Özdilek

Güncel

‘’Her Yönüyle Sivas Uluslararası Sempozyumu’’ Büyük Ses Getirdi

Sivas Kongresi‘nin 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu işbirliği ile hazırlanan “Her Yönüyle Sivas Uluslararası Sempozyumu” gerçekleştirildi.

3 Mayıs 2019 Saat: 09:56
‘’Her Yönüyle Sivas Uluslararası Sempozyumu’’ Büyük Ses Getirdi
‘’Her Yönüyle Sivas Uluslararası Sempozyumu’’ Büyük Ses Getirdi

Sivas Kongresi‘nin 100’üncü yılı etkinlikleri kapsamında Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu işbirliği ile hazırlanan “Her Yönüyle Sivas Uluslararası Sempozyumu” tarihi Sivas Kongre Binası’nda başladı.

Sempozyuma Sivas Valisi Salih Ayhan ve eşleri Zeynep Akkiraz Ayhan, Sivas Belediye Başkanı, Sivas 5’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Ömer Ertuğrul Erbakan, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, il protokolü ve akademisyenler katıldı.

İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından programa onur konuğu olarak katılan Alman akademisyen Prof. Dr. Prof. Dr. Suraiya Faroqhi, Osmanlı döneminde Sivas’ta yaşam, kültür ve son dönemi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, “Şehrimiz tarih boyunca önemli yol güzergahları üzerinde bulunmuştur. Efes’ten Mezepotamya’ya Kral Yolu, İpek Yolu, Selçuklu Ticaret yolu şehrimizden geçmektedir. Sivas tarih boyunca bir ilim merkezi, dar-ul ulema olmuştur. İşte o mirasın üzerindeyiz. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi bu mirasın üzerine kurulmuş bir üniversitesidir. Yaklaşık 10 yıldan fazla bir zaman önce 2004 yılında Sivas’ta şehirle ilgi bir çalışma başlatılmıştı. O çalışmaların neticesinde bir Sivas biblografyası oluşturalım demiştik. Fakat elimize hiçbir şey yoktu. Bu sebeple Sivas Sempozyumları hazırlanmıştı. Beylikler Dönemi Sivas, Osmanlı Dönemi Sivas, Selçuklular Dönemi Sivas ve Cumhuriyet Dönemi Sivas Sempozyumlarını hazırlamıştık. İşte bu sempozyum onun mütemmimi olacaktır. Yine Osman Ağa Konağında yıllardır gözlediğimiz Sivas Ansiklopedisi ile ilgili bir çalışma başlatılacak. Sivas’la ilgili yapılmış tüm çalışmalar yayınlar orada toplanacak ve böylece Sivas ile ilgili bir merkez oluşacak.” dedi.

Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, “Sivas Selçuklulara başkentlik yapmış, Osmanlılara eyalet merkezliği yapmıştır. En önemlisi bu gün yaşadığımız Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda 100 yıl önce başlangıç noktası olmuştur. Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bir şehirde yaşıyoruz. Cumhuriyetin kuruluşuna vesile olan tarihi Kongre Binası’nda şehrimizin ve Üniversitemizin katkıları ile çok değerli bilim adamlarının katılımı ile düzenlenen program ile açılmasını çok önemli bir gelişme olarak görüyorum. Bundan 100 yıl önce zor şartlar altında Anadolu’daki milletimizin bir araya gelerek ‘Manda ve Himaye Kabul Edilmez’, ‘Ya İstiklal Ya Ölüm’ anlayışı ile 100 yıldır yaşadığımız ve ilelebet yaşayacağımız devleti kuran iradeye de bir kez daha rahmet ve minnet ve şükranlarımı arz ediyorum.” diye belirtti.

Sivas Valisi Salih Ayhan, “Atatürk ve silah arkadaşları 4 Eylül 1919’da burada Sivas Kongresi’ne ev sahipliği yapılması ile manda ve himayenin burada bu binada reddedilmesi Sivas açısında bir gurur vesiledir. Sivas bunu hep yapmıştır. Geçmişte de yaptı. Bugünde yapıyor, yapmaya devam edecektir. ” diye konuştu.

TEV Kocaeli İnanç Lisesi öğrencisi Onur Yel sempozyuma katılan akademisyen ve araştırmacılar tarafından 1919’da Sivas Kongresinde manda ve himayenin kesin olarak reddedilmesi için mücadele eden Tıbbiyeli Hikmet gibi genç yaşında sunmuş olduğu manda ve himaye konusunda görüşleri ile dikkat çekti.

Oturum sonunda katılımcılara Sivas Valiliği tarafından Sivas Kongresi’nin 100. Yılı kapsamında hazırlanan hatıra pul tablosu ve katılım belgeleri takdim edildi.

İlk oturumun ardından Cumhuriyet Üniversitesi 4 Eylül Kültür Merkezi’nde 123 farklı başlıklı bildiri sunumları iki gün boyunca devam etti.

Cumhuriyet Üniversite’si Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sevda Mutlu ‘’Sivas’ta Kadın İstihdamı ve Kadının Kamusal Alanda Yer Alma Sorunu’’ başlıklı bildirisini sunarak, kadın istihdamının önündeki engellere ve kadınların kamusal alanda varlık gösterme çabasına dikkat çekti.

Sivas’ta kadın istihdam oranının bölge ve Türkiye ortalamasının altında oluğunu belirten Doç. Dr. Sevda Mutlu, yapmış olduğu araştırmasının bulgularından hareketle bunun sosyo-kültürel ve ekonomik nedenlerini dile getirdi. Sivas’ta kadın istihdamının artırılmasına yönelik devlet politikalarının önemine değinen Mutlu, özellikle de İŞKUR TYP’nin (Toplum Yararına Çalışma Programı) kadın istihdamı açısından oldukça önemli bir işlevi yerine getirdiğini ekledi.

Mutlu, TYP’nin bu işlevlerini şu şekilde sıraladı:

Kadınlarda iş kültürünün gelişmesini sağlıyor, kadınlar bu program içerisinde bir işte nasıl çalışılır, iş sorumluluğu nedir bunları öğreniyorlar.

Kadınlar kamusal alanda varlık göstererek sosyalleşiyorlar, böylelikle bireysel gelişimlerine katkıda bulunuyorlar.

Kadın istihdamının önündeki ataerkil engellerin aşılmasında ve mahalle baskısının azalmasında önemli rol oynuyor. Şöyle ki (özellikle de ilçeler için) kadınlar; “komşunun hanımı çalışıyorsa ben de çalışırım” ya da erkek açısından da “onun hanımı çalışıyorsa benimki de çalışabilir kimse bir şey söyleyemez” mantığı gelişiyor. Böylelikle kadınlar çalışma hayatına dâhil olabiliyorlar.

Mutlu, bu işlevlerinden dolayı TYP çalışmalarının artarak devam etmesinin kadın istihdamı açısından önemli olacağı vurgusunu yaptı. Doç. Dr. Sevda Mutlu’nun sunumu büyük beğeni aldı.

Veysel KAVRAYAN

Haber: Veysel Kavrayan / Gazeteci-Yazar



YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat