Özdilek

Güncel

Hastaları trafik kurallarına uyarak öldürün emri.

Bugünün tarihi itibariyle kentten tayin edilmeden önce İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Osman Karaca, bir resmi yazı kaleme almış ve kendisine il sağlık müdürlüğünden gelen bir yönergeden yola çıkarak bakın neler yazmış.

25 Şubat 2014 Saat: 18:26
Hastaları trafik kurallarına uyarak öldürün emri.
Hastaları trafik kurallarına uyarak öldürün emri.

Ve bu yazıyı binaya astırmış. 

 Karamürsel-2 No'lu ASHİ'NA.   (Acil Servis Hizmetleri İstasyonu'na)

 İlgi: 02.09.2013 tarih ve 1720 sayılı yazımız

İlgi yazı ile istasyonumuzda kullanılmakta olan 41 RE 671 plakalı ambulans ile 07.06.2013 tarihinde Yalova-Kocaeli Karayolunun 12.nci Km.si Erşur yönü mevkiinde yapılan bir trafik kuralı (Hız sınırı aşımı) ihlali ile ilgili kesilen ceza makbuzu ekte gönderilmiş olup ceza makbuzunun şöför tarafından ödenerek ödemeye dair belgenin tarafimıza gönderilmesi talep edilmişti. Halen cezanın ödendiğine dair makbuz tarafimıza ulaştırılmamış olup söz konusu trafik cezasının ilgili personel tarafından ödenerek makbuzun 21.01.2014 tarihine kadar Başhekimliğe gönderilmesi, aksi halde yasal işlem başlatılacağı hususunda; 

 

Gereğini rica ederim.                                                         Dr. Osman KARACA

                                                                                    İl Ambulans Servisi Başhekimi

 

 

Okuyucular için gerekli bilgiler

 Koceli İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Bakanlığı'nın izniyle ve kim bilir kimin emriyle bölgemizde tam 16 adet filo şeklinde sivil plakalı ambulans kiralamış ve bunlara sürücüler de temin ettikten sonra Acil Ambulans Servisi Başhekimliği'nin yönetim ve sorumluluğunda Acil ve Ambulans Sağlık Hizmetleri İstasyonlarında kamunun yararına olarak kullanılmasını sağlamaktadır. 

 Ayrıca bu araçlara ek olarak aynı Başhekimlik bünyesinde görev yapan belki 30'a yakın ambulans daha bulunmaktadır. Resmi plakalı araçları kullanan sürücüler için hiçbir uyarı ya da ceza bulunmamaktadır. Çünkü trafik polisleri resmi plakalı ambulanslara kesinlikle ceza kesmemektedirler. 

 

İçişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı neden anlaşamamışlar? 

 İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan Emniyet Müdürlükleri bünyesinde görev yapan Trafik Şube ve ekipleri, Ülkenin tüm karayollarında kırsal alanlar hariç karayolu güvenliğini sağlamaktadırlar. Sağlık Bakanlığı ise ülke insanının tüm sağlık problemlerini aşması ve hayatını sağlıklı bir şekilde yürütebilmesi için gerekli tüm sağlık hizmetlerini ücreti karşılığında halka sunar. 

 

Sağlık Bakanlığı kimbilir kimin emri ya da ricasıyla satın almaz da hazır ambulans kiralar ama bu araçların plakaları siyah-beyaz yani resmi olmadığı halde bu araçlarla ülke insanının hayatını korumak için hızla hastaya yetişmeye ve onu hastaneye doktorların eline en kısa sürede teslim etmeye çalışır. Gelin görün ki görüyorsunuz, İçişleri Bakanlığı'na bağlı trafikçiler iki bakanlığın anlaşamamaları üzerine plakası resmi olmayan ve beyaz-siyah olan ama yine de can kurtarmak için kiralanan özel ambulanslara hız yaptıkları için ceza keserler. Kırmızı ışıkta geçtikleri için ceza keserler. Hatalı sollama (Yol vermeyen sürücüler için) yaptıkları için ceza keserler. Yani birilerinin isteği üzerine yurt insanının hayatını kurtarması için kiralanan ambulanslara ceza kesilir ve devlet yetkilileri bu acil servis hizmeti veren ambulansları ile sürülerini kaderleriyle baş başa ve başhekimlerinin iki dudağına bağlı elleri arasına bırakıverirler. 

 

Şimdi düşünün trafik cezası yememesi, 88 kilometrelik hız limitini aşmaması için zorlanan, kırmızı ışıkta geçmemesi istenen ve tüm trafik kurallarına uyması zorunlu hale getirilen sivil plakalı ambulans sürücüleri sizin, çocuğunuzun, büyüklerinizin, karınızın, komşularımızın hayatını nasıl kurtarsın. Adamlara hız yapma, hatalı sollama, kırmızı da geçme, trafik Işık, işaret ve işaretçilerine uyacaksın dersen adam buna uyar ama bu durum bizim sağlığımıza uymaz. Ölürüz. Bizleri öldürürsünüz. Sizler bu sürücülere hız yapma diyerek gitmen gereken yere geç git ve hastalar ölsün demektesiniz. Hastaları trafik kurallarına uyarak öldürün ya da ölümden döndürün demektesiniz ki, bunun sonucu her halükarda zaten ölüm. 

 

Allah rahmet eylesin. Rahmetli özel ambulansla mı sevk olunmuştu. Tüüüüü. Bizimki de öyle. Şansa bak bize gele gele sivil plakalısı geldi. Geçen akşam komşuya resmi plakalı gelmiş, jet gibi yetiştirmişler acile demenin yollarını yaratmakta üstlerine yok maşallah. 

 

Müdürlük önceliği Can'a değil mala vermiş. 

 

                                             

 

,

  KOCAELİ VALİLİĞİ                                          08.01.2014

                                            İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

 

Sayı. : ....................

Şube: Acil ve Ambulans Sağlık Hız.Hk.

Konu: Ambulans kazaları Hk. 

 

                                          İl Ambulans Servisi Baştabipliğine 

 

   Özellikle kış aylarınında gelmesiyle birlikte yurt genelinde yaşanan ambulans kazaları sıklık kazanmakta olup, neticeleriyle beraber son derece üzücü olan bu hadiseler medyada da çok sık görülmektedir. 

  İstenmeyen bu olumsuz hadiselerin ilimizde yaşanmaması, personellerin herhangi bir olumsuzluğa maruz kalmaması (Kaza yapmaması) ve 112 acil sağlık hizmetlerinin, hizmetin önemi (Ne) ve ivediliğine (Hadi canım) rağmen kesintisiz sürdürülmesi önemi arzetmektedir. 

  Bu maksatla İl Ambulans Servisi Çalışma Yönergesi'nde görev verildiğinde yapılacaklar başlıklı ... maddesinde "Seyir halinde iken sürücü, personeli ve ambulansı tehlikeye atmayacak şekilde güvenli bir hızla ve trafik seyir kurallarına riayet ederek kullanırTrafik kurallarına uymaya azami dikkaedilirKırmızı ışıkta ambulansın kontrollü (Karşı taraf yol verirse) geçiş üstünlüğü unutulmamalıdır. Kavşaklar mutlaka hız kesilir ve kontrollü geçiş yapılır" hükmüne titizlikle riayet edilmesi gerekmektedir. 

   Bununla birlikte her ne kadar istenmese de yaşanacak kazalarda olaya maruz kalan istasyon ekibine "İl Ambulans Servisi Yönergesi'nin 13.ncü maddesinin J-) Ambulansta bir arıza olduğunda veya kaza durumunda il ambulans servisi komuta kontrol merkezinin bilgi ve onayı dahilinde ilgili birimler ile iletişim kurar ve işlemleri başlatır. Ambulans kazası durumunda (...) zaptı tutularak (Ek-...) ta ki kaza algoritmasına göre işlemlerin yürütülmesini ve istasyon sorumlu hekimine ve Başhekimliği'ne iletmesini sağlar" hükmü doğrultusunda gecikmeksizin gerekli iş ve işlemleri tesis edilmelidir. 

   Söz konusu kazaların yaşanmasının önüne geçilmesi ile yaşanması halinde yürütülecek iş ve işlemlerin süratle (Bak sen süratle) sağlanabilmesi adına başta yukarıda belirtilen hususlar olmak üzere riayet edilmesi hususlarının acil sağlık hizmetlerinde görevli tüm personele imza karşılığı tebliği ile ilgililerin riayet etmesinin sağlanması ve gereğini önemle rica ederim. 

 

 

                                                                                                         İl Sağlık Müdürü

 

                                                                                             Elektronik imzayla imzalanmıştır

 

İl Ambulans Servisi Başhekimliği

                Gelen Evrak

 

 

 

                                                                                                   Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğü       

                                                                                                     Özel Kalem 08.01.2014

 

Sürücüden acil hizmet beklenmeli mi?

 Ambulans sürücülerin ister resmi isterse sivil ambulans kullanıyor olsunlar bu kadar cendere altında tutarak onlardan acil hizmet vermesini bekleyebilir misiniz? Ambulans sürücülere acil hizmet verecekler, personeli kollayacaklar, hastayı taşıyacaklar, hız yapmayacaklar, kırmızı ışıkta geçmeyecekler, zamanında hasta ölmeden onu almayı başaracaklar ama 88 km. hız sınırını aşmayacaklar ve tüm bunları trafik kurallarının tamamına uyarak yapacaklar. Sağlık hizmetlerine yapılan yatırımlarla insana yapılan sağlık yatırımı arasındaki incelik çizgiyi dolduran işte bu gerçeklerdir. Sağlığa yapılan yatırım ön plaka çıkmaya başlar ve insana verilen değer azalır. 

Haber: Aybey Kahramanlı

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat