Özdilek

Güncel

İzmitli Barbara Anıldı

İzmit'te doğduğuna inanılan, Babası tarafından başı kesilerek katledilen Hırıstiyanlığın azizelerinden biri olan Santa Barbara törenle anıldı.

4 Aralık 2015 Saat: 23:30
İzmitli Barbara Anıldı
İzmitli Barbara Anıldı

Her yıl 4 Aralıkta  Hristiyanlığı kabul ettiği için babası tarafından öldürülen Santa Barbara, İzmit’te hapis tutulduğuna inanılan Şehitler Korusun’daki kulede ölümünün bin 780’nci yılında anıldı

17 yaşındayken Hristiyan olduğu için babası tarafından kafası kılıçla kesilerek öldürülen Azize Barbara’nın ölümünün 1780’inci yıl dönümü nedeniyle Şehitler Korusu’nda bulunan Santa Barbara Kulesi’nde ayin gerçekleştirdi. Anma içerisinde Çekül Vakfı İl Temsilciliği, Nicomedia Akademi Derneği, Bitinya Uygarlıkları Kültür ve Araştırma Derneği, İmre Thökely & İlona Zirinyi Macar Dostluk Derneği’nin bulunduğu Nikomedya Kocaeli Kültür Platformu öncülüğünde gerçekleştirildi. Ayin Fener Rum Patrikhanesi Metropoliti Atinagoras Kidonion tarafından yapıldı. Kulenin içinde mum yakan Hristiyanlar, Azize Barbara için dua etti. Saat 12.00’de başlayan anmaya İzmit’in yanı sıra İstanbul’dan da çok sayıda insan katıldı.

 

DOSTLUK İÇİN GELDİK

Ayini gerçekleştiren Fener Rum Patrikhanesi Metropoliti Atinagoras Kidonion yaptığı açıklamada, “Bizim için çok önemli bir yere sahip olan Büyük azize Barbara için Fener Rum Patrikhanesi’nden Kocaeli’ye geldik. Ayin yaptık. Barış ve dostluk için geldik” ifadelerini kullandı. Platform adına konuşan Numan Gülşah ise, “Azize Barbara’nın burada öldürülüşünün 1780’inci yılında Fener Rum Patrikhanesi ve İstanbul’dan gelen konuklarımız burada bir ayin gerçekleştirildi. Bugün dünyanın bir çok yerinde aynı ayin yapılıyor. En anlamlısı burada oldu diye düşünüyorum” dedi.

 

SANTA BARBARA KİMDİR?

Hristiyanlar için önemli bir yere sahip olan Azize Barbara hakkında bilgi veren Platform Sözcüsü Numan Gülşah, “Azize Barbara Roma döneminde Nikomedyada yaşıyor. Babası gemici. Üst düzey bürokrat olduğu söyleniyor. İsmi Dios Korus Roma Valiliği’ne para yardımında bulunuyor. Azize Barbara Valilik sarayında yaşıyor. Bu sarayda yaşarken inancımı değiştiriyor Hristiyan oluyor. Ölüm fermanı veriliyor. Babası saraya para verdiği için gelişi bekleniyor. Ancak babası kızını ikna edemiyor. Babası kızının kafasını Şehitler Korusu’ndak kulede kafasını kılıçla esiyor. Yıldırım düşüyor. Babasını öldürüyor. Allah’ın gazabı olarak söylence haline geliyor. Azize’nin kemiklerini bulunduğu yer yani İzmit Şehitler Korusu mevkii Balkan ve Suriye’nin bugünkü türbe ziyaret merkezi oluyor” dedi.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat