Özdilek

Kültür/Sanat

Dilovası'nda Kanser Telaşı

1 Ocak 1970 Saat: 02:33
Zehirli gaz soluyan Dilovası'nda kanser patladı. Bölgenin kuzeyi organize sanayi bölgesi oldu. Dilovalılar, "Ölüm çemberi oluşuyor" diye yakınıyor..
İzmit Gebze Dilovası'nda bulunan 8 milyon metrekare üzerine kurulu Organize Sanayi Bölgesi'ndeki fabrikaların filtresiz bacalarından çıkan zehir nedeniyle geçmiş yıllarda onlarca kişi kanser oldu. TBMM Dilovası Araştırma Komisyonu'nun raporu ise tozlu raflarda kaldı.

RAPORA UYULMADI

 

 

 

 

Fabrikalarda kanserojen maddelerin kullanıldığının belirtildiği raporda 15 bin işçinin risk altında olduğu yoğun araç trafiğinin de kirliliği artırdığı belirtildi. Komisyon raporundaki "Sağlık kayıtları düzenli tutulmalı, bölge sakinlerinde biyo izleme yapılmalı, bölgenin tıbbi afet bölgesi olup olmamasına karar verilmeli. Yeni sanayi tesisi kurulması ve eskilerin kapasite artırımı talepleri sınırlandırılmalı. Tesislerden her türlü emisyonlarını azaltması istenmeli. Fabrikaların ortasındaki iki mahalle boşaltılmalı. Otoyol kenarları ağaçlandırılmalı, gürültü duvarı kurulmalı. Arıtma tesisi kurulmalı" önerileri uygulanmadı. Dilovası'nda bulunan 174 fabrikadan önlem almayanlar baskılar sonucu bacalarına filtre sistemini kurdu. Filtreler sayesinde belde gündüzleri berrak ve dumansız havaya sahip olmaya başladı. Herkes, "Belde kurtuluyor" derken fabrikalar maliyeti düşürmek için geceleri filtrelerini kapatıp zehirlerini gökyüzüne salmaya devam etti. Dilovalıların yaptıkları başvurulardan da bir sonuç çıkmadı.

 

SANAYİ BÖLGESİ

 

 

 

TBMM araştırma komisyonunun "İşyeri sayısını artırmayın" yönündeki önerisine rağmen bölgede 10 bin dönüm alan yeni bir organize sanayi bölgesi ilan edildi. İstanbul ve Kocaeli'ndeki sanayi sitelerinde bulunan yaklaşık bin fabrikanın buraya taşınması kararlaştırıldı. Dilovalılar "Bölgenin tek nefes aldığı temiz kuzey tarafına yeni fabrikalar kurularak ölüm çemberi oluşturuluyor" diyor.

 

 

'BURADA YAŞANMAZ'

 

 

 

KOCAELİ ve Dilovası, Kanser Daire Başkanlığı tarafından kurulan izleme istasyonu ile takibe alındı. Dilovası'nda yapılan araştırmalarda çevre kirliliğine bağlı olarak en çok akciğer, mide ve kan kanseri tespit edildi. Sağlık Bakanlığı Kanser Daire Başkanı Prof.Dr. Murat Tuncer, "Burada özellikle mide ve kan kanseri ortalaması dünya ve Türkiye ortalamasının üzerinde. Özellikle kan kanserindeki yükseliş çevresel etkilere bağlı. En önemli etken ise boya ve kimya sanayisi" diye konuştu.

 

ÇOCUKLAR DA ASTIM

 

 

FABRİKA bacalarından çıkan zehir sigara dahi içmeyen 30 yaşındaki Tuncer Çelik'i kanser etti. Üç çocuk babası Çelik kirliliğe karşı verdiği mücadele ile Dilovası gerçeğini Türkiye gündemine taşıdı. Ancak 35 yaşında öldü. 35 yıldır Dilovası'nda yaşayan 60 yaşındaki Cemil Daşdemir gırtlak kanserine yakalananlardan. Şimdi konuşamıyor. 6 ay önce ise Daşdemir'in ağabeyi gırtlak kanserinden öldü. Melek Kuzu'nun oğlu Adem Kuzu kan kanseri torunu Barış ise astım. Haftanın 3 gününü hastahanede geçiren Barış sokağa çıkıp oyun dahi oynayamıyor. Melek Kuzu "Bende de sıkıntılar başladı" diyor. Ağabeyi ve annesini üçer ay arayla kansere kurban veren Zafer Taşdemir ise "Annem akciğer, ağabeyim ise mide kanserine yenik düştü. Halen önlem alan kimse yok" diyor.
                                                                                                                                                                                                                                  SABAH

 

 

 

 

 

 

Kanser Daire Başkanlığı verilerine göre 2001- 2005 yılları arasında Dilovası'nda meydana gelen 385 ölüm olayının 117'si kanserden. Bunlardan 53'ü Akciğer, 20'si mide ve 12'si kan kanseri. Çocuklar ise astım, alerji, bronşit ve kan kanseri ile mücadele ediyor. Kocaeli Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu tarafından 1995-2004 yıllarını kapsayan araştırmaya göre bu tarihler arasında meydana gelen 495 ölümden yüzde 32.5'inin nedeni kanser. Kanser ölümlerinin yüzde 44'ü akciğer, yüzde 19.5'i mide kanseri. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Kocaeli Üniversitesi ve Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün 2006 yılı araştırmasına göre Dilovası'nda akciğer, prostat ve kan kanserine neden olan k a d m i y u m oranı Türkiye ortalamasının 30, AB ortal a m a s ı n ı n 239 katı. Eczacı Ramazan Aktay kanserli hastanın fazla olduğunu sattığı ilaçlardan anlaşılabileceğini söyledi.

 

 

 

 

 

Dilovası Belediye Başkanı Musa Kahraman çevre kirliliğine karşı bir kontrol sistemi olmadığını belirterek, devlet kurumlarının sanayiciye mahkum edilmesinden dolayı kontrol mekanizmasının işletilemediğini savundu. Kahraman, Yeni sanayi bölgesiyle Dilovası'nda bin fabrika olacak. Önlem alınmazsa burada yaşanmaz" diye konuştu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat