Özdilek

Sağlık

CHP’LİLER ÇÖLYAK HASTALARININ SORUNLARINI DİNLEDİ

CHP Kocaeli İl Kadın Kolları Sivil Toplum Örgütleri Komisyonu kısa adı MET-DER olan Kocaeli Metabolik Hastalıklar Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğini (Çölyak-Fenilketonuri-PKU) ziyaret etti.

30 Mart 2013 Saat: 01:04
CHP’LİLER ÇÖLYAK HASTALARININ SORUNLARINI DİNLEDİ
CHP’LİLER ÇÖLYAK HASTALARININ SORUNLARINI DİNLEDİ
Komisyon Üyeleri Ayşe Tırka, Gülgün Kasabalı, Selma Tekye, İl Kadın Kolları Başkan Yardımcısı Uğur Ulusoy Engin ve İl Yönetim Kurulu Üyesi Canan Tezcan'dan oluşan grubu Dernek Başkanı Nesrin Atar, Başkan Yardımcısı Vedat Girgin, Muhasip Yurdagül Akbaş, Yönetim Kurulu Üyesi Cemile Soykan karşıladı.

Çalışmalar hakkında partililere bilgi veren Dernek Başkanı Nesrin Atar, derneklerinin 2 yıl önce kurulduğunu ve kentimizdeki Çölyak hastalarına hizmet verdiklerini, hastalık hakkında herkesin bilgi sahibi olmasını istediklerini dile getirdi. Çölyak hastalarının bütün yiyeceklerinin özel ve glutensiz ürünler olduğunu kaydeden Atar, glutensiz ürünlerin Türkiye’de pek üretilmediğini, yaygınlaşması için teşvik edilmesini istediklerini söyledi. Atar, hastalara rapora göre 72.50 ila 80.00 TL arasında değişen ödenek verildiğini bu paranın da 3 kg. Avrupa ununa tekabül ettiğini ancak bu hastalığı bulunan kişilerin bir aylık gıda masrafının 500 TL olduğunu dile getirdi.

Piyasada 1.00 TL olan bir paket makarnanın 7-8 katı fazlasını vererek kendileri için özel üretilen makarnayı aldıklarını kaydeden Atar, Avrupa’da Çölyak hastalarının gıda sorununun çözüldüğünü ve artık Türkiye’nin de farkına varması gerektiğini söyledi. Ayrıca raflarda özel ürünlerle normal ürünler arasında çapraz bulaşma olduğu kaydeden Atar, Çölyak hastaları için satışa sunulan ürünlerin ayrı raflarda muhafaza edilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

Yeni çocuk sahibi olan anne ve babaları da uyaran Atar, topuktan kan alınmasıyla yapılan fenilketonuri testini ciddiye almalarını, Fenilalinine (PKU) karşı muhakkak bu testin yapılmasını aksi taktirde beyinde hasar oluşabileceğini söyleyerek, “Türkiye’de her 100 kişiden biri Çölyak hastası. Kocaeli nüfusu baz alınırsa 1000 ila 1600 arasında Çölyaklı hasta bulunmakta” dedi. CHP’li bayanlar ise sorunların çözümü noktasında katkı sunmak için ellerinden gelen desteği vereceklerini dile getirdi.

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat