Özdilek

Turizm

İzmit’te “tarihi” protokol

İzmit Belediyesi, Kültür Rotaları Derneği ve KYÖD arasında 1700 yıllık tarihi bulunan “Kocaeli Avrasya Yolu Çalışmaları Protokolü” imzalandı.

16 Eylül 2019 Saat: 15:04
İzmit’te “tarihi” protokol
İzmit’te “tarihi” protokol

İzmit’te “tarihi” protokol

İzmit Belediyesi, Kültür Rotaları Derneği ve KYÖD arasında 1700 yıllık tarihi bulunan “Kocaeli Avrasya Yolu Çalışmaları Protokolü” imzalandı.

 İzmit’te “tarihi” protokol

İzmit Belediyesi, Kültür Rotaları Derneği ve KYÖD arasında 1700 yıllık tarihe sahip İtalya’nın Bari kentinden Antalya’nın Demre ilçesine kadar uzanan ve İzmit üzerinden geçen yol için “Kocaeli Avrasya Yolu Çalışmaları Protokolü” imzalandı. Belediye hizmet binası makam toplantı salonunda gerçekleşen imza töreninde İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Kültür Rotaları Derneği Genel Başkanı Kate Clow, dernek sözcüsü Hüseyin Eryurt, dernek yönetim kurulu üyeleri ve KYÖD Başkanı Didem Turan hazır bulundu.

 

Turizm kenti İzmit

 

İmza töreninde ilk olarak konuşan KYÖD Başkanı Didem Turan, “Avrasya Yolu projesi turizm ve kültür anlamında oldukça güzel bir proje olduğunu düşünüyorum.  Turizm kenti İzmit düşüncesine katkı sunacağını düşünüyoruz. Katkı ve destekleri için İzmit Belediyesi’ne ve Kültür Odaları Derneği’ne teşekkür ediyoruz” ifadelerinde bulundu.

 

Kültür kaynaşması sağlanacak

 

Ardından konuşan Kültür Rotaları Derneği Genel Başkanı Kate Clow, “İzmit’te bulunmaktan dolayı çok mutluyum.  İstanbul’a o kadar yakın bir şehirde bu kadar yeşillik görmek beni çok mutlu etti. Biz bu projeye Fransa’da başladık. Bu anlaşmaya göre  Balkanlar üzerinden İstanbul’a ardından İzmit ve İzmit’ten Antalya’ya doğru bir yol düşündük. Bu kolay proje değil. Bu projeler için belediyeler çok önemlidir. Bu yol üzerinde 42 belediye var. Şuana kadar 6 belediye bu projeye katıldı. İzmit Belediyesi’de bu projeye dahil oldu. Bu projelerle birlikte gerçekten kültür kaynaşması sağlanacak” dedi.

 

İzmit’in tarihine katkılar sunacak

 

Son olarak konuşan İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, “Önemli bir proje. Özellikle Türkiye’de tescilli olacak kültür yolunun bir parçası olmaktan bizde mutluluk duyduk. Kentimiz adına değerli bir proje olduğunu düşünüyoruz. İtalya’dan başlayıp İzmit’e kadar devam eden bu proje İzmit’e uluslararası bağlamda değer katacak bir projedir. Özellikle tarihi anlamda katkılar sunacağını düşünüyorum. Bizimde tarihi kültürel mirasımıza katkı sunacaktır. Ben İzmit’in tarihini çok önemsiyorum ve bunu her fırsatta söylüyorum” şeklinde konuştu.

 

Ortak bir buluşmaya çıkacak

 

Başkan Hürriyet son olarak, “Projenin nihayete erdiğinde çok güzel bir tarihin, kültürün ve dayanışmanın kentler ile ülkeler arasında ortak bir buluşmaya çıkacağına inanıyorum. Birçok belediyeyi ve derneği içinde barındıran değerli bir projedir. Kentimizin turizmine ve tarihine katkı sağlayacağını düşünüyoruz” dedi.

 

Avrasya yolu nedir?

 

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, sözleşme makamı Merkezi Finans ve İhale Birimi olan ve T.C. Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı tarafından yürütülen Sivil Toplum Diyaloğu Programı’nın 5. Dönemi kapsamında hibe almaya hak kazanan projelerden biri de ‘Avrasya Yolu’nda Yürüyüş’ projesi olmuştur. Başvuru sahibi Kültür Rotaları Derneği (KRD), bu projeyi İtalya’daki Avrupa Via Francigena Birliği (EAVF) ve Yunanistan’daki Çevrenin İzini Sür Derneği (TYE) ortaklığında yürütecektir. Projeye dahil olan iştirakçi kurumlar arasında Via Egnatia Vakfı (Hollanda), Sultanlar Yolu Vakfı (Hollanda), Bursa Nilüfer Belediyesi, İzmit Belediyesi, Edirne Belediyesi ile İtalya’daki Puglia Bölge Belediyesi bulunuyor. Nisan 2019’da başlayan ve bir yıl sürecek olan projede, ortak kurumlar, Avrasya Yolu olarak bilinen ve İtalya’nın Bari kentinden Antalya’nın Demre ilçesine kadar uzanan yeni bir yürüyüş güzergahının, Avrupa Konseyi Kültür Rotaları Enstitüsü tarafından tescil edilmesi için başvuruda bulunacaklar. Luxemburg’da bulunan bu enstitü, temalı uzun mesafe yürüyüş ve diğer kültür rotalarını ‘Avrupa Kültür Rotası’ olarak tescil etmekle yetkilendirilmiş bir Avrupa Konseyi organıdır. Sertifikalandırma işlemi gerçekleştiği takdirde, yaklaşık 5000 km’yi aşan uzunluğuyla Avrasya Yolu, Türkiye’nin ilk tescilli, Avrupa’nın ise en uzun mesafeli uluslararası kültür rotası olacaktır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat