Özdilek

Ekonomi

İş Dünyasi AB İle İlişkilerin Geliştirilerek Devam Ettirilmesini Bekliyor

Son günlerde AB ile ilişkilerde meydana gelen bazı gelişmeler üzerine İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu açıklamalarda bulundu.

21 Kasım 2016 Saat: 11:55
İş Dünyasi AB İle İlişkilerin Geliştirilerek Devam Ettirilmesini Bekliyor
İş Dünyasi AB İle İlişkilerin Geliştirilerek Devam Ettirilmesini Bekliyor

Zeytinoğlu, Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin önemine dikkat çekti ve siyasi, ekonomik ve güvenlikle ilgili sorunlarla karşı karşıya olan Türkiye için AB gibi güçlü bir partner ve çıpanın gerekli olduğunu belirtti. İş dünyası açısından AB perspektifinin kritik olduğunu vurgulayan İKV Başkanı şunları söyledi:

 

“Son dönemde AB ile ilişkilerimizde gerilim son derecede arttı. Bunda AB’nin darbe girişimi sonrasında Türkiye’nin durumuna yeterince duyarlılık göstermemesi ve destek vermemesinin rolü var. AB ile katılım müzakereleri 10 yıldır devam ediyor ve Kıbrıs sorunu sebebiyle fasılların bloke edilmesi sürecin ilerlemesini engelledi.  Üyelik hedefi inandırıcılığını kaybetti.  Ancak AB hedefinden vazgeçmek Türkiye açısından kolaycılık olur.  Duygusal reflekslerle hareket etmek yerine soğukkanlı davranmalıyız”.

 

“Gümrük Birliği Türkiye’yi Orta Gelir Tuzağindan Çıkarır”

 

İKV Başkanı Zeytinoğlu konuya iş dünyasının yaklaşımını ortaya koydu ve Türkiye’nin orta gelir tuzağından çıkması için AB reformları ve gümrük birliğinin modernizasyonunun kritik bir rol oynayacağını belirtti:

 

“Bugüne kadar AB ile ilerleme kaydettiğimiz her aşama Türkiye’nin kalkınma sürecine hız kazandırdı ve düzey atlattırdı. 1996’da gümrük birliği sanayimizin rekabet edebilirliği ve üretkenliği açısından yeni bir çığır açmıştı. Benzer şekilde Helsinki’de aday olarak ilan edilmemiz reformların kapısını açarken, 2004’te müzakerelerin açılması kararının alınması türkiye’ye yönelik yabancı yatırımların artmasına önayak olmuştu. Bugün de Türkiye’nin yapısal reformları hızlandıracak ve ekonomik büyümeyi tetikleyecek yeni bir ivmeye ihtiyacı var. İş dünyası olarak bu ihtiyacı çok iyi hissediyoruz. AB ile katılım sürecinin terk edilmemesi, bilakis canlandırılması ve mutlaka gümrük birliğinin modernizasyonunun gerçekleştirilmesi iş dünyasının beklentisidir.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat