Özdilek

Siyaset

Erkan: Emeklilik artık mezarda olacak

Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan düzenlediği basın açıklaması ile Geçici İş İlişkisi Kanun Tasarısı’nı eleştirdi.

25 Şubat 2016 Saat: 19:27
Erkan: Emeklilik artık mezarda olacak
Erkan: Emeklilik artık mezarda olacak

Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’ndan geçtiğimiz gün geçen İş Kanunu ile Türkiye İş Kurumu Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair “Geçici İş İlişkisi” Kanun Tasarısı alakalı basın açıklaması düzenledi. Açıklamada konuşan Emek İl Başkanı Arzu Erkan, “Kiralık işçilerin diğer işçiler gibi emekli olmalarına ömürleri yetmeyecektir. Emeklilik artık mezarda olacaktır” dedi.

İşçilerin iş, sağlık ve sosyal güvenlik hakları askıya alınmıştır

Sözlerine görüşme sürecini anlatarak başlayan Erkan, “Komisyona görüş için çağrılan örgütler içerisinde sadece üç işçi konfederasyonu (Türk-İş, DİSK ve Hak-İş) bulunurken, patronları temsil eden TİSK, TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, TÜMSİAD, TESK ve Özel İstihdam Büroları temsilcilerinin komisyona daveti, hükümetin patronlara verdiği sözleri açığa çıkarır niteliktedir. Bunu AKP’nin daha önce çalışma hayatıyla ilgili çıkardığı tüm yasalarda da gördük. Bu tasarı özel istihdam bürolarının yetkilerini genişletmekte ve İŞKUR’un yetkileri de bu bürolara verilmektedir. Bu tasarı ile işçilerin iş, sağlık ve sosyal güvenlik hakları askıya alınmıştır” dedi.

7200 prim gününü doldurabilmesi için 40 yıl çalışması gerekmektedir

“Bu tasarı ile birlikte işçiler özel istihdam büroları ya da holding bünyesi içinde veya aynı şirketler topluluğuna bağlı başka bir işyerine kiralanabilecek” diyen Erkan, “ÖİB ile sözleşme yapan kiralık işçinin, bu sözleşmede asgari ücretin üzerinde bir ücret alması imkânsız hale gelmektedir. Kiralık işçiler de diğer işçiler gibi 7200 gün prim ödemek ve yaş koşulunu gerçekleştirmek koşuluyla emekli olabileceklerdir. Ortalama yılda altı ay çalışan bir kiralık işçinin 7200 prim gününü doldurabilmesi için 40 yıl çalışması gerekmektedir. Kiralık işçilerin diğer işçiler gibi emekli olmalarına ömürleri yetmeyecektir. Emeklilik artık mezarda olacaktır” şeklinde konuştu.

Sendikaları bu yasanın geri çekilmesi için haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz

İşçileri dayanışmaya çağıran Erkan, “AKP’li vekiller bu tasarıya ‘kölelik’ denilmesine kızarak, akıllı ve mantıklı bir düzenleme olduğunu dile getirmişlerdir. Hükümet kayıt dışı çalışmayı engellemek veya azaltmak için mevsimlik işçilerden temizlik işçilerine kadar toplamda bu durumdan mağdur olan işçi ve emekçilerin bu durumlarını patronlar için fırsata çevirmiştir. Bu tasarı ile birlikte işçi ve emekçilerin kazanılmış birçok hakları gasp edilmektedir. Kıdem tazminatı başta olmak üzere, işçilerin bütün kazanılmış hakları korunmalı ve hiçbir şekilde pazarlık konusu yapılmamalıdır. İşçi ve emekçileri, sendikaları bu yasanın geri çekilmesi için haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat