Özdilek

Siyaset

Gürbüz; Romanların sorunları eğitimle giderilebilir

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

        Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Roman Kadınının Kültürümüzdeki Yeri konulu söyleşi düzenledi. Söyleşiye konuşmacı olarak katılan Kocaeli Kadın Sorunları Araştırma Merkezi Üyesi Yard. Doç. Dr. Meryem Gürbüz, Romanlarla ilgili yapılan bilimsel araştırmalar hakkında bilgi vererek, romanların sorunlarının eğitimle aşılabileceğini söyledi.

 

BAŞKAN DA KATILDI

Leyla Atakan Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Eşi Behiye Karaosmanoğlu, Kadın Sorunları Araştırma Merkezi Üyesi Yard. Doç. Dr. Meryem Gürbüz, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Emel Ceylan Balcıoğlu, Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ahmet Çokyaşar,

Kocaeli Roman Kadınlar Derneği Başkanı Emine Dömek ve roman vatandaşlar katıldı.

 

İŞSİZLİK YÜZDE 47

Araştırma Merkezi’nin Kocaeli’deki kadınların sorunlarına bilimsel çözümler aradığını ifade eden Gürbüz,”Kadın olmanın romanı, çerkezi, kürtü yok” dedi. 2006 yılında yapılan araştırma sonucunu paylaşan Gürbüz,Tavşantepe ve 28 Haziran mahallelerindeki romanlarla yüz yüze konuşulduğunu söyledi. Gürbüz “Araştırmada Romanların kendilerini nasıl tanımladıkları, şikayetleri ve talepleri soruldu. İki mahallede de işsizlik oranı yüzde 47. Çalışmaya göre romanlar İzmit’in en alt gelir grubunu oluşturuyor. Bu üzücü bir tablo” şeklinde konuştu.

 

AİLE BÜTÇECİ KADINLARDA

Romanların eğitime katılım oranı çok düşük olduğunu aktaran Yard. Doç. Dr. Meryem Gürbüz şöyle devam etti: “Kadınlara hayata karşı ne hissediyorsunuz diye sorulduğunda dışlanmışlık cevabı alınmış. Bunların hepsi çözülebilir sorunlar. Her iki mahallede aile bütçesine katkı oranı yüzde 56 kadınlarda. Tüm bu olumsuzluklar eğitimle ve değişimle giderilebilir.”

 

ONA BUNA MUHTAÇ OLMAK KADER DEĞİL

Programdaki konuşmasında romanlarla diğer insanlar arasında bir fark olmadığını vurgulayan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, “Biz birbirimizin kardeşiyiz” dedi. Roman toplumu olarak biraz daha adım atmak ve gayret etmek gerektiğini ifade eden Başkan Karaosmanoğlu şunları söyledi. “Biz çalışmazsak biz sabırlı olmazsak kendi başımıza kalırız. Çocuklarımızı okula göndereceğiz. Devlet öğrencinin kitabını veriyor. Anneye aile eğitim yardımı yapıyor. İhtiyacı olanlara bizde yardım yapacağız. Çocukları okutmamak ona buna muhtaç olmak kader değildir. Çalışacağız sağlıklı temiz güzel yerlerde yaşayacağız. Çocuklarımız tahsilini yapsın bir meslek sahibi olsun. Devletimizle birlikte biz sizin yanınızdayız. Güzel bir hayat kurmak bizim elimizde.”

 

 

TEK ÇARE EĞİTİM

Büyükşehir Belediyesi’nin roman açılımı gerçekleşmeden romanların sorunlarıyla ilgilendiğini söyleyen Çokyaşar, 5 yıl sonra entegrasyon gerçekleşmezse roman toplumunun potansiyel suçlu haline geleceğini dile getirdi. Çokyaşar,”Bohçacılık bitti, sepetçilik bitti, kalaycılı bitti.Tek çare eğitim ve değişim” dedi. Program sonrası kadınlara karanfil takdim edildi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat