Özdilek

Güncel

HD İskender ve Bağcıyı Dövme Meselesi Değil Üzüm Yeme Meselesi

İnsanı bir en fazla 2 kere kandırırsınız. Başka yeni firmalar açıldı İskender’de oraya giderim. Yeni sinemalar var oraya giderim. Dolaylı olarak kiracılarını takip etmeyen alışveriş merkezi yerine başka alışveriş merkezlerine gider

22 Şubat 2017 Saat: 22:15
HD İskender ve Bağcıyı Dövme Meselesi Değil Üzüm Yeme Meselesi
HD İskender ve Bağcıyı Dövme Meselesi Değil Üzüm Yeme Meselesi

Geçtiğimiz ay İzmit’te bulunan Esas Holding’e ait 41 Burda Alışveriş Merkezi’nde Cinemaximum Sineması’na 2 kişi gitmiştim. O gün Hd İskender’de tıka basa karnımızı doyurduk ve sinemaya girdik. Sinema büfe görevlilerinden bir çalışan, patlamış mısır alırken HD İskender zarfını gördü ve sohbet ederken kola kampanyasından bahsetti. 3.90 olan koladan dolayı kaçırmış olduğum 2 adet kola sebebiyle zarfı okumadığımı fark ettim.

Daha sonrasında salonda film başlamadan HD fragmanı yayınlandı. Aklımda kalmıştı. Bu hafta tekrar sinemaya gittiğimde aynı salonda bu sefer biletimi alıp doğru HD İskender’e yemeğe gittim. (bu arada iskenderi 10 porsiyon olsa severek yerim) Siarişimi verdim ve kolamı istedim. Ancak garsondan aldığım cevap kağıdı incelememe neden oldu. Kampanya yok ki! (Utanmıştım ama Türkçe ile ilgili bir birey olarak tekrar okudum zarfı. Direk anlaşılan benim anladığımdı. Benim gibi az da olsa gelenler olduğu söylendi. Birkaç kişiye bu kağıdı okuttum ve ne anladıklarını sordum. Onlarda benim gibi anlayınca gazeteci olarak bu konuyu yazmak geldi içimden). Bunun üzerine restaurant müdürü cevaben geldi ve bana açıklama yaptı. Onun yapabileceği bir durum yoktu ve nezaketliydi. Ulusal bir reklam ve Cinemaximum, HD ortak yapmıştı. Bana çok saçma gelen şey ‘’HD İskender ile Coca-Cola Filmden önce, Filmden sonra Bu Lezzeti Sakın Kaçırma’’ yazılı zarftı.

Size reklam ve pazarlama taktiklerinden, genel bildiğim durumlardan bahsedeceğim. Bu zarfta gizli coca-cola reklamı vardı büyük ihtimal. HD, bu zarfa kola reklamını koyarak coca-cola’dan bedava anlaşması yada maddi anlaşma yapmış olmalı. İkicisi Cinemaximum ya HD’den para aldı ya da başka bir alışveriş bu HD reklamını sinemalarında yapmak için. Biz vatandaşa da bu zarfın ameleliğini yapmak ve 15 saniyelik zamanımızı boş bir reklam ile geçirmek kaldı. Üstelik sinema bileti parası ödeyerek parayla reklam satın alıyoruz. Çünkü özel bir işletme. Benim paramla bana zarfla reklam yapıp birde salonda reklam filmini gösteriyor.

Son dönemde rekabet kurumu, tüketicinin korunması kanunları, rtük, sinema gazete yayıncıları birliği ve benzeri gibi kurumlar reklam kandırmacalarına dikkat çekiyor. Pazardan al bir tane eve gel 1000 tane. Maalesef bende bu toplumun bir bireyi olarak promosyon toplumu haline gelmekteyiz. Biz neden Cinemaximum, HD, Coca-Cola reklamını bedava yapıyoruz. Vatandaşın karı ne burada… Bence patronlar bunu bilse buna izin vermezler. Derler konuklarımıza bir içecek veya bir başak ikram ya da indirim durumları oluşurdu. Ben yine iyi niyetimi kullanayım. İyi gizlenmiş laf cambazlığı kullanılmış ancak sonuç akıllarda negatif etki veriyor bende ki gibi. Sonra deniyor ki şu kadar yatırım yapıldı iflaslar, satmalar. Müşteri dolaylıda olsa kandırılacak merci değildir. Kanunla ve anayasayla korunur. Bu kadar basit bir reklam çalışması olmasını düşünmek te aptallık olur profesyonel iş dünyasında.

İnsanı bir en fazla 2 kere kandırırsınız. Başka yeni firmalar açıldı İskender’de oraya giderim. Yeni sinemalar var oraya giderim. Dolaylı olarak kiracılarını takip etmeyen alış veriş merkezleri de buna müteselsilen ortak oluyor bu sebeple başka alışveriş merkezleri de var oraya giderim.

Sonuç olarak facebook’a zarfı paylaştım. 41 sayfasına. Cinemaximum ve HD sayfalarına öylece aleni bir mesaj attım. Pazartesi ilk dönen HD oldu mesajla. Önce bir çalışma yapacaklarını ve gerekirse düzeltme yapacaklarını bildirdiler. Bu çalışmadan haberdar olmak istediğimi söyledim. Kibarca evet elbette ki dendi. Bu hatalarını kabul ettikleri anlamındaydı hukuksal olarak. Ancak iki gün sonra bir mesaj daha geldi. Altına yıldız açıklama fiyatımıza içecek dahil değildir. Tam doldurmasa da beynim de ki boşluğu. Aferin dedim. Onlara da yazdım hemen. Ancak diğer şirketlerden tık yok.

Ankara’da yaşadığım dönemlerden bildiğim ve hatta sahibiyle ATO’da tanıştığım, ilk şubesini yıllar önce açan HD firması Ankara merkezli bir firmadır. Bu davranışı beni memnun etti. Ve doğru bir davranış olduğunu düşünüyorum. İşine sahip candan çalışan profesyoneller oldukça firmalar ayakta kalacaktır. Çünkü en önemli faktör insan faktörüdür hizmet sektöründe. Nasıl hatalı yönlerine değiniyorsam övülmesi gereken ve hatayı düzeltme gayretinide vermek lazım. Amaç bağcıyı dövmek değil üzüm yemek konusu. Bu hikayemiz kötü başladı kötü bitti çünkü vatandaşa faydası olamayan kampanyalar koca bir sıfırdır benim için. Ancak bu düzeltme ve kurumsal adım benim HD’ye olan güvenimde çok ta sarsmadı beni sonunda. Diğer iki şirket için şu anda bir şey deme durumum oluşmadı. Vatandaşı takmayan şirketleri bende takmam ve şimdilik kötü örnek olarak kalacak. Bu arada bu iki firma ile ilgili birisinin İstanbul şubesinde birisininde yine sorumluluğunda ki bir mağaza ile sorunum olmuştu. O zaman da bu şekildeydi. Demek ki vizyon, misyon, amaç ve hedefleri bu olmalı. Umarım bunları düzeltirler. HD’ye dediğim gibi kötüyü yazmak vatandaşı aydınlatmak görevse bir basın mensubu olarak iyi de veya yanlıştan döneni de övmek lazım gelir.

Haber: Veysel Kavrayan

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat