Özdilek

Kültür/Sanat

ÇöLYAK’TA DİYET ŞART

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

İzmit Belediyesi Çocuk Hakları Masası Birimi tarafından düzenlenen ,buğday,arpa,çavdar ve yulafta bulunan gluten adlı proteine karşı ince bağırsakta oluşan hastalığa verilen Çölyak hastalığı ile ilgili düzenlenen seminere büyük ilgi gördü.Yunus Emre Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere konuşmacı olarak Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Sadettin Hülagü, aynı üniversite’nin Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Dr. Ayşen Aydoğan,diyetisyen Ercan Kaplan ve Çölyak Yaşam Derneği Başkanı Oya Özden konuşmacı olarak katıldı. Seminerin açış konuşmasını yapan İzmit Belediye Başkanı Dr.Nevzat Doğan”Toplumumuzun büyük kesimi bu hastalığı tanımıyor. Ancak çekenin bildiği bu hastalık ile ilgili düzenlenen bu seminerden bir kişiye olsun faydamız olursa hedefimize ulaşmış oluruz. Belediye olarak bu tür sosyal etkinliklere her zaman destek olacağız. Yarınlarımızı emanet edeceğimiz çocuklarımızı bedenen ve ruhen sağlıklı yetiştirmek hepimizin görevidir.Türkiye de ilk kez Çocuk Hakları Masası’nı İzmit’te kurduk. Birçok belediye bu konuda bizi örnek almak istiyor” dedi. KOÜ’den Prof. Dr. Sadettin Hülagü de yaptığı konuşmada Çölyak Hastalığı’nın çocuk döneminde başladığına dikkat çekerek” Buğday,arpa,çavdar gibi benzeri tahıllardaki guleten adlı proteinden kaynaklanan hastalık daha çok beyaz ırklarda görülüyor.En çok 1-5 yaş arası çocuklarda iştahsızlık,kilo almama,ishal,karın ağrısı,kusa gibi belirtilerle kendini gösteren hasatlıkta kesin tanı biyopsi ile mümkündür.Ülkemizde 500 bine yakın kişide bu hastalığın olduğu tahmin ediliyor” şeklinde konuştu.

Dr. Ayşen Aydoğan’ da dünyada 1/80-1/300 kişide görülen hastalığın ülkemizde görülme sıklığının 1/186 olduğuna dikkat çekerek” Şimdiye kadar ülkemizde 20 bin çocuk tarandı ve bunların 185 de birinde Çölkyak hastalığı görüldü.Glıtensiz ürünler alnımaz ve sıkı bir diyet uygulanırsa hastalıktan kurtulmak mümkün. Dünyadaki araştırmalarda kesin tedavinin diyet olduğunu götermektedir. Çölyak’ı hastalık değil bir yaşam biçimi olarak kabul edersek sorunu en aza indirmiş oluruz” dedi. Diğer konuşmacılar Ercan Kaplan ve Oya Özden de hastalık ile ilgili dinleycileri bilgilendirici açıklamalarda bulundu.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat