Özdilek

Güncel

İZMİT SELE TESLİM

Aşırı sıcak havaların ardından aniden bastıran sağanak yağış İzmit’te bildik manzaraları yaşattı. Yağmur sularıyla kaplanan caddelerde trafik felç oldu, evler ve iş yerleri sular altında kaldı

1 Ağustos 2013 Saat: 18:23
İZMİT SELE TESLİM
İZMİT SELE TESLİM

Yaz yağmuru İzmit`i fena vurdu. Güneşli ve aşırı sıcakların arından öğlen saatlerinde aniden bastıran yağmur kenti kilitledi. Meteorolojinin günler öncesinde yaptığı uyarılara rağmen İzmitfelç oldu. Sabah hafif şekilde yağan yağmur öğlen saatlerinde şiddetini artırdı. Bu da İzmit`in pek çok noktasında yenilenen alt yapının işe yaramadığını ortaya çıkardı. İzmit sokakları sular altında kaldı, dükkanları, birinci katlarda bulunan evleri sel bastı. Vatandaş ve esnaf ise çılgına döndü.


Gün boyu süren yağmur en çok esnafı vurdu. Dükkanları sular altında kalan esnaf saatlerce sel sularını temizlemekle uğraştı. Bazı esnaflar kum torbalarını iş yerlerinin önüne koyarak selden korunmaya çalıştı. Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Murat Özdağ`ın sahibi olduğu ve Yenişehir Mahallesi Demokrasi Bulvarı üzerinde yer alan Özdağ Otomotiv de araçlar suyun içinde yüzdü. Yine aynı bölgedeki Ayaz Pastanesi ve Özsar Restaurant`ın birinci katları da sular altında kaldı.


Sanayi Mahallesi 42 Evler civarındaki müstakil evlerin de giriş katları yağmur suyuyla doldu. Sadece İzmit şehir merkezindeki değil, pek çok noktadaki yollar adeta birer gölete döndü. Araçlar suyun içinden geçmekte zorlandı, insanlar duraklara ya da saçak altılarına sığındı. Kimi vatandaş ise metrelerce yükseklikteki suyun içinden yürüyerek evine veya işine gitti. Her şiddetli yağmur da adeta afet bölgesine dönen İzmit`teki alt yapının işlevsizliği bir kez daha gün yüzüne çıktı.


İzmitliler sadece yağmurun mağduriyetini değil, belediyenin plansız bir şekilde yaptığı çevre düzenlemesinin ve alt yapı yenilemesinin de kurbanı oldu. İnönü Caddesi üzerinde bulunan Cumhuriyet Parkı, Belsa Plaza önü ve çevre sokaklarda aylarca süren alt yapı yenileme çalışmaları fiyasko çıktı. Bu bölgede kanalizasyon ve yağmur suları birbirine karışarak adeta akarsu yatağı oluşturdu. Alemdar Caddesi üzerinden İnönü Caddesi`ne çıkmak isteyen araçlar, yolları su basması nedeniyle yolda kaldı. 


Belsa Plaza ve Abdurrahman Yüksel Caddesi esnafı sağnak yağıştan fazlasıyla nasibini aldı. Esnaf belediye yetkililerine isyan etti. İzmit Belediyesi aylarca bu bölgede alt ve üst yapı çalışması yapmış, esnafı mağdur etmişti. İyi bir iş çıkacağından umutlu olan esnaf dün gördüğü manzara karşısında hayal kırıklığına uğradı. Artnavut kaldırımı şeklinde yapılan Abdurrahman Yüksel Caddesi göle döndü. Esnaf, “Bu muydu yapılan çalışma?” diyerek isyan etti. Kocaeli Valiliği binasının bulunduğu Şahabettin Bilgisu Caddesi de sular altında kaldı. 


Cadde üzerinde bulunan apartmanların girişlerine kadar giren yağmur suyu, tüm yolları ve kaldırımları kapladı. Yine bu caddeden Yürüyüş Yolu`na çıkan Pertev Paşa Caddesi üzerindeki tüm kaldırım taşları yağmur ve akıntının şiddetiyle yola savruldu. Keza Cumhuriyet Parkı bölgesinde henüz yapılan kaldırımlarda aynı kaderi paylaştı. Belediye çalışanları yağmurun ardından dozer ve kamyonlarla yollara savrulan kaldırım taşları ile mıcırları temizledi. 


Kanalizasyonların taşması üzerine İzmit`i lağım kokusu sardı. Meteoroloji müdürlüğünden aldığımız bilgiye göre dün saat 12.00 ile 13.30 arası İzmit`te metrekareye 41,4 kilogram yağış düştü. Bu oran  geçen yıl ağustos ayında yağan yağmura göre 2 kat fazla. Meteoroloji müdürlüğü, 2001 yılının ağustos ayında İzmit`e 125,8 kilogram, 2007`de 53.5 kilogram, 2011 yılında 35.4 kilogram, 2012 de ise 21.7 kilogram yağış düştüğünü açıkladı. Yine sağanak yağış sırasında Kartepe`de metrekareye 20,1 kilogram, Gölcük`e 34,8 kilogram, Gebze`ye ise 0,6 kilogram yağış düştüğü öğrenildi.


Gerek Büyükşehir Belediyesi gerekse İzmit Belediyesi şehir merkezinde yıllar süren alt yapı çalışmaları yaptı. Ancak yapılan bu çalışmaların hiçbir işe yaramadığı bir kez daha ortaya çıktı. İzmiteskiden olduğu gibi yine sular altında kaldı. Sel sularının yarattığı tahribatı görenler, “Bu kadar paraya nereye gitti?” diye dert yandı. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat