Özdilek

Güncel

Cumhurbaşkanını protesto eden öğrencilere hapis cezası

Geçen yıl Kocaeli Üniversitesi’ne ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü okulda protesto ettikleri gerekçesiyle yargılanan 46 öğrenci 5’er ay hapis cezasına çarptırıldı

26 Şubat 2013 Saat: 15:59
Cumhurbaşkanını protesto eden öğrencilere hapis cezası
Cumhurbaşkanını protesto eden öğrencilere hapis cezası
6 Nisan 2012`de bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere ilimize gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kocaeli Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezen Komsuoğlu`nu da ziyaret etmişti. Umuttepe Kampusu önünde toplanan öğrenciler Gül`ü protesto edince polis ile öğrenciler arasında arbede yaşanmış, 55 öğrenci gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan öğrencilerden 9`u emniyetteki sorguların ardından serbest bırakılmış, 46 öğrenci hakkında dava açılmıştı. Kocaeli 3. Asliye Ceza Mahkemesi`nde yargılanan 46 öğrenci sonuçlanan davada 5`er ay hapis cezasına çarptırıldı. Rektörlük, öğrencilerin bir bölümünü üniversitede uzaklaştırdı. 5`er ay hapis cezasına çarptırılan öğrenciler, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu`na Muhalefet” ve olay günü çıkan arbede sırasında “polise mukavemet” suçundan yargılanan ve 5`er ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, verilen verdiği 5`er aylık hapis cezasını 5 yıl süreyle erteledi.   
 Kocaeli 3 Asliye Ceza Mahkemesi`nde yapılan karar duruşmasına öğrenciler katılmadı. Öğrencileri temsilen avukatları Özgür Murat Büyük ve Özgür Urfa katıldı. Karar duruşmasında avukatlar yaptıkları son savunmalarında suçlamaları kabul etmediklerini, müvekkillerinin demokratik haklarını kullandıklarını belirterek, “Basın açıklaması yapmak isteyen öğrencilerin uyarı yapılmaksızın polis saldırısına uğradılar. Anayasal haklarının kolluk kuvvetleri tarafından engellendi. Polis tutanağı gerçeği yansıtmayan şekilde tutuldu ve eylemin kanunsuz hale geldiğine dair hiçbir delil bulunmadı” dediler. Mahkeme Hakimi, avukatların son savunmalarını aldıktan sonra 46 öğrenci hakkında kararını verdi. Mahkeme Hakimi, öğrencilerin “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu`na Muhalefet” ve   “Polise Mukavemet” suçunu işlediklerinin sabit olduğunu kanaat getirdi ve 46 öğrenci hakkında 5`er ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme hakimi daha sonra verilen cezayı 5 yıl süreyle erteledi.
 
Karardan sonra gazetemize açıklamalarda bulunan öğrencilerin avukatları Özgür Murat Büyük ve Özgür Urfa, verilen cezaların AKP politikalarının sonuçları olduğunu söyledi. Avukat Özgür Urfa şu açıklamayı yaptı:  “Öğrenciler hakkında verilen bu karar AKP iktidarının muhalefete “sıfır tolerans” politikasının en net sonuçlarından birisidir.”   Üniversite öğrencilerinin Cumhurbaşkanı`nı protesto etmesine izin verilmediğini ve polislerin de biber gazı ve tazyikli su müdahalesi ile çok sayıda öğrenciyi yaralayıp gözaltına aldığını hatırlatan Urfa, sözlerini şöyle sürdürdü:   “Anayasanın 25 ve 26 maddesi ile 2911 sayılı kanunun 3. maddesinde herkesin izin almaksızın gösteri yürüyüşü yapabileceği yasal olarak düzenlenmiş, ancak uygulamada bu hak kullanımından Cumhurbaşkanı, AKP`li bakan, milletvekilleri ve başbakan muaf tutulmuşlardır.”  Urfa, açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Gösterinin kendisi bir hak kullanımı olup, oraya yapılan polis müdahalesi açıkça suç teşkil etmekte iken protestocu öğrencilerin mahkemelerce cezalandırılması AKP yargısının geldiği noktayı açıkça ortaya koyuyor. Tam bir padişahlık düzenine dönüşen bu rejimde yapılması düşünülen yeni anayasada şu anda mevcut olan hakların da kaldırılarak biat kültürünün yerleştirileceği anlaşılmaktadır.” diye konuştu. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat