Özdilek

Kültür/Sanat

Genco Erkal: ‘’Nazım Hikmet Vatan Hainliğine Devam Ediyor’’

Geçtiğimiz günlerde CYPaparazzi tarafından her yıl verilmeye başlanan, Türkiye’nin ve KKTC’nin en iyileri ödül gecesinde tarafıma takdim edilen yılın en iyi uluslararası gazetecisi ve yılın en iyi haberi ödüllerini almaya gittim.

6 Aralık 2016 Saat: 20:51
Genco Erkal: ‘’Nazım Hikmet Vatan Hainliğine Devam Ediyor’’
Genco Erkal: ‘’Nazım Hikmet Vatan Hainliğine Devam Ediyor’’

Geçtiğimiz günlerde CYPaparazzi tarafından her yıl verilmeye başlanan, Türkiye’nin ve KKTC’nin en iyileri ödül gecesinde tarafıma takdim edilen yılın en iyi uluslararası gazetecisi ve yılın en iyi haberi ödüllerini almaya gittim. KKTC’den tanıdığım, gecede yılın en iyi kişisel gelişim uzmanı, en iyi astroloğu da seçilen Sevinç Tozduman İstanbul’a gelmişken ve yakın dostu olan Genco Erkal ve Tülay Günal’ın oyunculuğunu yaptığı ‘Güneşin Sofrası Nazım ile Brecht’ tiyatro oyununu izlemek istedi. Oyunun uyarlayıcısı ve yönetmeni Genco Erkal’ı arayarak bu ödül alışımızı, bizi bu oyuna götürerek kutlamak istedi. Dostlar Tiyatrosu'nun oyunu olan, Güneşin Sofrasında oyunu Fazıl Say, Zülfü Livaneli, Cem Karaca, Tarık Öcal, Edip Akbayram, Timur Selçuk, Kurt Weill, Hans Eisler'in müziklerini yaptığı, Yiğit Özatalay'ın Düzenleme ve Müzik Yönetmeni olduğu, giysileri Özlem Kaya'nın hazırladığı, ışık tasarımını Hakan Özipek'in gerçekleştirdiği, video tasarımının Melih Tatlıcan'ın, piyanoda Yiğit Özatalay, violenselde Deniz Doğangün, klarnet ve saksofonda Çağdaş Engin canlı müzik icrasında bulunduğu oyun için KKTC’den, Sevinç Tozduman, kişisel gelişimci ve aktivist Mehmetemin Insan Yıldızçoban ve gecede yılın en iyi bestesi ödülünü alan Saynur Akburan, İstanbul’dan bendeniz, kurumsal iletişim danışmanlığı yapan Hasan Gümen ve ingilizce öğretmeni olan eşleri Gizem Talun Gümen oyunu izlemek için Harbiye’de Yıldız Kenter Tiyatrosu’nda buluştuk.

Oyun için salon doluydu. Gişede bilette kalmamıştı. Ancak oldukça nazik bir davranışla, Erkal bize sürpriz yapıp 6 kişilik yerimizi önceden ayırtarak bize sürpriz yaptı. Oyun bir harikaydı. Yarı gülerek yarı ağlayarak izledik oyunu. Nazım’dan, Brecht’ten, günümüze ‘’tarih tekerrürden ibarettir’’ göndermelerini hissederek izledik oyunu. İnsan ilişkilerine, toplumların durağan, astlık üstlük çelişkilerine vurgu yapan repliklerle, politikacı ve yönetilen halk hal durumlarına göndermelerle dolu dolu bir oyundu. Müzikli bir gösteride içeren ve oyuncu Tülay Günal’ın muhteşem sesi ve fiziği ile Genco Erkal’ın muhteşem tavır ve oyunculuğu ile harika bir izlenim geçirdik. Güneşin Sofrası herkese açık, güneş ısısını verirken dünyaya, saklamaz sakınmaz paylaşır her mucizesini, ya biz insanlar güneş bize bunca bereket ve bolluk ve yaşam, enerji verirken, biz insanlar neden hala boş işlerle uğraşırız. Neden bunca keder, karamsarlık, nedir bu paylaşılamayan sayısız hal ve durum evrende… Oyun hınca hınç doluydu ve seyirciler tarafından dakikalarca alkışlandı.

Yaşı 78 olmasına rağmen oldukça sağlıklı, hareketli bir oyun sergileyen Erkal bizi oyun sonrası kulisine davet etti. Sıcak ve samimi sohbet ve hatıratlarla, oyun ve geçmiş günlerin anılarıyla güzel dakikalar geçirdim. Hepimizle ayrı ayrı ilgilenen ve hatıra fotoğrafları çektiren biz, memnun ve hayranlıkla geceye konu olan anektodlarla yavaş yavaş vedalaşıp otelimize yol aldık.

Yazımın başlığı olan ‘’Nazım Hikmet Vatan Hainliğine Devam Ediyor’’ olması, oyunda Nazım Hikmet’i en iyi şekilde ve sürekli işleyen sanatçı olmasından dolayı, oyunda Nazım ve dönemini ve yaşadıklarına vurgularda bulunması, anlatması ve çarpıcı bir çığlıkla kulaklarımda kalan bu sözleri başlık yapmak istedim. Oyunu bulduğunuz yerde izleme tavsiyesinde bulunurum. Güneşin Sofrasında Oyununu turnelerde yakalayabilirsiniz diye düşünüyorum veya İstanbul’a yolunuz düşerse tavsiye ederim.

Haber: Veysel Kavrayan

Eğitimci-Gazeteci-Yazar

veyselkavrayan@gmail.com

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat