Özdilek

Kültür/Sanat

Gölcük'te Balyoz Araması

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Gölcük’te Balyoz Araması

Ergenekon soruşturması kapsamında Poyrazköy’de ele geçen cephaneliğin hangi emirle ve nasıl gömüldüğü de ortaya çıktı. Gölcük’te ele geçen, Bayoz ve Poyrazköy sanığı Albay Ali Türkşen imzalı 30 Kasım 2008 tarihli belgede, araziye ilgili incelemeye yer verildi. Balyoz ve Poyrazköy davası sanığı Koramiral Kadir Sağdıç’ın emriyle hazırlandığı belirtilen belgede, arazinin olumlu-olumsuz özellikleri tek tek anatıldı.

SİLAHIKİMLERGÖMECEK?

Belgede, silah gömme işinde yer alacak personel olarak; Yarbay Ercan Kireçtepe, Kıdemli Başçavuş Halil Cura ve Başçavuş İsmail Bak isimleri yer alıyor. “Arazi durum çizelgesi” başıkı belgede Yarbay Ercan Kireçepe’nin adı yer alırken, “Bölge, mevki, değerendirme” bölümleri altında “Anadolu Kavağı-Tehaffuzhane, Anadlu Kavağı-Keçilik, Poyrazköy-İncirtepe, Riva-Sıvatdere eski Sat Grup Komutanığı” yazılarının yer aldığı belirtildi.

EN UYGUN YER KEÇİLİK MEVKİİ

“Kadir Sağdıç paşa-arazi” adlı dosyada, Albay Ali Türkşen imzalı begede, “Sayın komutanım, Anadolu Kavağı ve Riva bölgelerinde emrettiğiniz hususlara azami önem ve titizlik gösterilerek bir çalışma yapılmıştır. (...) Sonuç olarak yapılan inceleme neticesinde, icra edilecek faaliyet/faaliyetler için kullanılabilecek en uygun yerin Anadolu Kavağı bölgesindeki ‘Keçilik’ mevkiinin olacağı kıymetlendirilmektedir” denildiği görüldü.

Keçilik’in neden uygun olduğu şöyle anlatılıyor: “Anadolu Kavağı KEÇİLİK olumlu özellikler: Tam kontrollü bölge, sivillere kapalı. Kazı için yumuşak zemin. Sat cephaneliğinin vadi içnde olması. Mevkii noktalarının sürekli gözle kontrol imkanı. Sat otoparkına yakın oluduğundan nakliye kolaylığı...” Keçilik dışında Poyrazköy İncirtepe Bölgesi, Riva Sıvatdere eski SAT Grup Komutanlığı ve Anadolu Kavağı Tahaffuzhane bölgelerinin de özellikleri rapora konulmuş.

Komutanlarınız bile bilmeyecek’

Ele geçirilen Balyoz’la ilgili bazı emirlerde gizliliğe azami derecede uyulması özellikle vurgulanıyor.

• 02 Aralık 2002 tarihli Çetin Doğan adına imzaya açılan “Balyoz Harekât Planında muhabere” başlığı altında “...telefon kullanılması mecburiyetinde kalındığı takdirde ‘bilinmesi gereken prensibine’ riayet edilecek ve Kod Tablosu kullanılacaktır” deniliyor.

SİVİLTELEFONLARDANKONUŞMAYIN

03 Şubat 2003 tarihli Özden Örnek adına imzaya açılmış Suga Planı’nda “Sivil hatlardan Suga’ya yönelik özel konular konuşulmayacak, askeri hatlardan yapılan görüşmelerde gizlilik prensibine riayet edilecek” deniliyor. 09 Şubat 2003 tarihli İbrahim Fırtına adına imzaya açılmış Oraj Planı’nda da “Özel görevli personel harekat ve görevlerine ilişkin hiçbir surette amirleri dahil hiç kimse ile konuşmayacak” uyarısı yapılmış.

BALYOZ'UN ÖLÜM LİSTESİ GÖLCÜK'TE BULUNDU

Bahar Kılıçgedik - Mehmet Baransu - Sadık Güleç - Dicle Baştürk'ün haberi

Gölcük’teki Donanma Komutanlığı’nda bulunan belgeler ‘Balyoz Darbesi’nin suikast planlarını ortaya koydu: Dink, Mahçupyan, Bartholomeos, Nişanyan, Mutafyan hedefteydi.

Şantaj ve askerî casusluk iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında Deniz Kuvvetleri Gölcük Donanma Komutanlığı’nda yapılan aramada ele geçirilen çuvalların içinde yer alan ve Balyoz Darbe Planı davasının ek delilleri olarak değerlendirilen 43 klasör, sanıkların avukatlarına dağıtıldı.

DVD ortamında dağıtılan 43 klasördeki yeni bilgi ve belgeler Balyoz Darbe Planı’nı pekiştirirken, cuntanın hazırladığı korkunç ölüm listesi de ele geçirildi. 2003 yılına ait Balyoz Planı’nın devamı niteliğinde belgelerde aralarında dört yıl önce öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in de bulunduğu 19 kişinin öldürülmesi hedefleniyor. Belgelere göre suikast için bir ekip bomba eğitimi aldı.

Darbe karşıtı Ermeniler

Altı nolu çuvaldan çıkan belgelerde 2007’de silahlı saldırı sonucu öldürülen Hrant Dink’in 2003 yılından beri “hedef şahıs” olduğu belirlendi. Azınlıkların fişlendiği ORAK Planı’nda tahrip ve bomba imha kursu alan üç jandarma personelinin hedefinde iki Ermeni gazeteci daha var: Etyen Mahçupyan ve Sevan Nişanyan.

Hedefte olmalarının nedeni ise “Darbe Karşıtı Ermeni Basını” olarak gösteriliyor.

34 kişilik ölüm timi

Azınlıklara yönelik suikast planları bununla sınırlı değil. Ele geçen belgelere göre SAKAL planında Bartholomeos, Maroviç ve Mutafyan’ın da hedef olduğu görülüyor. Suikastı gerçekleştirmek için dört jandarma personelinin görevlendirildiği tesbit edildi.

11 No’lu CD’deki belgelere göre operasyonlar gizli bir tim tarafından gerçekleştirilecek. Farklı rütbelerdeki 34 subaydan oluşan timin listesinde 19 isim yer alıyor.

 

Kaynak: STAR GAZETESİ

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat