Özdilek

Ekonomi

Dünya Mimarlar Gününde mimari eserlerin yok edilmesine dikkat çektiler

Dünya Mimarlık Günü nedeniyle, Gebze Mimarlar Odası Başkanı Salih Işık Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada, savaşların mimari değerleri yok ettiğini, bu yüzden sadece insanlığa karşı değil, mimarlığa karşı da suç işlend

9 Ekim 2013 Saat: 13:12
Dünya Mimarlar Gününde mimari eserlerin yok edilmesine dikkat çektiler
Dünya Mimarlar Gününde mimari eserlerin yok edilmesine dikkat çektiler

Her yıl Ekim ayının ilk pazartesi günü kutlanmakta olan Dünya Mimarlık Günü, bu yıl “Mimarlık bir kültürdür” temasıyla 117 ülkede, yaklaşık 1.300.000 mimar tarafından kutlandığına dikkat çeken Işık, “Mimarlık, sadece yapı ile sınırlı olmanın ötesinde bir anlam taşır, geniş bir alanla ilişkilidir. Yapıların içinde bulundukları çevre; dolayısıyla insanlığın geçmişine ve geleceğine dair tüm sorunlarını yaşadığı tarihi ve toplumsal mekanlar olan kentler, mimarlığın doğrudan ilgi alanıdır. Farklı ekonomik, sosyal, kültürel, siyasal gelenek ve yaşam tarzlarına sahip insanların bir arada yaşadığı kentlerimiz, günümüzde dayanışma yerine ayrışmanın mekânı haline getirilmektedir. En temel insan haklarına erişimin önünde bizzat engel olmaya başlayan kentler; ekonomik büyüme ve ekolojik müdahaleler nedeniyle çok kapsamlı, çok katmanlı sorunları olan “küresel bir şantiye” haline gelmektedir.”dedi.

KÜLTÜREL MİRASLAR YOK EDİLİYOR

Ortak tarihi, mimarî, kültürel ve iklimsel değerleri paylaştığımız ülkelerde yaşanan savaş koşulları, binlerce insanın ölümüne, yaralanmasına neden olduğunu, insan yerleşimlerini, kültürel ve mimarî mirasını yok ettiğini, insan hakları ihlâllerine neden olduğunu vurgulayan Işık, “Ülkelerin kültürel birikiminin en önemli bölümü, kentlerin ya da ülkelerin uygarlık düzeyini gösteren mimarlık; toplumsal bir kültür öğesi olarak bütün dünyaya aittir, evrenseldir. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi ve Avrupa Birliği Kentsel Şartı çerçevesinde ele alınan mimarlık; barışın, demokrasinin, insan haklarının mekân üzerinden örgütlenmesine aracılık etmekte, sağlıklı bir çevrenin ve dolayısıyla barış ortamının teminatı olmaktadır.

MİMARLIK TOPLUMSAL BİR KÜLTÜRDÜR

Mimarlık her bir ülkenin tarihine, kültürüne ve yaşam çevresine ait temel bir öğedir, yurttaşların günlük yaşamlarını etkileyen başlıca ifade biçimlerinden biridir. Bu bağlamda, kültürel farklılıkları zenginlik olarak gören ve bu değerlere saygı gösteren, “barış içinde bir arada yaşama” ilkesinden, demokratik ve barışçıl yöntemlerden ödün vermeyen, yaşama ve yaşam alanlarına sahip çıkan süreci ile mimarlığın toplumsal bir kültür olduğunu bir kez daha ortaya çıkarmaktadır.”

ORTAK DEĞERLERİMİZ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM

Mimarlar olarak, dünyanın neresinde olursa olsun, tüm anti-demokratik müdahalelere, kentlere, bilime ve meslek ilkelerine aykırı uygulamalara ve savaşa karşı, sağlıklı yaşam çevrelerinin oluşturulması için bilimsel ve meslekî mücadeleye devam etmekte kararlı olduklarını vurgulayan Başkan Işık, “ Uygar ve esenlikli bir gelecek dileğiyle meslektaşlarımızın ve toplumumuzun Dünya Mimarlık Günü’nü kutluyor; bütün kesimleri insan hakları, demokrasi, barış, sağlıklı yaşam alanları ve nitelikli bir mimarlık için “bir kültür olarak mimarlığa sahip çıkmaya” çağırıyoruz.”dedi.

NHA Ajans

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat