Özdilek

Kültür/Sanat

Esnaf, En Uzun Süre Prim Ödüyor En Düşük Maaşı Alıyor

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

En uzun süre primi esnafın ödediğini vurgulayan Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Necmi KOCAMAN "SSK'lı işçi 7 bin 200 gün prim öderken, esnafımız 9 bin gün prim ödüyor. Bu haksızlığa rağmen en düşük emekli maaşını alıyor. Bağ-Kur emeklisi Ocak ayında 574 lira alacakken, aynı prim ödemesini yapan işçi emeklisi 710 lira emekli maaşı alacak. Şu an 700 bin esnaf 600 liranın altında emekli maaşı alarak açlık sınırı olan 862 liranın bile altında kalıyor. Sıkıntılarımız bununla da bitmiyor, emekli olup da geçinemeyen eğer esnaflık yaparsa "destek primi" adı altında emekli maaşından yüzde 14 kesinti yapılmaktadır. Ayrıca işçilerimizin primleri işverence ödenmese bile sağlık hizmeti almaya devam ederken, esnaf prim ödemesini aksattığı an sağlık hizmetinden de yararlanamıyor. Üstelik yararlanamadığı hizmetin primini cezasıyla birlikte ödüyor. Artık bu ayrımcılığa bir son verilmesi gerekir" diye konuştu.

 

Kadın İşçiye Verilen Hak Kadın Esnafa da Verilmeli

 

Kadın işçi ve memurların doğum borçlanması hakkı olduğu halde kadın esnaf ve sanatkârlara böyle bir hak tanınmadığını da ifade eden KOCAMAN, "TESK’ e bağlı Odalarımız içinde yaklaşık 170 bin kadın üyemiz bulunuyor. Kadın girişimciliğin teşvik edilmesi gerekirken, bırakın teşviki, adeta cezalandırılıyor. Doğum yapan esnaf ve sanatkârın, diğer kadın sigortalılardan ayrı tutulmasının hiçbir geçerli mantığı olamaz. Sosyal güvenlikte standart birliği getirecek denilen kanun, tersine, sosyal güvenlikte ayrımcılık yaratıyor" şeklinde konuştu.

 

Esnafımıza Haksızlık yapılmamalı sahip çıkılmalı.

 

Esnafın işinin, çalışanların yüzde 90'ından daha zor olduğunu da belirten Kocaman, "Esnafımız sabah 6'da dükkanını açar, gece yarısına kadar işinin başındadır. Gerektiğinde günde 18 saat çalışır. Bu sürede hırsızıyla da muhatap olur, katiliyle de. Bugüne kadar bakkalından kuru yemişçisine, taksicisine kadar onlarca sayıda esnafımız hırsızlığa, darp ve cinayete maruz kaldı. Daha geçen gün bir taksici esnafımız işinin başında öldürüldü. Bu tür riskler göz önüne alındığında esnafa da yıpranma payı uygulanması gerekir" dedi.

 

 

Necmi Kocaman

Gölcük Esnaf ve Sanatkarlar Odası

Başkanı

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat