Özdilek

Güncel

HAZIRLIK, PLANLAMA VE ÇALIŞMALAR YETERSİZ

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kocaeli İl Temsilcisi Niyazi Temizkan,17 Ağustos Depreminin 14. Yıldönümü nedeniyle yaptığı açıklamada, afet hafızası zayıf toplumlarda “depremin unutulabileceği” ancak deprem gerçeğinin kendini asla

16 Ağustos 2013 Saat: 12:04
HAZIRLIK, PLANLAMA VE ÇALIŞMALAR YETERSİZ
HAZIRLIK, PLANLAMA VE ÇALIŞMALAR YETERSİZ

Temizkan, plansız ve kalitesiz yapılaşmanın, yapı üretim bedelinin en fazla %0,2’sine bile ulaşmamasına karşın hep kaçınılan  jeolojik araştırmaların  ne derece acı sonuçlara ve yüksek faturalara neden olduğunu vatandaşın öğrendiğini belirtti. Temizkan, “En önemlisi sosyal  bir devletin en temel görevinin yurttaşları için sağlıklı, güvenli ve çevreye dost yaşam alanları ve yapılar üretmektir” dedi.

 

Temizkan, 17 Ağustos’un üzerinden 14 yıl geçmiş olmasına rağmen bu gün; 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinden geriye kalan orta hasarlı binaların hala varlığını koruduğu ve bu yapıların kullanılmaya devam edildiğini, Afetlerle mücadele konusunda kurumsal yapılanmada çok başlılığın ve mevzuatsal dağınıklığın giderilmediğini, Merkezi ve yerel düzeyde başta deprem olmak üzere afetlerle etkin mücadele edecek planlarının hazırlanmadığını, Ulusal ve bölgesel düzeyde yapılması gereken afet risk harita ve değerlendirmelerine yönelik çalışmaların yetersiz ve çok yavaş ilerlediğini söyledi.

485 DİRİ FAYIMIZ VAR

Temizkan açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Ülkemizde dün yaklaşık 150 deprem üretecek diri fay olduğu bilinirken, bugün MTA tarafından yapılan çalışmalarla güncellenen Türkiye Diri Fay Haritasına göre büyüklüğü 5.5 ve üzeri deprem üretebilecek 485 diri fay veya fay segmenti olduğunun saptanmış olması neredeyse tüm ülke coğrafyasının ne derecede büyük bir deprem tehdidi altında olduğunun jeolojik gerçekliğini açık olarak ortaya koymuşken, bu gün düne göre depremlere karşı daha güvenli bir yaşam yolunda olduğumuzu söylemek mümkün değildir. Kendi Kentsel dönüşümünü deprem zararlarını azaltmaya çare gören, 17 Ağustos anmalarının anlamını çarpıtıp unutturamaya çalışan, odaları mesleki denetim dışında bırakan bu  anlayışla, ülkemiz her depremde daha büyük can ve mal kayıpları ile karşı karşıya kalmaya devam edecektir.

 

Temizkan, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odasının, 17 Ağustos'u  rantın değil,  güvenli yerleşimlerde yaşama hakkının savunulduğu bir gün olması çabasını sürdüreceğini de vurguladı.

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat