Özdilek

Siyaset

CHP’de emek kolları kurulacak

1 Ocak 1970 Saat: 02:33


 
** CHP MYK Üyesi İzzet Çetin, Gebze ziyaretinde referandum ve genel seçimlere değindi. Kılıçdaroğlu ile ilgi gördüklerini, bariz değişim yaşandığını belirten Çetin emek yoğun il ve ilçelerde gençlik ve kadın kolları benzeri emek yapılanmalarını kuracaklarını söyledi


 
 
Cumhuriyet Halk Partisi – CHP MYK üyesi İzzet Çetin, Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkanlığa seçildiği günden sonra CHP’nin 1980 dönemi sonrası ilk defa iktidar adayı olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu’nun söylemlerinde bugüne kadar dile getirilmeyen emek ve sosyal eksenli söylemlerin ifade edilmeye başlandığına değinen Çetin, “Gençlik ve Kadın Kolları’nda yenilenmeler yaptık. Ayrıca partimizde bu iki yapılanmanın yanı sıra emek komisyonları da görev yapacak dedi.
 
Küçükkaya, Yaşar ve
Yıldırım ile geldi
 
İzzet Çetin partisinin CHP Gebze İlçe Örgütü’nü ziyaretinde düzenlediği basın toplantısında iki ana gündem maddesi olarak 12 Eylül’de gerçekleşecek referandum ve önümüzdeki sene gerçekleşecek olan genel seçime değinde. Çetin’e Gebze ziyaretinde İl Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Ümit Küçükkaya ve Celal Yaşar ile İzmit (Merkez) İlçe eski başkanlarından Selman Yıldırım eşlik etti. CHP Gebze İlçe Başkanı İsmet Kara’nın kısa bir açış konuşmasından sonra söz alan Çetin ilk olarak 12 Eylül’de gerçekleşecek referanduma değindi.
 
“Hükümetin iki ajandası var”
 
Ülkemizde gündemin hemen her hafta ve üstelik bazen suni olmak üzere sürekli değiştiğini belirten Çetin, “Şimdiki gündemimiz 12 Eylül’de gerçekleşecek referandum ama ülkemiz şartlarında ne zaman ne olacağı bilinmez. Elinin altında her zaman ikinci bir ajanda olan hükümet bu referandumda o ajandada yer alanları hayata geçirmeye çalışacak. Bu referandum ile sendikal özgürlükler dahil olmak üzere ne bir özgürlük, ne de bir demokrasi gelecek. Bunu halka çok iyi anlatmalıyız” dedi.
 
“Yargılanmamak için yapıyı değiştiriyorlar”
 
Gelinen aşamada demokrasiyi sadece AKP’nin istediği ve diğerlerinin istemediğine dair bir intiba yaratıldığını belirten Çetin, “Biz bu referandumda Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’na yapılacak atamalar ile Anayasa Mahkemesi’nin yapısının değiştirilmek istenmesine karşıyız. AKP ikinci dönem iktidarının ardından hükümeti devrettikten sonra yargılanma korkusundan ötürü böylesi bir yapısal tedbire başvuracak. Referandumda hayır diyecek başka partiler de var. Biz ayrıca aynı tavrı sergileyecek sivil toplum kuruluşları ve diğer yapılanmalar ile birlikte hareket ederek, ‘Hayırda hayır var’ deyip çalışma yürüteceğiz” diye konuştu.
 
“Hiçbir dönem bu
kadar karanlık değildi”
 
Sözlerinin devamında önümüzdeki genel seçim konusuna AKP’nin iktidardaki sürecini eleştirerek giren İzzet Çetin, “Türkiye Cumhuriyeti hiçbir dönem, bu dönemdeki kadar karanlık bir süreçten geçmedi. Üretmeden, borç alan, günübirlik borçlar ile yaşayan, dış politikada da itibarını kaybetmiş bir ülke haline geldi. Türkiye’yi içine düştüğü bu durumdan kurtarmak yine CHP’ye düşüyor. CHP uzun bir aradan sonra ilk defa iktidarı bu kadar hedefleyen bir ülke haline geldi. Yaşamadığımız mutluluklar yaşamaya başladık” diye konuştu.
 
“Eskiden miting için
merkez para gönderirdi”
 
CHP’nin eskiden miting düzenleyeceği iller için o illerin örgütlerine genel merkez tarafından bütçe gönderildiğini, çevre illerden takviyeler ile miting alanının doldurulmaya çalışıldığını belirten İzzet Çetin, “Geçtiğimiz hafta sonu Balıkesir ilinde idik ve 19 ayrı yerde miting oldu. Vatandaş Türkiye’yi karanlıktan aydınlığa Mustafa Kemal’in çıkarttığını, AKP karanlığından aydınlığa çıkışın da yine bir başka Kemal ile mümkün olacağını söylemeye başladı” dedi.
 
“Marmara’da en zayıf
olduğumuz yer Kocaeli”
 
Kısa bir süre önce bir gazete tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre CHP’nin Marmara Bölgesi’nde en zayıf olduğu illerin Kocaeli ve Sakarya olduğuna işaret eden Çetin, “Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nden sonra en düşük oya sahip olduğumuz yerler, ilimiz ve komşumuz. Bu süreçte hiç kimse bireysel hesaplar içine girerek partiyi ikinci aşamaya atmak konumunda değil ve olamaz. CHP iktidar olacaksa bu iktidarın yolu Kocaeli’nde birinci parti olmaktan da geçecektir. Sandık sandık, sokak sokak, semt semt sandığa seçmene sahip çıkmak durumundayız” diye konuştu.
 
“İlk ders bu sene. İkinci ders seneye”
 
Sözlerini yine referanduma değinerek, “Yurttaşın bu Anayasa değişikliğini anlatıp hayır oyları ile AKP’ye ilk dersi 12 Eylül’deki referandumda, ardından da genel seçimde iktidar olarak vereceğiz” dedi. Çetin açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. İçinde bulunduğumuz dönemde CHP’ye olan ilginin artmasında ana etkenin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultaydaki söylemleri olduğuna işaret eden İzzet Çetin şöyle devam etti:
 
“İşverenlerle ilgilendiğimiz
kadar emekle ilgilenmedik”
 
“Kemal Kılıçdaroğlu kurultayda sosyal demokraside olması gerekenleri söyledi. 1970’li yıllarda sendikal faaliyetlerde sıkıntı yaşayan işçinin sığınacağı yer CHP idi. 274 ve 275 sayılı sendikalar kanunu o yıllarda çıktı. Bu dönemde ise ne yazık ki partimiz bu özelliğini kaybetti. Bizim dürüst, samimi, vergisini ödeyen, çevreci, emeğe saygılı iş adamları ile hiçbir sorunumuz yok. CHP bu süreçte işveren örgütleri ile kurduğu diyalogların en az yarısını emek örgütleri ile kursaydı iyi olurdu, bu da bizim eksiğimiz.
 
“Emek büroları kuracağız”
 
Bu dönem eksiklikleri gidermek için için önce gençlik ve kadın kollarını yeniden yapılandırdık. Ayrıca özellikle emek yoğun yerlerdeki örgütlerde emek bürolarını, komisyonlarını, kollarını da hayata geçireceğiz. Bu konularda il ve ilçe örgütleri eksik kaldı diye eleştirmek doğru olmaz. Bu onların suçu değil çünkü genel merkez böyle bir politika belirlemedi. Türkiye’de sendikalaşma oranı yüzde 6’larda seyrediyor. CHP bu dönem eskiden olduğu gibi emekçilerin sığınma yeri olacak.”
 
“Gebze’ye geldiğimde ruhum kararıyor”
 
CHP’nin Gebze’de hayli geride olduğunu belirtip ruhani durumunu, “Anadolu’nun her yerinde bir kıpırdanma ve ilgi var ama Gebze’ye geldiğimde ruhum kararıyor” diye izah eden Çetin, “Geçmiş dönemde ben de bu partide milletvekilliği dahil olmak üzere aktif görevlerde bulundum. Eksikliklerden benim de sorumluluğum var” diye konuştu. Çetin sendikal örgütlenmeyi engellemesinin yanı sıra sosyal sorunlara da yol açan taşeronlaşma konusunda CHP’nin politikasının ne olacağına dair soruyu ise şöyle yanıtladı:
 
“Taşeronlaşmaya son vereceğiz”
 
“Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu da bir süre önce dile getirdi. Devlet, sosyal devlet olmak bir yana devlet olma özelliğini de kaybetmeye başladı. İktidara geldiğimizde kamuda taşeronlaşmaya son vereceğiz. Taşeronlaşma, kayıt dışı çalıştırmanın yanı sıra kayıt dışı çalışmanın da zemini. İş kazalarının altındaki önemli etken. İstatistiki araştırmalara göre iş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsüyüz. Maden ocaklarındaki kazalarda devlet yüzde 70, işveren yüzde 30 oranında kusurlu bulundu. Ben sendikacılık yıllarımdan Gölcük Tersaneleri’ni bilirim. 16 yılda 5 kişi dahi ölmedi çünkü devletin koyduğu kurallar harfiyen uygulanırdı. Hemen yakınımızdaki Tuzla tersanelerinde ise gemilerden insanlar düşerek öldü.”
 
Toplantıda gerilen Çetin’den inci!:                      
“O soruya da başkasına sor oğlum”
 
Toplantıda hayli gergin olan ve yer yer Gebzeli gazeteciler ile söz dalaşına giren Çetin hemen her soruda yönlendirme aradı. Çetin, “Sizce CHP’de milletvekili adayı nasıl belirlenmeli” sorusuna verdiği yanıtta dahi soruyu soran gazetecinin bilinçaltını sorgulamaya çalıştı. Çetin, “Türkiye büyük bir coğrafya. Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da değil ön seçim yapmak, seçim sonrası sandığa sahip çıkmak bile sıkıntı. Sizin bilinç altınızdaki yanıt ne bilmiyorum ama genel seçim döneminde önemli olan en doğru, düzgün, isabetli adayların belirlenmesi. Bunun için kimi illerde ön seçime gidilebilir. Kiminde temayül, merkez yoklaması yapılır” dedi. Çetin, “Peki, Kocaeli’nde nasıl belirlenmeli” şeklindeki soruyu ise, “Onu da başkasına sor oğlum” diyerek geçiştirdi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat