Özdilek

Güncel

CHP’lilerin liman tepkisi

CHP’nin Kocaeli milletvekilleri Mehmet Hilal Kaplan ile Haydar Akar, Ankara’da düzenledikleri basın toplantısı ile Derince Limanı’nın özelleştirilmesine tepki gösterdi

22 Mayıs 2014 Saat: 17:20
CHP’lilerin liman tepkisi
CHP’lilerin liman tepkisi

CHP Kocaeli milletvekilleri Haydar Akar ve Mehmet Hilal Kaplan, özelleştirme kapsamında bulunan Derince Limanı ile ilgili bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Akar ve Kaplan, Liman-İş Sendikası Genel Başkanı Önder Avcı, Kocaeli Şube Başkanı Bülent Aykurt ve sendika temsilcileri ile TBMM ana bina önünde basın toplantısı düzenledi.

Limanların madenlerden sonra iş kazalarının en fazla yaşandığı sektör olduğuna dikkati çeken milletvekili Haydar Akar, özelleştirme sonrasında bu kazaların sayısında artış olduğuna dikkati çekti. Sanayi kenti Kocaeli’nin 112 kilometrelik sahilinde ikisi kamunun olan toplam 43 liman bulunduğunu, ancak kentin bir liman kenti olabilmesi için gerekli altyapı ve şartların oluşturulmadığını kaydetti.

Derince Limanı’nın 28 Mayıs’ta yapılacak ihale ile özelleştirileceğini belirten Akar, şartname gereği ilçe sahilinde 450 bin metrekarelik bir dolgu alanı yapılacağını bildirdi. Bu durumun bu bölgedeki vatandaşların yaşamını ve çevreyi olumsuz etkileyeceğini savunan Akar, “Bu özelleştirmeye iş kazaları, istihdam, insanların köleleştirilmemesi anlamında dur diyoruz. Engellenmesi yapılmaması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

Diğer milletvekili Mehmet Hilal Kaplan da limanın kapasitesinin dolgu alanın yapılmasının ardından neredeyse iki kat artacağına işaret ederek, bunun beraberinde getireceği olumsuzlukların altını çizdi. Kaplan açıklamasında, özellikle çevre kirliliği konusunun üzerinde önemle durulması gerektiğini vurguladı.

“Avrupa ve gelişmiş ülkelerin kıyılarını korurken, denizlerin ekosistemini sağlarken biz limanları doldurarak, ekosistemi bozuyoruz” diyen Kaplan, “Bunu yaparak insanların denizle buluşmasını engelliyoruz” dedi. Geçmişte benzer olaylarda yetkililerin limanlar yapılırken ya da özelleştirilirken denizin doldurulmasına izin vermeyeceklerini söylediklerini, ancak bu sözlerin tutulmadığını da ifade eden Kaplan, Derince ile ilgili özelleştirme sürecine ve şartnamesine de tepki gösterdi, hukuka aykırı olduğunu savundu. Liman İş Sendikası Genel Başkanı Önder Avcı ise özelleştirilen limanlarda işçi sağılığı ve güvenliğinden söz edilemeyeceğini söyledi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat