Özdilek

Çevre

İzmit Körfezi Kaybedilebilir!

Ceylan: Önlem alınmazsa İzmit, körfezi yine kaybedebilir!

6 Kasım 2015 Saat: 08:53
İzmit Körfezi Kaybedilebilir!
İzmit Körfezi Kaybedilebilir!

Sualtı Görüntüleme Yönetmeni ve Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Çevre Kurulu Başkanı Tahsin Ceylan, İzmit Körfezi’nde meydana gelen toplu balık ölümlerini belgelemek ve kayıt altına almak amacıyla Kocaeli’deydi.

DESSAT’ın desteğiyle Değirmendere’nin farklı bölgelerinde inceleme amaçlı dalışlar gerçekleştiren Ceylan, elde ettiği bulguları basın mensuplarıyla paylaştı. Körfez’deki balık ölümlerini toplu katliama benzeten Tahsin Ceylan, araştırmaları ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu: “Bentik alanda (dibe bağımlı) yaşayan balık faunası büyük ölçüde ölmüştür. Özellikle büyük balıklarda ölüm oranı daha yüksek.  Bunlar arasında tiryaki balığı, iskorpit, gobi, kikla ilk sırada diyebilirim. 10 metrenin altında ölüme rastlamadık. Su sıcaklığı ortalama 16-17 derece. Kum içinde yaşayan istiridye anemonunun (Limaria Hians) çok büyük oranlarda ölümüne rastladık. Sık karşılaşılan bir tür değildir. Biz yoğun faunal ölümlerin nedenlerini araştırmak istiyoruz. Bölge yoğun kirlilik riski altında.  Bu yaşanan bir tür ağır metal salınımı da olabilir. Başka nedenleri de olabilir tabi. Kesin konuşmak için henüz erken.  Ancak her durumda Körfez büyük risk altında. Önlem alınmazsa ya da çözüm bulunmazsa İzmit Körfezi yine kaybedilebilir” dedi.

 

Marmara Denizi içinde yer alan anoksit bölgenin (yaşam alanı bulunmayan ölü bölge) burada da olabileceğini ileri süren Tahsin Ceylan, çevreye duyarlı herkesi göreve davet etti.

 

Yaşam alanlarının yok olması karşısında duyduğu üzüntüyü “acı çekiyorum” sözleriyle ifade eden Ceylan, “Sanayinin taşınması ve çevresel çalışmalarla İzmit Körfezinin ikinci kez doğduğuna seviniyorduk. Sualtında canlılar için de yeniden yaşam alanları oluşmuştu. Şimdi yeniden ikinci bir facia yaşıyoruz. Umarım kısa sürede nedenini buluruz”  diye konuştu.

 

Toplantının sonunda görüntüler basına dağıtılırken konuyla ilgili tüm kamu kuruluşları göreve davet edildi.

Kaynak :Kocaeli Gazetesi

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat