Özdilek

Güncel

GEBZELİ MİMARLARDAN URFA VE ANTEP TURU

Gebze Mimarlar Odası, üyeleri için Şanlıurfa ve Gaziantep’e 27-28 Nisan’da iki günlük kültür teknik gezisi düzenliyor. Organizasyonu Mimarlar Odası adına Olcay Yerlikaya ve Özge Türkyücel Köybeşı’nın yaptığı gezi için hazırl

10 Mart 2013 Saat: 20:37
GEBZELİ MİMARLARDAN URFA VE ANTEP TURU
GEBZELİ MİMARLARDAN URFA VE ANTEP TURU

Mimarlar, eşleri ve çocuklarıyla, Şanlı Urfa’da ilk olarak dünyanın ilk tapınağı olan günümüzden 12 bin yıl önce inşaa edilmiş Göbeklitepe'ye gidecekler. Mimarlar, stilize edilmiş insan tasvirlerinin bulunduğu T biçimindeki sütunları, hayvan tasvirlerinin kayaların üstüne işlendiği alanları inceleyecekler.

 

Göbeklitepe ören yeri,  Şanlıurfa merkezinde bulunan Halil-ür Rahman ve Rızvaniye Camileri, Balıklı Göl, Ayn-el Zeliha Gölü, Hz. İbrahim Makamını ziyaret edecekler.

 

Harran Şehrinin ortasında 22 metre yükseklikte var olan Harran höyüğü, Emevi halifesi Mervan tarafından yaptırılan kubbesi ahşap olma özelliğini taşıyan Camii el Firdevs (Cennet camii), avlusunda yer alan Anadolu’da kurulan İlk İslam Medresesi (Harran Üniversitesi), İç Kale, Tarihi Surlar ve Konik kubbeli evleri ziyaret edecekler. Akşam ise,  Urfa kültürünün bir parçası olan Sıra Gecesine katılacaklar.

 

URFA’DAN GAZİANTEP’E  MUHTEŞEM YOLCULUK

 

Mimarlar, turun ikinci gününde ise, Fırat nehri üzerinde kuzeyden güneye 4. baraj olan Birecik Barajı ile bir kısmı sular altında kalan Halfeti’yi ziyaret edecek. Birecik Baraj Göl’ü üzerinde bir saat süren Tekne Turuna da çıkacak olan mimarlar, tekne turunda Rum Kale, Tarihi Mağara Evleri ve sular altındaki yapıları görecekler.

 

Birecik’te dünyada nesli tükenmekte olan sadece Fas ve Birecik’te bulunan Kelaynak kuşlarını izleyecek, ardından Nizip üzerinden güneydoğunun sosyo-ekonomik açıdan en gelişmiş ili Gaziantep’e geçecekler.  Zeugma’dan çıkartılan mozaiklerin ve bölgeye ait eserlerin sergilendiği Gaziantep Arkeoloji Müzesini de gezecek olan mimarlar, yapılış tarihi ve uygarlığı bilinmeyen Gaziantep Kalesi sonrasında Medusa Cam Eserleri Müzesi, bölgenin en çarpıcı özelliklerinden olan Çarşılar ve Sedef Atölyelerini, Mutfak Müzesi, Şahinbey Belediyesi Gaziantep Savaş Müzesi, Bakır Müzesini de gezecekler.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat