Özdilek

Kültür/Sanat

Epilepsi Hastalığının Teşhisinde EEG Çekimi

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

İzmit Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde özellikle epilepsi hastalığının teşhisinde gerekli bir tetkik olan çocuk ve bebek elektroansefalografi (EEG) çekimi yapılıyor. Konu ile ilgili bilgi veren İzmit Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uz.Dr.Atilla Esmen “çocuk ve bebeklerde uygulaması oldukça uzun ve zor bir çekim olan elektroansefalografi hastanemizde bu konuda deneyimli bir hemşire tarafından yapılmaktadır. Gün içinde randevu ile 8 hastaya kadar çekim yapabiliyoruz. Hizmet vermeye geçtiğimiz yıl başladık. Bu güne kadar yaklaşık 1500 hastaya EEG çekimi yaptık. İlimizin yanı sıra çevre illerden gelen talepleri de karşılıyoruz” dedi.
 
Epilepsi Hastalığının Teşhisinde Gerekli Bir Yöntem
Başhekim Uz.Dr.Atilla Esmen sözlerine şöyle devam etti: EEG, beyindeki sinir hücreleri tarafından hem uyanıklık, hem de uyku halindeyken üretilen elektriksel faaliyeti gösterir. Özellikle epilepsi hastalığının teşhisinde ve tiplerinin belirlenmesinde tedaviye karar verdirecek olan inceleme yöntemidir. Beynin elektriksel faaliyeti, hastanın saçlı derisi üzerine yerleştirilen küçük metal elektrotlar aracılığıyla cihaza iletilir ve veriler ortalama 30-60 dakika süreyle bilgisayara kaydedilir. Hasta işlem sırasında herhangi bir ağrı duymaz. Çekimin sağlıklı olması için hastanın sakin ve mümkün olduğunca hareketsiz olması gereklidir.

Bebek ve Çocuklarda EEG Çekimi Uykuda Yapılıyor
EEG incelemesinin daha sağlıklı yapılabilmesi bakımından çekim gününün sabahında saçların yıkanması yararlıdır. Çocuğun karnı tok olmalıdır. Sürekli kullanılan ilaçlar varsa, çekim gününde de kullanılmaya devam edilmeli ve sonucu değerlendirecek olan hekime bu konuda bilgi verilmelidir. Çocuklarda EEG çekimi uykuda yapılmakta, ancak çekim esnasında çocuğu uyutacak herhangi bir anestezi veya uyku ilacı verilmemektedir. Bu nedenle çocuğun çekim sırasında uyuyabilmesi için bir gece öncesi uykusuz bırakılması önemlidir. Bir çocuğun uykuda EEG çekimi işlemi yaklaşık 45 dakika sürmektedir. Randevu saatinden en az 20 dakika önce hastanede hazır olunması gerekmektedir.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat