Özdilek

Kültür/Sanat

Esnafa Tütün Ve Alkol Yasağı

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

Lokomotif ürünler olan sigara, içki gibi mamullerin gösterilmeden tezgah altı yöntemiyle satışa sunumunun esnafı zora sokarak ciddi ciro kayıplarına yol açacağını savunan Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar OdasıBaşkanı Necmi Kocaman , "Peşin satış yapan esnaf için küçük hacimli ürünler önemlidir. Vatandaş da sürekli artan vergiler yüzünden küçük hacimli içeceklere yönelmişken, bakkal ve bayilere getirilen 20 cl ve daha küçük hacimli içkilerin satışının yasaklanması da bizleri ciddi olarak sarsacaktır" diye konuştu.

 

FİİLEN UYGULAMA MÜMKÜN DEĞİL

Getirilen ağır kısıtlamalara uymanın fiilen mümkün olmadığını da belirten Kocaman , "Küçücük dükkanda içki satış yeri ayrı, sigara satış yeri ayrı olacak ve tezgah altında satılacak. Dükkanda o kadar yer yok ki zaten. Ayrıca çocuklara yönelik her türlü materyalden uzak olacak diye yasak koyulmuş. Dükkanda neye göre yakın veya uzak tanımlaması açık olmadığından içki ve sigarayı nerde satarsanız satın her an ceza uygulaması ile karşı karşıya kalırsınız. Bu kısıtlamaların getirildiği esnaf zaten TAPDK satış belgesine sahip, kontrol altında yerlerdir. Esas sorun kaçak içki ve sigaranın artmış olmasıdır. Önlemi dışarıda almak lazım" şeklinde konuştu.

 

GÖSTERİŞLİ-PARLAK AMBALAJLARDAN UZAK DURALIM

 Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve TESK olarak hazırladıkları raporlarla kaçak içki ve sigara olayının önemini defalarca kamuoyunun gündemine taşıdıklarını anlatan Kocaman, "Tezgah altı satış yönteminin kaçak içki ve sigara satılmasını kolaylaştıracaktır. Aradığını mahalle bakkalında bulamayan vatandaş parlak, gösterişli ve ucuz fiyattan satılan kaçak içki ve sigaradan alacaktır. Halkın sağlığı da tehlikeye atılmış olacaktır. Devletimizde kayıt dışılıktan vergi kaybına uğrayacaktır. Halbuki biz bugüne kadar halkımıza yaptığımız uyarılarımızda tezgah altından satılana itibar etmeyin, alışveriş yaptığınız yerlerde mutlaka -TAPDK Satış Belgesi- arayın diyorduk. Şimdi yeni çıkarılan yönetmelikle TAPDK Satış Belgesi verme yetkisini esnaf odalarından kaldırıyorsunuz. Kaçak satışı artıracak bu düzenlemeye bir anlam veremiyorum. Zaten  zincir ve büyük marketler karşısında ayakta durmaya çalışan esnafın satış cirosunu azaltacak her türlü kararın kepenklerin kapanmasına yol açabileceğinden yetkililerimizin tüm bunları dikkate alarak kısıtlamalara son vermesini bekliyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

Necmi Kocaman

Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası

Başkanı

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat