Özdilek

Ekonomi

Çeker: Kulaklarına küpe olsun!

Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, bir sağlık çalışanının kadrosu dışında başka bir yerde çalıştırılmasıyla ilgili yaşanan olayı anlatarak idarecileri uyardı

1 Nisan 2017 Saat: 08:38
Çeker: Kulaklarına küpe olsun!
Çeker: Kulaklarına küpe olsun!

Türk Sağlık-Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker, sağlık çalışanının kadro ve ünvanı dışında görevlendirilmesi, görev tanımları dışında çalıştırılması neticesinde hastanın bunu fark ederek kurum hakkında açmış olduğu tazminat davasını kazanması, kurumun da tazminatı sağlık çalışanından tanzim etme yoluna gitmesi konusuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasında Şube Başkan Yardımcısı Umut Birol, delege Yalçın Gül, eski Şube Başkanı Yardımcısı Erol Kalemer de hazır bulundu.

TAZMİNAT DAVASI

Başkan Çeker’in açıklaması şöyle: ''Kamuya ait bir hastanede hemşire kadrosunda görev yapan İ. Barış'ın kendi rızası olmaksızın kurum amiri tarafından kadro, ünvanlı dışında fizik tedavi servisinde görevlendirilmesi neticesinde hastaya uygulamış olduğu tedaviye bağlı olarak  hastanın kolunda yanıklar oluşması sonucunda hasta, kurum aleyhine Kocaeli 2. İdare Mahkemesi’nde davacı M.S.A. adına Av. F.Ö.Ö. 25 bin TL manevi tazminat davası açmıştır. İdare mahkemesi, Sakarya Bölge İdare Mahkemesi yolu açık olmak üzere davayı reddetmiştir.

ÜYEMİZDEN İSTEDİLER

Davacı Sakarya Bölge İdare Mahkemesi’ne itiraz etmiş ve itiraz kabul edilmiştir. Yapılan yargılama sonucu idarenin davacı M.S.A.’ya 15 bin 227 TL manevi tazminat ödemesine hükmetmiştir.  İdare davacı M.S.A.’ya ödemiş olduğu 15 bin 227 TL’yi  yasal faizi ile birlikte sendika üyemiz Hemşire İ. Barış'tan resmi yazı ile talep etmiştir. Sendika üyemize yapmış olduğumuz hukuki destek ile ödeme emrine itiraz etmiştir. Konu hakkında araştırma incelemeci Uz. Dr. B.A.’nın da ‘Mahkeme kararı ile ödenen tazminatın personele rücu edilmesine gerek olmadığı’ hususunu araştırma inceleme raporunda belirtilmesine rağmen idare yapılan itiraz kabul etmemiştir. Israrla davacıya ödemiş olduğu tazminatı yasal faizi ile birlikte sendika üyemizden tazmin etmeye çalışmıştır.

DERS ÇIKARSINLAR

Sendika avukatımız Mehmet Gül tarafından Kocaeli 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu aleyhine açılan dava sendika üyemiz İ. Barış lehine sonuçlanmış, davacı hasta M.S.A.’ya 15 bin 227 TL‘yi yasal faizi ile birlikte kurumun ödemesine karar vermiştir. Kamu görevlilerini kadro ve unvanları dışında başka işlerde çalıştırmak kanun ve yönetmelikler ile yasaklanmış olmasına rağmen çalıştıran idareciler için Kocaeli 4. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilen mahkeme kararını idareciler kulaklarına küpe yapsın. Araştırma ve incelemecinin raporu, mahkeme kararı ile birlikte değerlendirildiğinde idarecilerin vicdanlarını hapsettiklerini, akıllarını ise tatile çıkardıklarını görmekteyiz. Kendi usulsüz işlemlerinin, hatalarının bedelini ücretli çalışan bir kamu görevlisine ödetmeye çalışmalarının izahı mümkün değildir.

İTİRAZ ETSİNLER

Buradan idarecilere, personeli keyiflerine göre görevlendirenlere önemli bir ders çıkmıştır. Umarız ki bu dersi alırlar. Hiçbir çalışan görevi dışındaki işlerde asla çalıştırılmamalıdır. Meslek mensubunun mevzuatta yazan görevleri ne ise ancak o işlerde görev verilmelidir. Kamu idaresi bu tür usulsüz uygulamalara son vermelidir. Hem görev dışı çalıştırıp hukuku çiğneyip hem de sorumluluğu çalışana yıkmak kabul edilecek bir durum değildir. Nitekim mahkeme kararı da bu konuda üyemizin ve bizim haklılığımız ortaya koymuştur. Sağlık çalışanları da bu tür tazminat davalarına muhatap olmamaları, mahkeme kapılarını aşındırmamaları için kadro unvanları ve görev tanımları dışında verilen işleri yapmamalıdırlar, mağduriyet yaşamamaları için usulsüz görevlendirmelere de resmi yazı ile itiraz etmelidirler.  

KENDİLERİNE GELSİNLER

İdarecilerin mahkemenin vermiş olduğu kararı odalarının duvarlarına assınlar., Devlet bu tazminatı almak ister ise bu görevlendirmeyi yapanlardan tahsil etme yoluna başvurması gerekir. Mahkeme idarecilerin burada temel sorumlu olduğuna hükmetmiştir. Görev dışı çalıştırmaları kendilerine adet edinen, bu yolu bir çözüm olarak gören idareciler artık kendilerine gelmelidirler. Türk Sağlık-Sen olarak beklentimiz bir daha asla hiçbir sağlık çalışanını görevi dışındaki işlerde çalıştırılmamasıdır. Bunun takipçisi olacağımızı herkes iyi bilmelidir

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat