Özdilek

Ekonomi

Hilton, Merkez Bankası’na talip oldu

Hilton, kent merkezinde yer alan Merkez Bankası İzmit Şube Binası’na talip oldu. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Hilton’un teklifini reddetti.

5 Mayıs 2014 Saat: 18:10
Hilton, Merkez Bankası’na talip oldu
Hilton, Merkez Bankası’na talip oldu

Kocaeli’nin en merkezi yer olan ve 1980’li yıllara kadar otogar olarak kullanılan İstasyon ve Gümrük caddelerinin kesiştiği noktada dönemin Belediye Başkanı Necati Gençoğlu’nun kararıyla devasa bir binanın inşaatı başlıyor. Birkaç yıl boyunca etrafı devasa levhalarla çevrili olan inşaat alanında olağanüstü güvenlik önlemleri alınıyor ve yer altında birkaç katı bulunan, görünürde 6 katlı bir bina ortaya çıkıyor.

Merkez Bankası İzmit Şubesi olarak hizmet vermeye başlayan binanın sadece yüzde 25’i kullanılıyor. 3’te 2’si ise atıl kalıyor. Kentin en büyük hacimli binası olan Merkez Bankası uzun yıllar Kocaelililere hizmet veriyor. Kent merkezinde bir beton yığını görüntüsüne sahip bu binanın daha aktif kullanılmasıyla ilgili geçmiş yıllarda çeşitli adımlar atılıyor ancak başarılı olunamıyor.

Binayla ilgili en net adım 2011 yılında atılıyor. Merkez Bankası İzmit Şube Binası, İzmit Öğretmenevi’nin yanında yer alan arsaya daha kullanışlı bir bina yapılması karşılığında İl Özel İdaresi’ne devrediliyor. Devir işlemi sonrasında Büyükşehir Belediyeleri Yasası yürürlüğe giriyor. Yasa gereği 30 Mart 2014’te İl Özel İdareleri’nin tüzel yapısı sona erdi. Merkez Bankası İzmit Şube Binası bu tarih sonrasında Büyükşehir Belediyesi’ne ait oldu.

Büyükşehir Belediyesi 30 Mart sonrasında Kocaeli Valiliği’ne 10 dönümlük bir arsa verdi. Kocaeli Valiliği, Merkez Bankası İzmit Şubesi karşılığında alınan bu arsaya 112 Acil Kumanda Merkezi kuracak. Arsa temininden sonra Merkez Bankası İzmit Şube Binası tamamen Büyükşehir Belediyesi’ne ait oldu ancak İzmit Öğretmenevi yanında yer alan arsada süren yeni Merkez Bankası İzmit Şube Binası inşaatı henüz bitirilemediği için mevcut bina boşaltılmadı.

İzmit Öğretmenevi yanında yer alan arsadaki inşaatın bu yılın başında tamamlanması bekleniyordu ancak inşaatın başladığı alanda tarihi eserlere rastlandı. Yeni Merkez Bankası binasının inşa edileceği alanda yapılan sondaj çalışmaları sırasında yaklaşık 4 metre derinlikte bulunan mermer bloklar inşaat çalışmalarını aksattı. Müze Müdürlüğü'nün talebiyle sondaj çalışmaları bir süreliğine durduruldu.

Yeni Merkez Bankası İzmit Şube Binası inşaatı tamamlandıktan sonra mevcut binayla ilgili Büyükşehir Belediyesi’nin nasıl bir karar alınacağı henüz bilinmiyor. Kent merkezinde yer alan ve bir süre önce eski bakan Nihat Ergün tarafından otel olarak kullanımı gündemi getirilen binayla ilgili kimi kurumlar Büyükşehir Belediyesi’yle irtibata geçtiği biliniyor. Son teklif ise Hilton’dan geldi.

Dünyaca ünlü otel zinciri Hilton Hotels & Resorts, 30 Mart seçimlerinden sonra mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne geçen Merkez Bankası İzmit Şube Binası’nı otel olarak kullanmak istediğini belirtti. Teklifini Büyükşehir Belediyesi’ne ileten otel zinciri olumsuz cevap aldı. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu binayı nasıl değerlendireceklerine karar vermediklerini belirterek Hilton’un teklifini reddetti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat