Özdilek

Kültür/Sanat

Güneş, “Ortada ekonomik başarı yok”

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

 

 

 

 

 

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş, ekonomideki yüzde 11’lik büyümemin sadece görüntüden ibret olduğunu belirterek, “Normalde büyüme yüzde 1.4’tür. Ortada başarı yok, hovardalık var” dedi.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hurşit Güneş, 2011’in ilk çeyreğindeki ekonomik büyümeyi değerlendirdi. Yüzde 11’lik büyümenin başarı gibi gösterildiğini belirten Güneş, “Gerçekten 2011 yılı başında Türkiye ilk bakışta rekor bir büyüme göstermiş görünüyor; yüzde 11. Ancak mevsimsel etkilerden arındırıldığında bir önceki çeyreğe göre bu artış sadece yüzde 1,4. Yani abartılı bir sevinmeye gerek yok. Üstelik bu büyüme performansı da yatırımlardan çok, stok ve tüketim artışından kaynaklandığı anlaşılıyor. Net ihracat etkisi ise her zaman olduğu gibi negatif; zaten cari açık bu dönemde milli gelirin yüzde 7,9’u ediyor” dedi.

 

SERT ELEŞTİRİ

Cari açıktaki artışa da dikkat çeken Güneş, “Yılın ikinci 3 ayında ise hem cari açık artacak görünüyor, hem de yatırımlarda ciddi bir düşüş. Bu gelişmeler de büyümeye erken sevindiğimizi gösterecektir. Dahası 2011 yılının ilk 3 ayında elde edilen bu büyümenin de maliyeti çok yüksek olmuştur. 2011 yılında özel kesim yurtdışından tam 10 milyar dolar daha borçlu hale gelmiştir. Dış ticaret açığı 21, dış açık da 22 milyar dolar olmuştur. Önceki gün açıklanan Mayıs ayına ait dış ticaret verileri de durumun vahametini sergilemektedir. Geçen yıl ilk 5 ayda 23 milyar dolar dış açık veren Türkiye, bu yıl 44 milyar dolara yakın dış açık vermiştir. Yalnızca Mayıs ayının dış açığı 10 milyar dolardır. Borçlan, tüket, öğün. AKP politikasının özeti budur. Hatta AKP bunları bol bol yapar. Bol borçlanır, bol harcar, bol da öğünür. Gerçekleri halka anlattığınızda da kızar, baskı uygular. Kısacası, ortada bir başarı değil, hovardalık vardır. Merkez Bankası da bu hovardalık başımıza iş açmasın diye para politikasını sıkılaştırmaya çalışıyor” dedi.

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat