Yalçın Akbulut
Yalçın Akbulut

En önemli bayramımız 98 yaşında

"Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz ."Mustafa Kemal Atatürk.

29 Ekim 2021 Saat: 12:03

"Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz ."Mustafa Kemal Atatürk
Ülkemizde Cumhuriyetin ilan edildiği günden bugüne koca 98 yıl geçmiş, bir milletin var olabilme kavgasında Batılısı, doğulusu ,kuzeylisi, güneyli yek vücut olarak bu coşkuyu ve var olmayı beraber sağladılar.

Ülkemizde en önemli bayram olarak yerini alırken, koca yürekli insanların imzaladığı Lozan barışı ile de devlet olarak yerini aldı.

Mustafa Kemal ve onun silah arkadaşlarıyla da , bağımsız ve özğürlüğümüzü bizlere verilince kazanım sağladık. Bizlerde ölünceye kadar Atatürk'ün emaneti ülkemizi kanımızın son damlasına kadar koruyacağımıza namus ve şeref sözü vereceğimizi tüm dünyaya bir kez daha haykırdık ve haykırmaya da devam edeceğiz

. Cumhuriyet. Demokrasiyle yoğrulmuş halkımın tercihidir. Cumhuriyet erdemdir, Mevlana ikliminde paylaşmaktır ve adalettir

29 Ekim 1923 ülkemizde cumhuriyet rejiminin ilan edildiği gündür. Bugün milli bir bayram günüdür. Her yıl cumhuriyet yönetiminin ilanını 28 - 29 Ekim günleri Cumhuriyet Bayramı olarak coşkulu törenlerle kutlamaktayız Cumhuriyet yurdumuz için en büyük kazançtır. Cumhuriyet bir erdemdir aynı zamanda çağdaşlığın göstergesi ve demokrasinin dayanağıdır. Cumhuriyet halk, birliktelik ve kardeşlik demektir… Daima ileri gitmek adil bir şekilde paylaşmak demektir. Yaşamın kendisine el uzatmaktır kardeşliğin nefesiyle. Ve demokrasiyle olgunlaşmaktır. Hak ve adaletin tesisidir. Acılara ve çekilen ızdıraba birlikte katlanmak ve mutluluklara birlikte gülmektir. Bağımsızlık savaşının meyvesidir.
Mutlakıyetle yönetilen ülkelerde zamanla hakana, padişaha, şaha, krala yardımcı olsun diye meclis kuruldu. Meclis üyeleri halkın dileklerini yöneticiye duyurmaya başladılar ve yasa tasarısını hazırlardı. Fakat bu yasa taslakları hakan, padişah, şah, kral tarafından benimsendiğinde yasalaşırdı. Bu yönetim biçimine ise Meşrutiyet dendi. Ancak meclisin yetkileri genel olarak çok sınırlıydı. Osmanlı Devletinde 1876 ve 1908 yıllarında iki kez meşrutiyet ilan edilmiştir. Bunlardan sonra ise üçüncü yönetim biçimi ülkemize Mustafa Kemal Atatürk tarafından getirilen cumhuriyet yönetimi olmuştur. Cumhuriyet'le birlikte egemenlik kayıtsız şartsız millete geçmiş, böylelikle millet kendini yönetme yetkisini temsilcileri - milletvekilleri- vasıtası ile kullanmaya başlamıştır. Cumhuriyet yönetiminde yurttaşın seçme ve seçilme hakkı bulunur. Seçilen temsilciler yasalar yapar, yöneticileri milleti adına denetler. Yönetilenler dilerlerse seçimlerle birlikte seçtikleri yöneticilerini yine kendileri değiştirebilirler. Bu nedenle Türk halkına ve milletine en çok yaraşır yönetim biçimi Ulu Önder Atatürk'ün de dediği gibi medeni memleketlerin kabul ettiği Cumhuriyet rejimi olmuştur.
Bizlere en büyük eserimdir dediği Cumhuriyetimizi hediye eden Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını ne kadar büyük bir minnettarlık ve saygıyla ansak da azdır. Ruhları şad olsun…Bu Cumhuriyet o kadar kolay kazanılmadı, daha delikanlı çağlarında ellerine silahları alan ana kuzuları düşmana göğüslerini siper etmediler mi?Damarlarında ki kan deli gibi akarken 1000 yıllık bu Türk vatanını bölmek isteyen gafillere karşı al bayrağın karşısında nöbet tutarak canlarını vermediler mi?
Unutmayın ki bu ülkenin koruyup ve kollanmasını sağlayan Mehmetçik yine vatanın dört bir sathında elinde silahıyla şehitlik rütbesine ulaşmak için bekliyor. Fakat bazı vatan hainleri üç beş çapulcu bu ülkeyi bölüp parçalayacağını sanıyor. Bu ülke bize Atatürk ve silah arkadaşlarının armağanıdır. Bu aziz vatanda en ufak çakıl taşından bir tanesini dahi almaya hiç kimsenin gücü yetmeyecektir. Güneydoğu Anadolu'da buna teşebbüs eden vatan hainleri Türkiye Devletine baş kaldıran Fetö terör örgütünün militanları unutmayın imanlı ve inançlı vatan evlatları sizlere fırsat vermeyecektir.
Ne Mutlu Türk'üm Diyene.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Bayram öncesi nefes almak15 Nisan 2022 Saat: 10:26
Emekli o kadar yoksullaştı ki fitre ve sadakaya muhtaç duruma geldi.
Yazıklar olsun21 Mart 2022 Saat: 11:05
Bu dünya artık bir cehennem. Katır gibi sağlıklı adamlar yerine masum çocuklara yuva olalım, suçsuz günahsız yavruları ve ailelerini bu duruma düşüren kimler varsa gün yüzü görmesin.
Çanakkale destanı15 Mart 2022 Saat: 11:48
Çanakkale denilince insanın çok düşünerek bu mukaddes şehir de yatan insanların ülkemizin tüm şehitlerinde gelip ülkesini korumaya çalışan dedelerimiz olduğunu görmemiz çok mümkün
Artık bu katliama son verin10 Mart 2022 Saat: 14:44
Anadolu Selçuklu devletinin yıkılması ile dağılan beyliklerden Söğüt ve Domaniç'te kurulan Osmanlı Devletinin kendi küllerinden yeniden doğarak tarih sahnesinde yerini aldı.
İnsanlara barış ve gülümseme neden uzak7 Mart 2022 Saat: 11:24
Sabah kalktığımızda yaptığımız ilk şey dünya da neler oldu diye haber kanallarına sarılmak değil mi
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat