Özdilek

Kültür/Sanat

EMO: Mühendislik Mesleği Risk Altında

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

 

Mühendislik mesleğinin gelişimi ve bilimin kamu yararına kullanılmasında öncülük yapan ve 56. Yılını kutlayan Elektrik Mühendisleri Ocağı (EMO), önümüzdeki yıllarda da TMMOB ve bağlı odaları ile birlikte toplumsal muhalefetin odağında yer alarak yoluna devam etmeye hazırlanıyor.

Anayasanın 135. maddesi ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Yasası hükümlerine göre kurulmuş olan EMO, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur. Ülkemizin en önemli mühendislik disiplinleri arasında yer alan elektrik, elektronik, bilgisayar, biyomedikal ve yazılım mühendislerinin üye olduğu EMO, yargı gözetimi altında yapılan seçimlerle belirlenen yönetim organlarına sahip, demokratik kitle örgütüdür.

Elektrik Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesinin yaptığı açıklamaya göre; Ülkemizde sanayi ve teknoloji için gerekli kaynakların sağlanamaması, dışa bağımlı ve sıcak para anlayışına dayalı ekonomi anlayışının yerleştirilmiş olması mühendislik mesleğini yıllar itibarıyla artan bir şekilde olumsuz etkilemektedir. Telekomünikasyon alanının yalnızca üretim değil, işletme anlamında da küresel sermayeye terk edilmesiyle başta elektronik, elektronik haberleşme mühendisleri olmak üzere bilgisayar ve elektrik mühendisleri iş güvencesiz, düşük ücretli çalışma koşullarına mahkum edilmişlerdir. Bu alanda istihdam edilen mühendis sayısı da giderek azalmaktadır. Bilgisayar mühendisleri için ise ülkemizin bilgi teknolojileri pazarı haline getirilmesine paralel olarak başlangıçta iyi görünen esnek, proje başı çalışma süreci de tersine dönmüştür. Bugün bilgisayar mühendisleri de işsizlik, iş güvencesiz çalışma ve düşük ücret sorunlarıyla karşı karşıyadır.

Enerji alanında sürdürülen özelleştirme ve serbest piyasalaştırma süreci bir kamu hizmeti olan elektrik enerjisi alanını ticarileştirmekte, çalışanları işsizlik ve düşük ücret pençesine bırakırken, mühendislerin mesleklerini kamusal bir sorumlulukla değil şirketlerin ticari karı anlayışıyla yerine getirmeleri sürecini dayatmaktadır.

Yapı denetiminin ticarileştirilmesi, insanların can ve mal güvenliğini ilgilendiren bir kamusal hizmetin gerçekte yapılamamasına neden olmuş; üyelerimizi asgari ücretle göstermelik bir denetim yapmaya zorlamaktadır.

Üyelerimizin içinde bulunduğu şartlar, toplumun içine sürüklendiği kaostan ayrı değildir. Toplumda dinleme ve gözetleme anlayışıyla yaratılan baskı, muhalif kesimlere yönelik olarak şiddete varan müdahaleler, İnternet başta olmak üzere ifade özgürlüğü önündeki kısıtlayıcı düzenleme ve uygulamalar ile yasakçı zihniyet hemen sayılabilecek temel sıkıntılardır. Mühendislik mesleğinin temeli bilimdir. Bilimsel özgürlüğün, düşünce ve ifade özgürlüklerinin yok sayıldığı bir ortamda mühendislik mesleğinde de ilerlemeden söz edilemez. Ülkemizde var olan mühendislik fakültelerinin eğitimini kaliteli hale getirmek, fakültelerin altyapı, donanım ve öğretim elemanı alanındaki eksikliklerini gidermek için çalışma yapılması gerekirken, altyapısı olmayan yeni üniversitelerde ve Teknoloji Fakültelerine dönüştürülen Teknik Eğitim Fakültelerinde mühendislik bölümleri açılarak, piyasaya ucuz iş gücü olarak mühendis yetiştirecek yapılanmaların önü açılmıştır.

Odamız tüm bu alanlarda mühendislik mesleği, kamu yararı ve ülkemizin gelişimi için hukuki yollar başta olmak üzere her platformda mücadelesini sürdürmüş, düzenlediği sempozyum ve kongrelerle kamuoyunu aydınlatmaya çalışmış, çıkardığı dergi ve kitaplarla hem güncel sorunların çözümüne hem de bilimsel anlamda gelişime katkı koymaya çaba harcamıştır. Ne yazık ki bu çabalar, siyasal iktidarların yaftalama anlayışı ve karalama kampanyalarıyla karşılaşmaktadır. 

AKP eliyle Cumhuriyet kazanımlarının tartışma konusu yapıldığı, gerici bir seferberliğin toplumsal dokuyu giderek bozduğu, çağdaş yaşamın tarikat ve cemaat kültürü ile baskı altına alınmaya çalışıldığı karanlık bir döneme sürükleniyoruz. TMMOB ve odalarına, emekten yana demokratik kuruluşlara karşı saldırıların yoğunlaştığı bir süreçten geçiyoruz. Anti demokratik uygulamalar yaygınlaştırılmakta, en basit hak arama mücadeleleri bile günümüzde terörize edilmektedir.

Elektrik Mühendisleri Odası olarak, demokratik bir toplumun gereğinin örgütlü bir toplum olduğu bilinciyle karanlık saldırılara karşı duracağız. Kürt sorununun çözümünde demokratik barışçıl yol ve yöntemlerle, bir arada kardeşçe yaşamasını sağlayacak çabaların güçlendirilmesine katkı koyacağız. Odamızın geçmiş birikim ve deneyimleri ışığında özelleştirme ve yolsuzluklara karşı mücadeleyi daha güçlü sürdürmeye çalışacağız.  Mesleki alanlarımıza yönelen küresel kapitalist saldırı karşısında EMO olarak mesleki haklarımızı korumak için hukuki alanlar başta olmak üzere her türlü platformda gereken mücadeleyi yürüteceğiz. Enerji, iletişim ve bilişim alanlarında kamu yararını temel alarak mesleki, sosyal ve politik yaklaşımımızı sürdüreceğiz.

Bugüne kadarki deneyim ve birikiminin ışığında, özellikle 70 lerden beri yarattığı değerler ve mesleki demokratik kitle örgütü olmanın sorumluluğu ile hareket eden EMO ve birimleri, örgütlü üyeleri ve kadroları ile birlikte, önümüzdeki yıllarda da meslek ve meslektaş sorunlarının halkın sorunlarından ayrı tutulmayacağını bilerek çalışmalarını yürütecektir. Kuruluşunun 56. yılında EMO, özgür ve demokratik bir Türkiye özlemiyle, emekten ve halktan yana mücadelesini sürdürmekte kararlıdır.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat