Özdilek

Siyaset

CHP Kocaeli Çevre ve Sağlık Komisyonu soruyor; Kocaeli Üvey Evlat mı?

İzmit Körfezi’nde, iki gündür çok büyük bir facia yaşanıyor. Körfez sahili boyunca nereden geldiği bilinmeyen petrol sızıntısına bulanmış deniz kuşlarının bir bölümü telef olmuş, onlarcası da ölümle pençeleşiyor.

15 Ocak 2017 Saat: 16:23
CHP Kocaeli Çevre ve Sağlık Komisyonu soruyor;Kocaeli Üvey Evlat mı?
CHP Kocaeli Çevre ve Sağlık Komisyonu soruyor; Kocaeli Üvey Evlat mı?

CHP Kocaeli Çevre ve Sağlık Komisyonu üyeleri İzmit körfez'ine sızan petrol  ve çevreye verdiği zararları yerinde inceleyerek tepkilerini dile getirdiler. 

Basın açıklamaları şöyle:

Havadan, karadan ve denizden kirletilmeye devam ediliyor!

Gün geçmiyor ki çevreyi kirleten bir haber almayalım. Dün yine ilimizde bir tesiste patlama oldu, ölen ve yaralananlar var. Bir tesisten ise kurum yağdı. Üstüne bir de denizdeki petrol sızıntısı…

Havayı, karayı kirlettiğimiz yetmiyor gibi, denizimizi ve içindeki canlıları da hızla yok ediyoruz!

İzmit Körfezi’nde, iki gündür çok büyük bir facia yaşanıyor. Körfez sahili boyunca nereden geldiği bilinmeyen petrol sızıntısına bulanmış deniz kuşlarının bir bölümü telef olmuş, onlarcası da ölümle pençeleşiyor. Denizin içinde yaşayan diğer canlıların durumundan, eko sistemden ise bihaberiz!

Sadece gözle görebildiğimiz;  deniz ve sahilin zift içinde olması…

Zifte bulaşmış kuşlar;  kanatları yapıştığı için uçamıyor, ayakları yapıştığı için yürüyemiyor, gagaları yapıştığı için beslenemiyor, debelendikçe keskin midye kabukları tüylerine yapışıyor. Kısacası ölüme terk edilmiş durumdalar!

CHP İl Çevre ve Sağlık Komisyonu, CHP Körfez İlçe yönetimi, meclis üyeleri ve duyarlı vatandaşlarla gün boyu, sahile vurmuş deniz kuşlarını petrolden arındırmak için büyük çaba sarf ettik. Kendi olanaklarımızla zifte bulanan deniz kuşlarını kurtarmaya çalıştık.

Öncelikle veterinerleri, kimya mühendislerini arayarak, zifti temizleme yolunun kimyasallarla mümkün olduğunu ancak o kimyasalları canlı üzerinde kullanmanın sakıncalı olduğunu öğrendiğimiz için kuşların tüylerine yapışan midye kabuklarını, çer çöpleri teker teker çıkarttık, ziftleri pamuklarla, kağıt mendillerle silmeye çalışarak, yapışan kanatları açmaya çalıştık.

CHP Kocaeli Çevre ve Sağlık Komisyonu olarak soruyoruz:

Konu iki gündür basında yer aldığı halde bu insanlık dışı tablonun müsebbiplerini ortaya çıkartacak, petrol sızıntısından denizi arındırarak temizlenmesini sağlayacak, ölümle pençeleşen deniz canlıların kurtarılmasını sağlayacak yetkililer, yöneticiler nerede? Biz İl Çevre Müdürlüğünü aramadan önce nasıl bir çalışma yaptılar?

Bir zamanlar pırıl pırıl sularında halkın yüzdüğü, envaiçeşit balıkların çıktığı körfezimiz yeterince kirletilmedi mi? Bu facianın sorumluları kimlerdir? Bu katliama kimler sebep oldu?

Yöneticilerimiz uyuyor mu yoksa çok yoruldukları için bir yerlerde dinleniyorlar mı?   

CHP Çevre ve Sağlık Komisyonu olarak;  6 yıldır ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) toplantılarında "Kocaeli sanayiye doydu. Bırakın yeni tesis kurulmasını, kapasite artırımı yapılmasını, tek bir çivi bile çakılması sakıncalıdır!" diye bas bas bağırıyor, basın açıklamaları yapıyoruz. Ancak ilgili bakanlıktan alınan imza ile yeni tesisler ve kapasite artırımları gerçekleştirildiğini görüyoruz.

Kocaeli’de yaşayan bizler üvey evlat mıyız?

Bu sorularımıza kentimizi yöneten yetkililerden bir an önce açıklanmasını istiyor, bu tür çevre facialarının artık yaşanmaması için gerçek anlamda tedbir alınmasını istiyoruz!

Ölen ve yaralananlar, işin fıtratından denilip, bir sonraki patlamaya kadar unutulmasını,

Söz konusu tesise para cezası kesilip "görevimizi yaptık" denmesini,

 “Bir sonraki tehlike nereden gelecek, kaç kişiyi etkileyecek?” diye düşünerek, her an patlamaya hazır bombanın üzerinde yaşamaya devam etmek istemiyoruz.

Kentimizi yöneten zat-ı muhteremler; Yeter artık, sesimizi duyun!

Bu duruma dur demezseniz, bir zamanlar cennet kadar güzel kentimizin, rant uğruna havadan, karadan, denizden kirletilip, cehenneme çevrilmesine göz yumarsanız;  değil torunlarımız, çocuklarımız, bizler bile nefes alamayacağız!

CHP Kocaeli Çevre ve Sağlık Komisyonu Adına,

Diş Hekimi Müzeyyen Topçu TAN

6 Ek

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat