Özdilek

Güncel

CHP Gençlik Kolları’ndan Türk Medeni Kanun’unun Kabulunun Kutluyor

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

 

Büyük Önder Atatürk'ün önderliğinde yazılan özgürlük destanının ardından Cumhuriyet ve akabinde gelen reformların en önemlilerinden birinin de Türk Medeni Kanunu'nun kabulüdür. İsviçre Medeni Kanunu’ndan esinlenilerek, Türk Medeni Kanunu kabul edildi, bu yasayla kadın ve erkekler yasalar karşısında eşit hale getirilmiştir.

Medeni Kanun ile bundan 85 yıl önce bugünden bile modern bir zihniyetle sosyal yaşamda eşitliği sağlayarak ispat edilmiştir. Türk Medeni Kanununun kabulü ile o güne kadar dünyanın her yerinde ikinci sınıf muamelesi gören kadınlarımızın sosyal hayatta erkeklerle eşit haklardan faydalanması hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda toplumsal adalet kavramı da toplumsal yaşamda yerini almıştır. Evlilikte resmi nikah zorunluluğu, tek eşle evlilik esası, kadınların istediği mesleğe girebilme hakkı, miras ve boşanmada erkek-kadın eşitliği gibi son derece önemli ve değerli hakların uygulanılabilirliği için büyük bir adım Medeni Kanun ile atılmıştır. Bu kanunun daha sonraki büyük reformlara da öncülük ederek ülkemiz için önemini bir kez daha kanıtlamıştır."

85 yıl önce toplumsal yapıdaki en önemli kavram olan eşitlik kavramının savunucusu olan Büyük Önder Atatürk sayesinde kadınlar birçok hakka kavuştu ancak bugün bunu unutturmak, kadınların haklarını elinden almak isteyen ve onları tekrar geri plana itmek isteyen zihniyetlerin varlığı sürüyor.

Bunun en net ve acı örneklerinden birisi olarak Konya Selçuk Üniversitesi İlahiyat bölüm başkanı   şahsın yapmış olduğu açıklamalar bugünkü iktidar tarafından yaratılmaya çalışılan karanlık Türkiye emellerinin yansıması olarak karşımızdadır.Bu şahsın yapmış olduğu açıklamalara bizce yeterli tepkiyi göstermemiş olan YÖK Başkanı Özcan ve hükümet üyelerini kadın erkek eşitliği ve modern bir toplumun gerekliliklerini ve demokratik anlayışın gerçekleşmesi yönünde üzerlerine düşen görevleri yapmaya davet ediyoruz.

Modern toplum ve Türkiye hayalinin temel taşlarından olan Türk Medeni Kanunu’nun yıldönümünde , Türkiye’mizin aydınlık günlerini ulusumuza yaşatacak olan CHP iktidarında, bu kanunumuzda halen bile eksik olan yanlarının hızla giderilmesi bizlerin esas görevidir.

Bu duygu ve düşüncelerle Türk Medeni Kanunu’nun kabulünün …. Yıldönümünü kutlar , saygılarımızı sunarız.

CHP Kocaeli Gençlik Kolları İl Başkanlığı

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat