Özdilek

Güncel

İZAYDAŞ, Yuvacık Barajı’ndan elektrik üretecek

Yılda 15 milyon kW saat elektrik üretecek olan HES projesi start aldı

16 Aralık 2012 Saat: 22:13
İZAYDAŞ, Yuvacık Barajı’ndan elektrik üretecek
İZAYDAŞ, Yuvacık Barajı’ndan elektrik üretecek

Atık yönetimi sektörünün lider kuruluşu İZAYDAŞ, alternatif enerji üretimi konusunda da öncü rol üstlenmeye devam ediyor. Son olarak Hidroelektrik santrali (HES) projesine start veren İZAYDAŞ, 2013 yılı içinde Yuvacık Barajı suyundan elektrik enerjisi üretmeye başlayacak.

 HES İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Bugüne kadar tehlikeli atıklar, evsel atıklar, bitkisel ve hayvansal atıklar ile rüzgar enerjisinden elektrik üreten İZAYDAŞ, bu kez suyun enerjisini elektriğe dönüştürecek. Yuvacık Barajı ile Arıtma Tesisi arasındaki kot farkını değerlendirecek olan HES projesi ile ilgili çalışmalar başladı. Arıtma tesisinin hemen yanında inşa edilecek olan tesis için şantiye kurulurken, ekipler ilk olarak arazi tesviye işlemini gerçekleştirdi.

 DEPREM İÇİN 222 KAZIK

HES Projesinin içme suyu hattı üzerinde kurulması ve kentin deprem kuşağında bulunması nedeniyle, tesis şiddetli depremlere dayanıklı olarak inşa edilecek. Bu amaçla projenin temelinde, fore kazık yöntemi kullanılacak. Uygulama için zemine toplam uzunluğu 4.4 kilometreyi bulan 222 adet kazık çakılacak. Ekipler bu hafta itibariyle kazık çakma çalışmalarına başlıyor.

 

15 MİLYON KW ELEKTRİK

İZAYDAŞ Genel Müdürü Muhammet Saraç, hidroelektrik santralin kurulacağı alanda başlayan çalışmaları yerinde inceledi, yetkililerden bilgi aldı. 2,3 MW’lık güce sahip olan HES projesinin yılda 15 milyon kilo watt saat elektrik üreteceğini dile getiren Genel Müdür Saraç, gurur duyulacak bir eserin ortaya çıkacağını, tesisin Kocaeli’nin enerjisine enerji katacağını belirtti.

 

“YÜZDE 100 YERLİ ÜRETİM”

Saraç, “Projenin bedelini öz kaynaklarımızla karşılıyoruz. Müteahhit firmamız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bir yan kuruluşu olan TEMSAN. Türbinlerimiz de yine ülkemizde imal ediliyor. Bu açıdan üretimin yüzde 100 yerli olması, bizim için ayrıca sevindirici bir durum” dedi.

Genel Müdür Muhammet Saraç, İSU Genel Müdürlüğü’nün kontrolünde gerçekleştirilen projeyi, 2013 yılı içinde hizmete almayı planladıklarını kaydetti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat