Özdilek

Güncel

Gergerlioğlu Türkiye’yi temsilen Bakü’de

HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM’nin TÜRKPA heyetiyle Azerbaycan’a gitti.

22 Kasım 2023 Saat: 18:15
Gergerlioğlu Türkiye’yi temsilen Bakü’de
Gergerlioğlu Türkiye’yi temsilen Bakü’de

Gergerlioğlu Türkiye’yi temsilen Bakü’de

Milli Lideri Haydar Aliyev’in doğumunun 100. yıl dönümü konferansı ve TÜRKPA’nın 15. yıl konferansına katılan TBMM heyeti resmi ziyaretlerini sürdürüyor.

Önemli ziyaretlerde bulundu

TÜRKPA komisyonu üyesi olan Gergerlioğlu, yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması sonrası uluslararası görev için Azerbaycan’a gitti. Yasak nedeniyle önceki TÜRKPA etkinliklerine katılamayan Gergerlioğlu, uluslararası görevini yerine getiremediği içi sert tepki göstermiş ve yasağının kalkmasını sağlamıştı. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’ın öncülüğünü üstlendiği Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi’nin 15. Yıl konferansına katılan Gergerlioğlu, TBMM heyetiyle beraber resmi ziyaretlerde bulundu.

Uluslararası meclis olan TÜRKPA Hakkında;

21 Kasım 2008 tarihinde imzalanan İstanbul anlaşması ile kurulan TÜRKPA’ ya üye olan ülkeler Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’dir. Kuruluş çalışmalarının en başından itibaren Özbekistan ve Türkmenistan’ın da üye olması için girişimlerde bulunulmuştur. 2017 yılından itibaren Özbekistan, 2020 yılından itibaren de Türkmenistan tarafı misafir olarak genel kurullara ve bazı komisyon çalışmalarına katılım sağlamaktadır. Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti gözlemci üyedir. TÜRKPA 2008’den beri meclisler arası iş birliğinin geliştirilmesi, başta kültür, tarih, sanat, edebiyat ve diğer ortak değerlerin korunması olmak üzere ulusal mevzuatların yakınlaştırılması, siyasi, toplumsal, iktisadi, kültürel ve insani konularda görüş alışverişinde bulunulması amacıyla faaliyetler yürütmektedir. Türk dünyasının kültürel mirasının ve tarih, sanat, edebiyat ve diğer alanlardaki ortak değerlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusu da dâhil olmak üzere ulusal mevzuatların yakınlaştırılması konusunda tavsiye kararları almaktadır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat