Özdilek

Kültür/Sanat

Fakir Baykurt Anıldı

Eğitimci yazar Fakir Baykurt, 13’ncü ölüm yıldönümünde BİLKAR’da düzenlenen etkinlikle anıldı.

24 Ekim 2012 Saat: 13:32
Fakir Baykurt Anıldı
Fakir Baykurt Anıldı

Etkinliğe konuşmacı olarak edebiyat öğretmeni Nabi Beldeoğlu katıldı. Beldeoğlu konuşmasında Baykurt’un az bilinen şairlik özelliğine ve sendikal mücadelesine yer verdi. Beldeoğlu, Baykurt’un az bilinen şairliğinin, yazarlığının gölgesinde kaldığını belirtip, “Fakir Baykurt’u onuruyla, bilinciyle dimdik ayakta görüyoruz hep” dedi.

Fakir Baykurt’un, Isparta Gönen Köy Enstitüsü’nde öğrenci iken okul kitaplığını yönettiğini, bundan fırsatla dünya edebiyatından birçok eseri okuyup deneyimini arttırdığını belirten Beldeoğlu, “Ülkemizde köyü ve köylüyü gerçekten anlatan yazarlar Fakir Baykurt gibi Köy Enstitüleri’nden çıkan yazarlar olmuştur” dedi.

Baykurt’un sınıfsız bir toplumu savunan bir sosyalist olmasına karşın köyleri yazdığı için işçi iktidarını savunan sosyalistler tarafından eleştirildiğine değinen Beldeoğlu, “O, köyleri yazmakla doğru olanı yaptı. Öte yandan, ‘Tırpan’ adlı romanında emperyalizmin ülkemiz üzerindeki etkilerini de yazmıştır” diye konuştu.

Türkiye’de öğretmenlik hakkı elinden alınan Fakir Baykurt’un 1980 sonrası yerleştiği Almanya’da mesleğini sürdüğünü, “Bir uzun yol” ve benzeri eserlerinde Almanya’da Türkler’in ve diğer ırklardan işçilerin sorunlarını anlattığını belirten Beldeoğlu, “Fakir Baykurt; barışın yargılandığı tek ülke olmamızdan sitem ederdi. İnsanlık değerlerini içselleştirmiş, davranışa dönüştürmüş bir insandı. Kadir kıymet bilirdi. Şiirlerinde barışın olmazsa olmazlığını, savaşa yapılan yatırımların anlamsızlığını sorguladı” diye konuştu.

Türkiye Öğretmenler Sendikası – TÖS’ün kurucuları arasında yer alan Baykurt’un bilimsel, laik ve demokratik eğitimle birlikte öğretmenlerin özlük haklarını savunan, toplumun diğer sorunlarını da kayıtsız kalmayan TÖS’ün kapatılmasının ardından kurulan TÖBDER’e de öncülük ettiğini belirten Beldeoğlu konuşmasını, “Fakir Baykurt’u onuruyla, bilinciyle dimdik ayakta görüyoruz hep” diyerek tamamladı.

BİLKAR Genco Erkal Tiyatro Atölyesi’nde gerçekleşen etkinlikte BİLKAR Müzik Toplulukları Koordinatörü Refik Köksal ile birlikte öğrencileri Kıvılcım Yılmaz ve Gökhan Şentürk, Fakir Baykurt’un sevdiği türküleri seslendirdi. BİLKAR Başkanı Serdar Dikkatli’nin kısa bir açış konuşmasıyla başlayan etkinliği DİSK Emekli-Sen Gebze Şube Başkanı Cemil Yüksek,  ADD Gebze Gençlik Kolları Başkanı Şerife Albayrak ile gençlik kolları üyesi, Okan Üniversitesi Kemalist Fikir Topluluğu Başkanı Deniz Mandacı’nın da izledi. Albayrak, 29 Ekim’de Ankara’da ADD Genel Merkezi öncülüğünde gerçekleşecek, “Vatan ve Cumhuriyet İçin Halk Buluşması” mitingi ve  3 Kasım’da Gebze Holiday Inn Otel’de sanatçı Zekai Tunca’nın sahne alacağı Cumhuriyet yemeğine davette bulundu.  

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat