Özdilek

Ekonomi

İşsizlik oranında altıncı sıradayız

KSO’nun meclis toplantısına konuk olan Avustralya İstanbul Başkonsolosu Pasqualino Strangis, iş adamlarını Avustralya’ya yatırıma davet etti. KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ise verdiği verilerde işsizlik oranının artışına dikkat çekt

27 Mart 2013 Saat: 20:25
İşsizlik oranında altıncı sıradayız
İşsizlik oranında altıncı sıradayız
KOCAELİ Sanayi Odası'nın Mart ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. Meclis toplantısının bu ayki konuğu ise Avustralya İstanbul Başkonsolosu Pasqualino Strangis oldu. Meclis salonu girişinde ise Başiskele Kaymakamı Ali Partal tarafından oluşturulan Çanakkale sergisi yer aldı. Meclis toplantısının açılışında konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, 1 Nisan'da açıklanacak olan 2012 büyüme oranlarının tahmini olarak yüzde 2,3- 2,5 arasında olacağını belirtti. 

İHRACAT YÜZDE 15 ARTTI
Şubat ayı ihracatının Türkiye genelinde 11,75 milyar dolardan 11,69 milyar dolara yükseldiğini belirten Zeytinoğlu, “Kocaeli ihracatı ise şubat ayında yüzde 15.3 oranında artış ile 1,4 milyar dolara ulaştı. İlk iki aydaki artış yüzde 28,9 oldu. Şubat ayı ithalatı ise yüzde 10.3 artış ile 3,9 milyar dolara ulaştı” dedi. Zeytinoğlu, ihracattaki yavaşlamanın nedenleri arasında pazarların daralmasını ve TL’nin değer kazanması olduğunu da belirtti.

İŞSİZLİK ORTALAMANIN ÜZERİNDE
Aralık ayı işsizlik oranının mevsimsel etki ile yüzde 10,1'e yükseldiğini belirten Zeytinoğlu, “İçinde bulunduğumuz dönemde de mevsimsel nedenlerden dolayı bu yükselme devam edecektir. Bölgesel düzeyde baktığımızda ise ilimizin işsizlik oranı yüzde 10,5 seviyesine kadar geriledi ama Türkiye ortalamasının üzerinde kaldı. İlimiz işsizlik oranının en yüksek olduğu 6. İl. Bunu ilimizin yoğun göç ve tarımda çalışan sayısının az olmasına bağlıyoruz" diye konuştu. 

AVUSTRALYA İYİ BİR PAZAR
Avustralya’nın Kocaelili iş adamları için önemli bir pazar olduğunu belirten Zeytinoğlu, “2012 yılı itibari ile toplam 514 milyar dolar dış ticaret hacmiyle Avustralya bizler için büyük bir pazar. Mesafeden dolayı Avustralya ile ülkemiz arasındaki ticaret oldukça düşük seviyede seyretmektedir. Uzaklığı ile ihmal ettiğimiz pazarın THY'nin direk seferleri ile gelişebileceğini düşünüyorum. Avustralya ülkemiz ihracatçıları için bir fırsat ülkesidir. Bu pazarın ilimiz için de çok cazip olduğunun farkındayız" dedi. 

“MERHABA” İLE BAŞLADI
Zeytinoğlu’nun ardından Başkonsolos Pasqualino Strangis, Avustralya hakkında bilgiler verdi. “Merhaba” diyerek sözlerine başlayan Strangis, Türkiye’ye yeni geldiği için Türkçe’yi tam öğrenemediğini belirtti. Avustralya’nın ekonomisinin oldukça güçlü olduğuna dikkat çeken Strangis, “Çevremizde ki ülkeler de yaşanan sıkıntı bize yansımadı. Özellikle bankalarımızın hepsi oldukça güçlü. Gelişmiş ülkeler arasında 2008 krizinde hiç zarar görmeyen ve notları en yüksek olan ülkeyiz” dedi.

İLİŞKİLER DAHA DA GELİŞMELİ
Strangis, “Türkiye'nin ekonomisi gerçekten çok iyi durumda. Sadece önümüzdeki süreçte yaşayacağı zorluk şu olabilir; Türkiye, AB ve orta doğu ile iş yapmak istiyor ve Türk lirası da değerini gittikçe arttırıyor” dedi. Türkiye ile Avustralya'nın ilişkilerinin şu an için düşük seviyede olduğunu belirten Strangis, “Kocaeli’ye geldiğimde ilinizin ülkeye katkısını gördüm. Bizim de bazı şehirlerimiz sizin gibi ülke ekonomisine katkıda bulunuyorlar. İhracata olan katkınız üretim potansiyelinizle oldukça önemlidir" dedi. 

EKONOMİNİZ BİZİ GEÇECEK 
Türkiye ekonomisinin sağlam adımlarla ilerlediğini ve Avustralya’yı geçebileceğini söyleyen Strangis, “Biz kendimizi ne Avrupalı nede Asyalı olarak göremiyoruz. Biz Dünya'nın 14. büyük ekonomisiyiz, Türkiye'de 17. büyük ekonomisidir. Ülkenizin potansiyeliyle önümüzdeki yıllarda bizi geçebileceğinizi düşünüyorum. 2023 hedefinizi tutturacağınıza inanıyorum. Kocaeli ile Avustralya arasında inşaat, hayvancılık, eğitim ve lojistik sektöründe çok iyi bir ticari ilişki kurulabilir" şeklinde konuştu. 

AVUSTRALYA’YA DAVET
Avustralya’nın gelişmekte olan Çin, Endonezya ve Japonya’ya yakın olduğu için ihracat ve ithalatın bu ülkelerle daha fazla olduğunu belirten Strangis, “İlerleyen günlerde bir toplantı düzenleyeceğiz. Sizleri de davet ediyorum. Gelip olanakları birlikte görün” şeklinde konuştu. Avustralya’da da kırsal alandan şehre göç olduğunu belirten Strangis, “Özellikle kırsal bölgelerde yapacağınız yatırımlar için çok önemli teşvikler var. Ayrıca turizm yatırımcılığının önü çok açık” dedi.

ATATÜRK ÖVGÜSÜ
Zeytinoğlu daha sonra Strangis’e işlemeli çini hediye etti. Anzaklar ile soruya ise “Karşı karşıya savaşan iki ülke ama oluşan dostluk. Atatürk’ün Avustralya’nın annelere yazdığı mektup en büyük müzemizin girişinde yer alıyor. Gençlerimiz onu görüyor” dedi. Strangis ve beraberinde kiler daha sonra Başiskele Kaymakamı Ali Partal’ın Çanakkale adlı sergisini gezdi, tablo, dökümanları inceledi. Özellikle o dönemin gazetesinin orijinal kopyasını gören Strangis, şaşkınlığını gizleyemedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat