Özdilek

Eğitim

Eğitimde zorunlu “destek”e tepki

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

** Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası ilçelerinde bankalar ile yapılan anlaşmalar sonrası öğretmen promosyonlarının yüzde 33’ünün Milli Eğitim’e aktarılması kararlaştırıldı. Eğitim-Sen Gebze Şubesi uygulamaya da, komisyondaki yetkili sendika Türk Eğitim-Sen’in suskunluğuna da tepki gösterdi

 

 

 

 

Komisyonda masaya yetkili sendika oturuyor

 Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası, Eğitim-Sen Gebze Şubesi Gebze ile Darıca, Çayırova ve Dilovası ilçelerinde promosyon uygulamasına tepki gösterdi. Bilindiği üzere öğretmenlerde de maaşın hangi bankadan çekileceğine dair ilgili kurumlar nezdinde promosyon teklifleri alınarak anlaşmalar yapılıyor ve bu anlaşmalar her ilçede, birbirinden bağımsız gerçekleşiyor. Bölgemizdeki dört ilçede belirleyicilerden biri yetkili sendika. Eğitim-Sen Gebze Şubesi konuya ilişkin basın açıklamasında, dört ilçede de üye sayısındaki fazlalıktan ötürü yetkili olan Türk Eğitim-Sen Kocaeli 2 No’lu (Gebze) Şube yönetimine de söz konusu uygulamalara sessiz ve tepkisiz kalındığı gerekçesi ile tepki gösterdi.

 

“Komisyona diğer sendikaların çağrılma mecburiyeti yok”

 

Eğitim-Sen Gebze Şubesi’nde konuyla ilgili olarak düzenlenen basın açıklamasında bilgilendirme Şube Sekreteri Deniz Bozbey tarafından yapıldı. Gebze’nin beş beldeli ilçe olduğu dönemde işlemlerin hangi bankada yaptırılacağına dair kararın, kendi sendikaları dahil yetkisiz sendikaların temsilcilerinin de davetli olduğu komisyonca belirlendiğini belirten Bozbey, “Ancak bu uygulama, nezaketen yapılırdı. Komisyona sadece yetkili sendika davet edilir. Zaten bu sefer dört ilçedeki komisyon toplantılarına çağrılmadığımıza dair tepkimiz yok çünkü böyle bir mecburiyet yok” dedi.

 

“KİKK’e göre yüzde 100’ünü alabiliriz”

 

Her dört ilçede de komisyonda yetkili sendika alarak Türk Eğitim-Sen şube yöneticilerinin yer aldığına dikkat çeken Bozbey komisyonun, promosyon bedelinin yüzde 33’ünün Milli Eğitim’e aktarılacağına dair karar aldığını, Gebze ilçesi için Ziraat Bankası’nın toplamda 851 bin TL’lik teklifine karşın 850 bin TL teklifte bulunan Halkbank ile anlaşılmasının tezatlık olduğunu belirtti. Kamu İdare Kurulu Kararları – KİKK’in “Promosyon bedelinin yüzde 100’ü personele verilebilir” türü kararına rağmen personele ancak gerçek bedelin yüzde 67’inin aktarıldığını belirten Bozbey şöyle devam etti:

 

“Öğretmenlerin görüşü alınmıyor”

 

“Komisyon toplantısı öncesi sendikalı sendikasız veya hangi sendikaya üye olduğu göz önünde bulundurulmaksızın öğretmenlerin görüşü hiçbir şekilde alınmıyor çünkü bu görüşmeler yaz tatilinin başladığı, öğretmenlerin çoğunun memleketine veya tatile gittiği dönemlerde gerçekleşiyor. Tüm bu uygulamalara Gebze bölgesinde yetkili olan Türk Eğitim-Sen Şube yönetimi ise sessiz ve tepkisiz kalıyor. E hani üyelerinin hak ve hukuklarını korumak için mücadele ediyorlardı. Bu nasıl bir hak ve hukuk koruma.”

 

“Hiç alamayan da, 2 kere alan da var”

 

Uygulamada bir diğer tezatın sözleşme gereği 3 yıl boyunca yılda iki kez ödemede bulunulacağına dair ayrıntıya rağmen özellikle tayin dönemlerinde bir öğretmenin ya hiç promosyon bedeli alamadığını, ya da bir başka öğretmenin iki kez aldığını belirten Bozbey taleplerini şöyle sıraladı: “Yetkili sendikalar, komisyonda yer almalarına rağmen üyelerinin ve tüm öğretmenlerin çıkarlarını korumak yerine nemalanmak peşindeler. Olması gereken promosyon bedellerinin tamamının en fazla üç taksitte ödenmesi ancak bu da hayata geçmiyor.”

 

“Yenisine rağmen eski genelge uygulanıyor”

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2008/18 sayılı genelgesi ile 2007/21 sayılı genelgenin 5’nci maddesinde yer alan, “Her personel için eşit tutarlarda” ve “6 aylık periyotlarla” ifadelerinin madde metninden çıkartıldığını da hatırlatan Deniz Bozbey, “Gebze bölgesinde hala 2007/21 sayılı genelge üzerinden işlem yapılıyor. Bizler 2008/18 sayılı genelgedeki uygulamaların hayata geçmesini istiyoruz” diye konuştu. Bozbey yeni yönetmelikte, “Kamu kurumları, kurum ve kuruluş personellerine personel yapılarına uygun yöntemleri tercih etmeleri konusunda imkan tanınacağı”nın tespit edildiğini hatırlattı.

 

Çayırova’da az şubeli bankayla anlaşıldı

 

Promosyon konusunda Gebze ilçesi için Halkbank ile anlaşılırken Darıca ilçesi için Türkiye İş Bankası, Çayırova için Türkiye Ekonomi Bankası – TEB ile anlaşma sağlandığı öğrenildi. Öte yandan Dilovası’nda çok sayıda öğretmenin yaygın şubeye sahip olmayan banka ile anlaşma yapılmasına tepki gösterdiği, özellikle tatil dönemlerinde kırsal bölgeleri tercih edenlerin, az şube ve ATM sayılı banka şubelerine ulaşamamaktan ötürü zorluk yaşadığı belirtildi. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat