Özdilek

Turizm

DARICA’DA TURİZM MASAYA YATIRILDI

Turizmciler, Paradise İsland otelde “Darıca’da Turizm” konulu önemli bir toplantı gerçekleştirdiler.

6 Ekim 2012 Saat: 16:46
DARICA’DA TURİZM MASAYA YATIRILDI
DARICA’DA TURİZM MASAYA YATIRILDI

Kocaeli Turizm Derneği,  İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Darıca Kaymakamlık ve Belediyesinibn ortaklaşa  organize ettiği toplantıya, konuşmacı olarak Darıca Kaymakamı Osman Ateş, Belediye başkanı Şükrü Karabacak, İl Kültür ve Türizm Müdürü Adnan Zamburkan, TMMOB ve Gebze Mimarlar Odası başkanı Salih Işık, Kocaeli Turizm Derneği Başkanı Soner Kılıç, Kartepe Turizm Derneği başkanı Orhan Bayramin, Kocaeli Sağlık Turizm Derneği başkanı Sevil Çağlayan, Türkiye Oteller Birliği il temsilcisi Nazmi Çaycı, EMEX Otel Müdürü Bekir Selin, Ünlü yapımcı/senarist Birol Güven ve bölgenin bazı turizm sektör temsilcileri  katıldı.

KILIÇ: BİR ADIM OLSUN

Toplantının açılış konuşmasını yapan Kocaeli Turizm Derneği Başkanı Soner Kılıç, derneklerinin önerisi üzerine İl kültür Müdürlüğünün turizm haftası kutlamalarını bir ayağının da Darıca’da yapılmasının kararlaştırıldığını, kaymakamlık ve Belediyenin ev sahipliğinde böylesi bir toplantının düzenlendiğini söyledi. Kılıç, alanında turizm uzmanlarının katıldığı bu toplantının, Darıca’da turizm konusu ve önerilerinin masaya yatırılacağını ifade ederek,  katılımcılar “Önerileriyle Darıca turizmine önemli katı yapacaklarına inanıyorum” dedi.

BİROL GÜVEN: SOYADI LAZIM

İlk sözü alan ünlü Darıcalı yapımcı Birol  Güven “ Ben geçmişe duygusal bağlıyım. Bu toplantı 1970 yılında yapılsaydı, bugün Bayramoğlu Bodrum’a eşdeğer olurdu. Darıca’ya Turizm soyadı vermek lazım. Darıca’yı turizm ile tanıtmak yerinde bir davranış. Ben üzerime düşen her şeyi yapmaya hazırım” dedi.

ZAMBURKAN: DARICA’YA ÖZEL ÇALIŞMA

İl kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, il çapında başlattıkları turizm çalışmaları hakkında bilgiler vererek, önümüzdeki dönem Darıca’da turizme yönelik çalışmalara ağırlık vereceklerini söyledi. Darıca’nın turizm potansiyeli, otelleri, dinlenme yerleri ve kapasiteleri hakkında ayrıntılı dökümantal bilgiler veren Zamburkan, “Darıca sahil kenti. Darıca turizmden yana tavrını koymuştur. Şimdi sorun turizm potansiyelinden pay almaktır. Darıca sahilini Turizm Merkezi olarak ilan etmek istiyoruz” dedi.

KAYMAKAM ATEŞ, “SAHİLİ TAMAMEN HALKA AÇMAK LAZIM”

Darıca Kaymakamı Osman Ateş, bu tür toplantıların ilçe için önemine değinerek, toplantıyı düzenleyenlere teşekkür etti. Bundan sonraki toplantıların sonuç alıcı olması için  Büyükşehir Belediye başkanı, GYTE, Marka, planlamacılar ve uzmanların da katılımıyla yapılmasında daha yararlı olacağına dikkat çekerek, “Bu ilk adım olmalı. Kapsamlı toplantılar yapmak ilçemizin hayrına olur” dedi.

Darıca’nın geniş bir analizini yapan, çok sayıda öneri, uyarı ve değerlendirmelerde bulunan Kaymakam Ateş “Askeri bölgenin tahliyesi durumunda , 950 dönümlük bu alan halkın kullanımına açılmalı. Burayı uzman kişiler incelemeli. Kültür merkezi, fuar alanları, hastane, üniversite gibi seçenekler değerlendirilmeli. 16 Kilometrelik sahilden halkın en iyi şekilde yararlanması sağlanmalıdır. Ayrıca, bu alana bir Hükümet Konağı ile belediye sarayı yapılabilir.Kentsel Dönüşüm ile kentin imar dokusu güzelleştirilebilir. Göze hoş gelmeyen yerler lokal olarak güzelleştirilebilir.” dedi.

KARABACAK “YENİ PROJELER GELİYOR”

Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, amaçlarının Darıca’yı aynı zamanda bir turizm kenti yapmak olduğunu, bu yönde çok yönlü projeler ürettiklerini, tüm önerilere açık olduklarını ifade ederek, turizme yönelik  çalışmalara ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.  Karabacak: “Bayramoğlu, Basın İlan Kurumu yanında 2500 yat kapasiteli Yat limanı çalışması yapıyoruz. Bakanlıkla çalışmalarımız devam ediyor. TMSF’nin elinde bulunan büyük bir alanda, bazı girişimciler tarafından büyük bir proje çalışması var. 1.5 ay içerisinde projeler kamuoyu gündemine gelebilir. Basın İlan Kurumu, yenileniyor ve sadece basın değil, sivil toplum kuruluşlarına da açılacak. Sancaktepe’de çalışmalarımız sürüyor. 150 metre uzunluğunda Sentetik Buz pisti çalışması yapıyoruz.2012 yılının sonuna kadar askeri alan boşaltılacak. İlgili kurumlar arasında protokol yapıldı. Sahilden yeni köprünün ayağına kadar gitmek istiyoruz. TÜBİTAK bölgesindeki, deniz ile demiryolu arasındaki alan sivil halka açılmalı ve halkın deniz ile buluşması sağlanmalıdır. Eski cam fabrikasının olduğu alanda, Çayırova  Ziraat meslek lisesinin  alanı da dahil, bu bölge turizm alanı ilan edilebilir. Fuar ve eğlence alanları oluşturulabilir” dedi.

Uzmanların da yer aldığı toplantının Darıca turizmi bakımından çok verimli olduğuna dikkat çeken karabacak, “ Her türlü öneriyi tartışmaya, dinlemeye hazırız” şeklinde konuştu.

IŞIK, SAHİL BANTI VE YENİ PROJELER İSTEDİ

Bölgenin mimari açıdan değerlendirmesini yapan Gebze Mimarlar Odası başkanı Salih Işık “ 16 km uzunluğunda sahilimiz var. Ancak, 2.5 kilometrelik alanı kullanabiliyoruz. Diğer alanlar şu yada bu nedenle atıl durumda. Tuzla’dan Hereke ve oradan İzmit’e ulaşan bir sahil bantı oluşturulmalıdır. Ön adı Darıca, bir soyadı lazım.  Neyi ile ön plana çıkmalı?  Kenti ve insanları denizi görecek değil, denize girecek hale getirmeliyiz. Darıca, turizm potansiyelini iyi kullanması için, sahil şeridi, ulaşım ve modern tesisleri gibi projeler üzerinde çalışmalıdır. Bu soyadı, turizm kenti olabilir” şeklinde konuştu.

SELİN: DİSNEYLAND YAPILMALI

Turizm uzmanı ve EMEX oteli Genel Müdürü  Bekir Selin, Darıca’da turizm potansiyeline yönelik yaptırımlar üzerine dururken, özellikle boşalacak alana bir Disneyland yapılmasını önerdi. Selin “Kocaeli, İstanbul, düzce, Yalova ve Bursa ekseninde böylesi bir proje, bölgeyi turizm açısından patlatır” dedi.

KAHRAMAN: SANAYİ MÜZESİ DÜŞÜNÜLMELİ

Gebze gazetesi sahibi İsmail Kahraman ise bölgenin çok yönlü özelliklerini anlattığı yaptığı konuşmada şunları söyledi: “İlk defa turizm Haftası Darıca’da kutlanacak. Bu bir şeref.  Bu toplantıyı da çok önemsiyorum. Organizasyonu yapanları kutluyorum. Böylesi bir çalışma ilk defa oluyor. Bundan yararlanmak lazım. Darıca’ya öncelikle gazetecilere bir tarih, kültür ve turizm turu yaptırılmalı. Çünkü, çoğu yerleri hala bilmeyenlerimiz var. Aslan çimentonun kalkacağı söyleniyor. Bir sanayi müzesi kurulmalı diye düşünüyorum. Ayrıca, cam fabrikasının olduğu, Çayırova  Ziraat meslek lisesinin  bulunduğu alanda botanik bahçe kurulabilir.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat