Ekonomi

Doğalgaza zam yolda

Dövizde yaşanan yükseliş BOTAŞ’a yıllık 3 milyar dolarlık kur farkı maliyeti çıkartınca doğalgaza zam için çalışma başladı. Gazdan sonra elektrikte de fiyat artışı gündemde.

22 Ağustos 2013 Saat: 08:32
Doğalgaza zam yolda
Doğalgaza zam yolda
DÖVİZ kurlarında yaşanan artış en çok doğalgaz bedellerini dolar olarak ödeyen BOTAŞ`ı vurdu. Döviz kurlarındaki artış, doğalgaz maliyetlerini önemli ölçüde yükseltti. BOTAŞ, mayıs ayından bu yana alınan gaz bedellerinde önemli ölçüde kur farkı ödemeye başladı. Bu da, gaz tüketiminin az olduğu yaz aylarında şirketin nakit açısından sıkıntıya düşmesine yol açtı.
 
MALİYET 3 MİLYARI GEÇTİ
Enerji bürokratlarının yaptığı hesaplamaya göre, son üç ay içinde kurlarda yaşanan artış, enerji konusunda dışa bağımlı olan Türkiye`nin maliyetlerini önemli ölçüde yükseltti. Yapılan hesaplamaya göre, sadece dolar kurundaki artış nedeniyle yıllık bazda enerji maliyetinde 3 milyar doların üzerinde bir ek yük geldi. Kurlarda artışın devam etmesi halinde, enerjideki üstlenilen ek maliyetin daha da artmasından endişe ediliyor. 
 
ZAM KAÇINILMAZ
Kur riski, enerjideki zam olasılığına da yeniden gündeme getirdi. Üç ay önce, ekime kadar elektrik ve doğalgaza zam yapmama kararı alan ekonomi yönetimi, son gelişmeler üzerine zam hesaplarına başladı. Konuyla ilgili olarak yapılan ilk hesaplamalara göre, doğalgaza ve elektriğe en az yüzde 10`luk bir zammın, doğalgaz fiyatlarında başa baş noktasına gelinmesine sağlayacağı yönünde oldu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat