Özdilek

Güncel

Erenkaya'nın yaptığı binada çocuk sesleri olacak

Shell ve Turcas’a ait olan, Derince Çenedağ Mahallesinde uzun süredir atıl durumda bulunan bina, 25 yıl süreyle Kocaeli Valiliği’ne devredilerek Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi haline getirildi.

19 Kasım 2013 Saat: 21:43
Erenkaya'nın yaptığı binada çocuk sesleri olacak
Erenkaya'nın yaptığı binada çocuk sesleri olacak

Resmi açılışı yapılan merkezde, orta ve ağır derecede zihinsel yetersizliği olan çocuklara eğitim imkanı sağlayacak.

Mimar Hikmet Erenkaya tarafından 1990 yılında Shell’in kendi personeline sosyal tesis olarak yapılan bina, daha sonra Derince Öğretmenevi olarak kullanılmıştı. 2005 yılından bu yana atıl durumda olan Shell Turcas’a ait bina, gerekli onarım ve düzenlemenin ardından bugün çok daha anlamlı, özel hizmet verecek hale dönüqştürüldü.

Derince Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel Eğitim İş Uygulama Merkezi’nin dünkü açılış törenine Vali Ercan Topaca, KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zekeriye Özak, Derince Kaymakamı Mesut Yıldırım, Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Shell ve Turcas CEO’su Jacek Dziembaj, Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, Turcas Petrol Yönetim Kurulu üyesi ve CEO’su Batu Aksoy, Derince Belediye Başkanı Aziz Alemdar, binanın da ilk mimarı olan CHP eski Milletvekili Hikmet Erenkaya, eski milletvekili Sefer Ekşi, MHP’nin Derince Belediye Başkan adayı Halit Altuntaş, çok sayıda il ve ilçe yöneicisi ile vatandaşlar katıldı.

70 öğrencinin eğitim alacağı 11 derslikli okul, 6 bireysel oda el sanatları, resim ve müzik atölyeleri, yemekhane, çocuk parkı ve basketbol sahasından oluşuyor.

Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli, açılış konuşmasında engelli çocukların da tüm vatandaşlar gibi eğitim hakkından yararlanma hakları olduğunu belirtti. 1277 öğrencinin özel eğitim kurumlarına gittiğini söyleyen İspirli, “Bu çocukların hepsi evlerinden servisle alınıp, servisle bırakılıyor. Tüm giderler milli eğitim tarafından karşılanmakta. Ayrıca özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde bedensel, zihinsel, gelişimsel, dil ve konuşma bozukluğu olan, görme engelliler kapsamında 6 bin 275 çocuğa hizmet veriyoruz. Her ay bu çocukların eğitimi  için 3 milyon 350 bin lira para ödeme yapıyoruz” dedi.

Engelli çocuklar için yapılan bu merkezin çok önemli olduğunu söyleyen Derince Belediye Başkanı Aziz Alemdar, daha ulaşılması gereken yaklaşık 20 bin engellinin olduğunu kaydetti. Shell ve Turcas CEO’su Jacek Dziembaj, boş bir binayı belediyenin talebi ile bu noktaya getirdiklerini belirtti. Shell’in Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan buyana hizmet verdiğini ve 90’nıncı yılını kutladıklarını belirten Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, yaptıkları projeler arasında en anlamlı projenin bu merkez olduğunu kaydetti. Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, insana yapılan yatırımın önemine değindi, “Valimize teşekkür ederim. Bize böyle bir ufuk açtığı için” dedi. Kocaeli de bu hizmete ihtiyaç olduğunu söyleyen Büyükşehir Başkan Vekili Zekeriya Özak, bu noktada kamu ve özel ortaklığına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Binanın bugünlere gelmesiyle ilgili öyküyü anlatan Vali Ercan Topaca, şunları söyledi:

“- Shell’in uluslararası bir firma olması nedeni ile çalışmalar yavaş gitti. Enerji Bakanı Taner Yıldız,  binayı görünce bize neden buranın boş olduğunu sordu. Hemen kendisi de devreye girdi. Protokolün imzalanmasının ardından 4 aylık süreçte burası tamamladı. Devlet tüm bireylerine sahip çıkmalı. Son dönemde engellilere daha çok önem veriyor. Yıllık sadece 6 bin çocuğa 36 milyon yatırım yapıyoruz. Bazı ailelerimiz gönüllük esasları ile bu çocuklar için çalışıyor. Devletin yükünü hep beraber birlikte aşmalıyız. Hepsi çok ciddi maliyetler. Hep birlikte devletin yükünü kaldırmak zorundayız”

X

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat