Özdilek

Sağlık

Çeker: Aile Hekimlerine Nöbet kabul Edilemez!

1 Ocak 1970 Saat: 02:33


 

Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı Ömer Çeker Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna Bağlı Birinci Basamak Sağlık Kuruluşu olan Aile Sağlığı Merkezlerinde Aile Hekimi Ve Aile Sağlığı Elemanı olarak görev yapan personellere Hastanelerin acil servislerinde ve 112  Acil servislerde nöbet tutturulması hakkında4/7/2012 Tarihinde 6354 Sayı ile Resmi gazetede Yayınlanan Kanun Hükmümde Kararname ( KHK ) ilgiliŞube binasında  basın açıklaması yaptı.

 

Basın açıklaması şöyle:

        TBMM tatile çıkmadan önce Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edilerek yasalaşmıştı.

 

Yasada yapılan bir düzenleme ile aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına ücreti karşılığında nöbet görevi verilebilmesi de hayata geçirildi. Yapılan düzenlemede söz konusu nöbet görevi verebilmesi her ihtiyaç doğduğunda değil, bu ihtiyacın başka şekilde karşılanmasının mümkün olmadığı durumlarda geçerli olması şeklinde düzenlenmişti.

 

Söz konusu düzenleme ile ilgili daha uygulama genelgesi Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından hazırlanmadan aile hekimlerine nöbet yazılmaya çalışılmaktadır. Öncelikle belirtmek gerekir ki aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına nöbet yazılmasına yönelik uygulama bizce yanlıştır.

 

Aile hekimliği kanununda aile hekimlerinin gelir getirici bir işte çalışamayacakları açıkça vurgulanmışken bir başka kanunla bir ücret karşılığı tutulacak nöbet uygulamasının getirilmesi mevzuata aykırıdır.

 

Ayrıca  aile  hekimleri  ve aile sağlığı çalışanlarının zaten yoğun bir iş gücü vardır.  Birinci basamak hizmetlerinin yürütülmesinde var gücü ile hizmet eden bu çalışanlara birde hastanelerde, 112 acil servislerde nöbet tutturulmasıyla birinci basamak sağlık hizmetleri aksayacaktır.

 

Bu düzenleme ile birlikte aile hekimleri ve aile sağlığı elemanlarının mesai dışında kendilerine, ailelerine ayırdıkları vakitlerde ellerinden alınmaya çalışılmaktadır. Bunun sonucunda çalışma motivasyonu da ciddi zarar görecektir.

 

Nöbet uygulaması aile hekimlerinin ve aile sağlığı elemanlarının hizmet sunduğu nüfusun aldığı sağlık hizmetinde aksamalara bile neden olacaktır.

 

Nöbet görevi için Her ne kadar zaruret hali denilse de zaruretin ne olduğuna idareci karar vereceğinden bu nöbetlerin verilmesinde de bir keyfiyet yaşanacaktır

 

4/7/2012 Tarihinde 6354 Sayı ile Resmi gazetede Yayınlanan Kanun Hükmümde Kararname  ( KHK) Aile hekimliği kanunu ve anayasanın  çeşitli maddeleri ile de çelişmekte ve çatışmaktadır.  

 

 

 Kısacası aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına nöbet, hem hukuksuzluk, hem adaletsizlik hem de sağlık hizmetlerinde verimi düşürecek olan bir düzenlemedir. Bu düzenlemeden vazgeçilmelidir. Yanlıştan dönülmeli aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları mağdur edilmemelidir.

 

 

 

 

                                                                                                         Ömer ÇEKER

                                                                                                           Şube Başkanı

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat