşehir’in tramvayı, ‘Hayalray’ oydu” dedi.

 

BÜYÜKŞEHİR’İN VAADİ

Büyükşehir Belediyesi’nin 2009 seçimlerinden önce de aynı sözü verdiği, ancak aradan geçen 5 yıllık dönemde bu vaadini yerine getirmediğini dile getiren Akar, aynı durumun bu süreçte de yaşanmasının muhtemel olduğunu dile getirdi. 2014 seçimleri öncesinde Anıtpark’a tramvay maketinin getirildiğini dile getiren milletvekili Haydar Akar, konu hakkında soru önergesi ile projenin ayrıntılarını sordu.

 

BAKANLIĞA SORDU

Ancak önergesine hükümet cephesinden yanıt alamayan Akar, daha sonra bilgi edinme hakkını kullanmak amacı ile yine Ulaştırma Bakanlığı’na başvurusunu yaptı. Akar başvurusunda, “Bakanlığınızın yatırım programında AKP’li belediye başkanı tarafından Kocaeli halkına vaat edilen tramvay projesi bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise yatırım tutarı ve süresine ilişkin ne öngörülmüştür? Yine Bakanlığınızın Kocaeli’nin ulaşım sorununun çözümüne ilişkin herhangi bir yatırım programı bulunmakta mıdır?” sorularını yöneltti.

 

“BİR PROJE YOK”

Bakanlıktan gelen yanıtta ise, Kocaeli genelinde böyle bir projenin gündemde olmadığı belirtildi. Akar, gelen yanıtla ilgili olarak da, “Bakanlığın yaptığı açıklamaya göre Büyükşehir Belediyesi’nin talep ettiği bir raylı sistem projesi yok. Bu işi projelendirecek olan birim Büyükşehir’dir. Ancak onayı Ulaştırma Bakanlığı veriyor. Yeni yıl projeleri ile ilgili olarak Bakanlığa sunulan bir proje ise bulunmuyor. Yani Kocaeli’ye yapılacak olan tramvay yine ‘Hayalray’ oldu” dedi.

 

ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞININ HAYDAR AKAR’A VERDİĞİ YANIT

“1 Kasım 2011 tarihli ve 28102 (Mükerrer) sayılı ve KHK/655 sayısı ile Resmi Gazete’de yayınlanan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’nin 15. Maddesinin ç ve f bentleri uyarınca; Kamu Kurum ve Kuruluşları, Belediyeler, İl Özel İdarelerinin metro ve şehir içi raylı ulaşım sistemleri kurma taleplerini değerlendirmek ve uygun olanların Bakanlıklar Kurulunun iznine sunmak, Bakanlıklar Kurulunca yapımının üstlenilmesine karar verilen şehir içi raylı toplu taşım sistemleri (metro, HRS, Tramvay vb.) bunlarla ilgili tesislerin ilgili kuruluşlarla işbirliği yaparak plan, proje ve programlarını hazırlamak, hazırlatmak, incelemek, incelettirmek ve bunları yapmak veya yaptırmak ve tamamlanmasını müteakip devri ile ilgili usul ve esasların belirlenmesi, Bakanlığımız Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünün görevleri arasında yer almaktadır. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığınca Bakanlığımıza devrinin alınmasının talep edildiği herhangi bir raylı sistem projesi bulunmamaktadır, yine Raylı Sistem Projeleri ilgili belediyelerce hazırlatılmakta ve yapımı gerçekleştirilmektedir. Bakanlığımızca belediyelerce projelendirilen raylı sistem projeleri incelenerek sistem seçimi ve kriterlere uygunlukları onaylanmaktadır. Bakanlığımıza onay için sunulmuş raylı sistem projesi bulunmamaktadır.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat