Sağlık

Hamzaoğlu'ndan Önemli Uyarı

KOÜ Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, kanser nedeniyle hayatını kaybeden hastaların yakınlarının davası açması gerektiğini söyledi

29 Eylül 2015 Saat: 00:26
Hamzaoğlu'ndan Önemli Uyarı
Hamzaoğlu'ndan Önemli Uyarı

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, 2013 yılında İzmit için hazırladığı raporunu geliştirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2008-2015 yılları arasındaki hava kalitesi raporlarını inceleten Hamzaoğlu, Dünya Sağlık Örgütü’nün hava kalitesi ile ilgili kriterlerini raporlarla karşılaştırdı. 7 yıl boyunca inceleme yapan Hamzaoğlu, Dilovası ve İzmit’teki toz miktarının Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerlerinden birkaç kat yüksek olduğunu tespit etti.

 

MAKALE YAZDI

Hamzaoğlu, Dilovası’nda havada bulunan toz miktarının Dünya Sağlık Örgütü sınır değerine göre 2009 yılında olması gerekenden 3.7, 2010’da 3.9, 2011’de 3.6, 2013’de 4.6 ve 2014 yılında da yaklaşık 4 kat daha yüksek olduğunu tespit etti. Prof. Dr. Hamzaoğlu

İzmit’te de 2009 yılında 3.2, 2010’da 3.3, 2011’de 2.6, 2013’de 3.1 ve 2014 yılında da 2.9 kat daha yüksek toz değerlerine rastlandığını tespit etti. Konuyla ilgili bir makale hazırlayan Onur Hamzaoğlu, bunu ise henüz yayınlamadı.

 

ORANLAR ÇOK YÜKSEK

Hamzaoğlu’nun makalesinde, İzmit ve Dilovası’nda hava kirliliğine bağlı akciğer kanseri oranlarındaki artış da yer aldı. Buna göre; Dilovası’nda yaşayanlarda hava kirliliği olmayan bir kentte yaşayanlara göre akciğer kanseri gelişme riski; 2009 yılında 6.5, 2010’da 7.1, 2011’de 6.4, 2013’de 8.7 ve 2014 yılında 7.3 kat daha fazla. İzmit’te yaşayanlarda ise akciğer kanseri gelişme riski; 2009 yılında 5.5, 2010’da 5.7 2011’de 3.9, 2013’de 5.1 ve 2014 yılında da 4.6 kat daha fazla.

 

SORUŞTURMA AÇILMALI

Hamzaoğlu’nun raporunda; Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, hava kirliliğine neden olanlarla, bunları denetlemek yoluyla engel olmakla görevli bakanlık ve il yöneticileri hakkında soruşturma başlatması gerektiği ifade edildi. Kanser nedeniyle hayatını kaybeden hasta yakınlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile il yönetimine tazminat davası açması gerektiğini de belirten Onur Hamzaoğlu’nun makalesinin sonuç bölümü internet sitelerinde yayınlandı.

 

KÖKÜNDEN ÇÖZMEK MÜMKÜN

Onur Hamzaoğlu’nun makalesinin sonuç bölümünde şu ifadelerin yer aldığı belirtildi: “Kocaeli genelinde konuyla ilgili olarak yıllardır yaşananlar, içinde bulunduğumuz durumun-hava kirliliğinin öncelikli müdahale edilmesi gereken, bir halk sağlığı sorunu olduğunu ortaya koymakta. Sanayiden kaynaklanan doğa ve sağlık tahribatı-kirlilik sorununu kökünden çözmek de mümkün. Hem de fabrikaları kapatmadan, makineleri kırmadan.

 

KAYNAKLAR DEĞİŞTİRİLMELİ

Bunun için öncelikle hammaddelerin ve enerji kaynaklarının doğaya ve insana daha az zararlı olanlarla değiştirilmesi, teknolojinin modernize edilip, emisyon (atık) hacmi düşük üretim süreçlerinin devreye sokulması ve bunlara karşın ortaya çıkan emisyonların (atıkların) zararsız hale getirilmesi gerekir. Bugün için yapılabileceklerin hayata geçirilmesi için var olan hukuksal düzenlemelerin uygulanması, yetersiz olanların doğa ve toplum yararına yeniden düzenlenmesi gerekiyor.

 

GENİŞLETİLMİŞ HALİ

Bunun için de hem yasamaya hem de kamu otoritesi olarak Hükümet, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi’ne büyük sorumluluklar düşüyor. Eğer niyetleri olursa bilsinler ki yapabilecekleri çok şey var…” Makaleyle ilgili haberlerin yayınlanmasının ardından telefonla ulaştığımız Onur Hamzaoğlu, “2013 yılında bir konferansta açıkladığım raporun genişletilmiş hali bu makale. Makaleye henüz herhangi bir internet sitesinden ulaşamazsınız. Şu anda yurtdışındayım. Kocaeli’ye döndüğümde konuyla ilgili açıklama yapacağım” dedi.

Kaynak :Dilovası Gazetesi

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat