Özdilek

Ekonomi

Hükümete çağrımdır: ithal et getirmeyin, köylümüzü batırmayın.!

TBMM Genel Kurulunda söz alan Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt ithal et ve ülke insanın et tüketimi ile ilgili yaptığım konuşmada, İthal etin Türk köylüsünü bitirdiğini ifade etti.

25 Temmuz 2014 Saat: 11:42
Hükümete çağrımdır: ithal et getirmeyin, köylümüzü batırmayın.!
Hükümete çağrımdır: ithal et getirmeyin, köylümüzü batırmayın.!

TBMM Genel Kurulunda hayvancılık, tarım ve ithal et ve ülke insanın et tüketimi ile ilgili yaptığım konuşmada,  Bosna hersek üzerinden başka ülkelerden ithal et getirileceğini, ne yediği, nasıl kesildiği, yaşlı mı genç mi olduğu belli olmayan ithal etleri ülkeye sokmak yerine,Anadolu köylüsünün aynı fiyata et vermeye hazır olduğunu söyledim. Ayrıca, hükümete çok sayıda öneride bulunarak, gelin hem köylüyü perişan etmeyelim hem de insanlarımıza sağlıklı ve ucuz et yedirelim çağrısında bulundum. Şimdi bu konuşmamı size aktarmak istiyorum.

  BOSNA HERSEKTEN 15 BİN TON İTHAL ET GELECEK

Bosna hersek bahane edilip, başka ülkelerin etinin bu ülke üzerinden Türkiye'ye getirilecek. Ben size bir belge göstereceğim, bu belge Resmî Gazete'de yayımlanmış, Cumhurbaşkanı ve Başbakanın imzası var. 23 Temmuz 2014 tarihi itibarıyla Bosna Hersek'ten 15 bin ton et ithal edilecek.  Biz Bosna Hersek'ten ithalata karşı değiliz. Tabii ki Bosna da bizim kardeşimiz. Ancak, Bosna Hersek'i bahane edip başka ülkelerden, Bosna Hersek'in üzerinden ithalat yapılacak.

HÜKÜMET KÖYLÜYÜ PERİŞAN ETTİ

Türkiye'de yaşayan insanların yüzde 27'si köylü ve çiftçi olduğunu, şu anda ithal et getirmekle bu insanların perişan edilmesi anlamına geleceğini unutmayın. Tam böyle Kurban Bayramı arifesi, köylü 3-5 kuruş kazanacak dönemde ithal et getirmesi, köylünün malının düşmesi, hakikaten hem köylüyü hem büyük üreticiyi zarara soktu ve perişan etti. Bana bir sürü telefon geliyor: "Lütfen bu ithalatı durdurun." Evet, ben de "Lütfen bu ithalatı durduralım.

TARIM ÜRÜNLERİ İTHALINA  79 MİLYAR DOLAR ÖDENDİ

Türkiye'de 2003'ten 2014 tarihine kadar ithal tarım ürünlerine, ete ve tarım ürünlerine ödenen paranın 79 milyar dolar olduğunu ifade ediyorum. Bu paranın bir kısmını kendi köylümüze ve  çiftçimize verseydik, hiçbir zaman ithalata muhtaç kalmazdık. Niye kalmazdık? Çünkü, kendi köylümüz üretecekti, kendi çiftçimiz üretecekti.Bugün köylümüz kan ağlıyor, perişan durumda. Kars'ta, Ardahan'da,  Erzurum'da, Ağrı'da, o bölgede ithal et duyulunca çiftçi ve köylümüzün malı satılmaz duruma geldi ve durdu, satışlar durdu, ne olacak belli değil. Kurban Bayramı'nda zaten köprüden Trakya tarafına geçmesi mümkün değil vatandaşın. Hâl böyle olunca, köylü şu anda işin içinden çıkamaz duruma girdi.

AMAÇ VATANDAŞA UCUZ ET YEDİRMENİN YOLU

Amaç ucuz et yedirmektir vatandaşa, öyle mi kardeşim? Amaç ucuz et yedirmekse, ucuz ve kaliteli et… Bakın, ithal etin ne olduğu belli değil. Diyor ki: "Taze veya dondurulmuş et getirilecek." Biliyorsunuz, dondurulmuş et getirirken -hocam da iyi bilir- gümrüklerde bozuk çıktı bir sürü et. Dondurulmuş et sağlam çıkar mı? Orada donduruyor. Bir de dondurduğu zaman et su alıyor, su aldığı zaman kilolu oluyor, kilolu olduğu zaman vatandaş zarar ediyor. Buraya geldiği, açıldığı zaman, diyelim ki 1 kiloda en az 300 gram zarar ediyor vatandaş.

HÜKÜMETE TEKLİFİMİZ VAR

Şimdi benim bir teklifim var, diyorum ki Hükûmete  teklifte bulunduğunu, vatandaşa kaliteli ve ucuz et yedirmeye  kendinsin talip olduğunu vurgulayan Öğüt, önerisini şöyle ifade etti: " Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı, Doğu Anadolu olarak bölgelerden alım yapın. benim bölgeme ihale yapın. Ben bugün köylülerle de konuştum, bu konuda uzman arkadaşlarla da konuştum, şunu söylediler: "Etin kilosunu 20 TL'ye vermeye hazırız Kars ve Ardahan bölgesi. Evet, etin kilosunu 20 TL'ye vereceğiz."Butun"

KÖYLÜMÜZ AYNI PARAYA ET VERMEYE HAZIR

Ben Bakana sesleniyorum: Dışarıdan et getireceğine, aynı eti… Kaç kilo istiyorsun kardeşim? 15 bin ton.  Bizim o bölgede çok fazla sayıda hayvan var, kendisi de söyledi, hayvanımız çok. Hayvanımız çoksa o zaman niye dışarıdan getiriyoruz kardeşim? O zaman ne yapalım? Dışarıdan getireceğimize merada otlamış, omega 3 değeri yüksek olan daha kaliteli eti 20 TL'ye ben Türkiye'ye yedirmeyi taahhüt ediyorum burada, Meclis kürsüsünden çünkü oradaki, Kars'taki, Ardahan'daki tüketicilerle konuştum, ismini vermek istemiyorum. Evet, 20 TL'ye biz yedirmeye hazırız Kars-Ardahan bölgesi olarak. Niye kardeşim aynı paraya dışarıdan getiriyorsunuz? Sizin bizim köylümüze düşmanlığınız mı var?

İTHAL HAYVANIN NE YEDİĞİ VE NASIL KESİLDİĞİ BELLİ DEĞİL

Bir de ette omega 3 değerinin  çok önemli olduğunu, dışarıdan gelen hayvanın ne yediğinin, nasıl kesildiğinin ve yaşının belli olmadığını dile getiren Öğüt, " genelde -bunu da söyleyeyim- yaşlı hayvanları kesiyorlar, yaşlı hayvanların eti bozuk çıkıyor arkadaşlar. O anlamda, dışarıdan gelen etin mutlak surette durdurulması lazım.

ET TÜKETİMİNDE DE GERİDE KALDIK

Doğu Anadolu bölgesinde 17-18 lira karkas, 12-13 liraya canlı veriliyor. Biz çok geride kaldık ithal eti getirerek. Bakın, ben size rakam vereceğim. Demin Profesör Doktor Yunus Kılıç dostum dedi ki: Türkiye'de vatandaşlar kişi başına yılda 13 kilo et tüketiyor, kırmızı et. Amerika'da ne kadar tüketiyorlar biliyor musunuz? 125 kilo, yılda 125 kilo Amerika'da, 108 kilo Hong Kong'da tüketiyorlar.Avustralya'da bir kişi yılda 142 kilo kırmızı et tüketiyor, Almanya'da, bizim komşumuz Almanya'da yılda 82 kilo, bizde de yılda 13 kilo.Şimdi, bakın, bizim aslında omega 3 değeri yüksek olan, mera eti olan, omega 3 değeriyle beslenen insanlarımızın sayısı az.

ET KOMBİNELERİ ÇOĞALSIN

 Et ve Süt Kurumu kombinelerini çoğaltması lazım.  Kars'a, Ardahan'a, Ağrı'ya kesinlikle kurulması lazım. İkincisi: Daha önce 6 bin TL'ye hayvan aldı köylüler. Şu anda 3 bin liraya indi. Bu arkadaşlarımız 6 bin TL'ye aldı, Tarım Bakanlığı ithalatı serbest bıraktı, hayvan 2,5-3 liraya indi. Şu anda vatandaşlarımız, o hayvanı alanlar, çok büyük zararda. Bu vatandaşlarımızın hiç olmazsa kredi borçları ertelensin, faizsiz ertelensin.

KÖYLÜNÜN FAİZİ SİLİNSİN

Hükümetin Torba yasasında 148 tane madde var ve tarımla, köylüyle ilgili hiçbir şey   yok. Köylünün faizinin silinmeni istiyorum.  Başkasının, esnafında silelim, ben ona karşı değilim, herkesin faizini silelim ama köylünün faizini de silelim ve kolaylık yapalım. "Köylüye kolaylık yapılıyor." diyorlar. Nedir? "Faiziyle beraber uzattık." Ya, başkasından faiz alıyorsun, köylüden niye alıyorsun kardeşim? Köylü daha mı zengin değerli arkadaşlar? Bu anlamda ben ısrar ediyorum, bu önergeyi kabul edin, bir araştırma önergesi yapalım ve ithal eti durduralım, köylümüz kazansın diyorum.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat