Özdilek

Siyaset

Çay ve simide muhtaç bırakıldık

Demokratik Sol Parti İl Başkanı Hayati Özzeren, eleştiri oklarını yine iktidara yönelterek, halkın çay ve simide dahi muhtaç olduğunu söyledi.

25 Aralık 2014 Saat: 17:35
Çay ve simide muhtaç bırakıldık
Çay ve simide muhtaç bırakıldık

DSP İl binasında basın açıklaması yapan Başkan Özzeren, merhum İnönü’yü andığı konuşmasında, “41 yıl önce bugün kaybettiğimiz Atatürk’ün silah arkadaşı Türkiye Cumhuriyetinin 2. Cumhurbaşkanı Mustafa İsmet İnönü’yü rahmetle anıyor, aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

 

AKP’NİN İNADINA DEM VURDU

Demokratik Sol Parti İl Başkanı Hayati Özzeren; basın toplantısına elinde simit, bir bardak çay ve peynirle başlayıp, hükümetin ısrarcı tutumunu eleştirdi. Özzeren, “AKP iktidarı ülkemizde kanayan bir yara olan asgari ücreti çalışanlarla dalga geçercesine net 922 TL olarak diretmektedir. TÜİK verileri ışığındaki bu bilgiler tamamen hükümet verilerinden oluşmaktadır. 4 kişilik bir ailenin açlık sınır 3 bin 500 TL civarındadır. Sayın Cumhurbaşkanımız her gittiği nikâhta ve her yerde illa üç çocuk yapın demekte ancak iş asgari ücret tespitine geldiği zaman milletle alay eder gibi 31 TL zam öngörerek asgari ücreti 922 TL’de tutmak istemektedir” diye konuştu.

Özzeren, açıklamasını şu sözlerle sürdürdü: “Arkadaşlar 4 kişilik bir aile her gün 3 öğün simit, her öğünde 1 dilim simit peyniri ve bir bardak çay içse;

4 simit 1,25 *4 = 5,00

4 Çay  0,75 * 4= 3,00 ki 3. Sınıf çay ocağı fiyatıdır.

4 Peynir 0,50 * 4 = 2,00 öğün başı 10,00 TL * 3 = 30 TL günlük 900 TL aylık sadece çay, simit ve peynir yiyerek asgari ücret ile geçinmek durumunda kalırlar. Ev kirası vermediğini sayalım. Elektrik, su, doğalgaz, giyecek ihtiyaçlarını karşılamamak kaydıyla ancak geçinmektedir.

Tamamen insan odaklı, pazarlık ücreti olması mümkün olmayan, kısaca sosyal bir ücret olan asgari ücret üzerindeki beklentiler ve umutlar bu yıl da suya düşecektir. Günümüzde çalışanların neredeyse yarısı asgari ücret ile çalışmaktadır. Asgari ücretin biraz üzerinde ücret alanlar da bu sayıya dahil edildiğinde oran 3’te 2’yi bulmaktadır. Asgari ücret, çalışanların ve ülke insanımızın can simidi ve umudu durumundadır. Çalışanlar ve ülke insanı hayata karşı daha dayanıklı, daha dinamik ve daha iyi yaşam koşulları ile tutunmak istemektedir. Çalışanların gıda, giyim, konut haberleşme, sağlık, eğitim, kültür ve benzeri eğitimler göz önüne alındığında, devletin resmi istatistiklerinin baz alınıp asgari ücretin adil bir seviyeye getirilmesi şarttır. Bu gün için net 891 TL olan asgari ücret, beklentilerin ve hayatın çok çok gerisindedir. Türk-İş’in yaptığı araştırma ve istatistikler bir kişinin yaşam maliyetinin 1.448 TL, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı 1.224 TL 87 kuruş, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçları için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı 3.989 TL 80 kuruş olduğunu göstermektedir. Bu nedenle asgari ücret rakamının en az 1.800 TL net olması gerekmektedir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun hükümet kanadının elini vicdanına koyarak adil bir ücret tespit etmesini çalışanların yüzünü güldürmesini bekliyoruz.”

 

“HIRSIZLIK VE YOLSUZLUK BÜTÇESİ ONAYLANDI”

Demokratik Sol Parti İl Başkanı Hayati Özzeren, “AKP iktidarı ülkeyi yavaş yavaş seçim atmosferine sokarak seçim ekonomisine sokmaya başlamış, bunun işareti olarak da yerel yönetimlerden kesilen borçların 6 ay süreyle alınmaması yolunda bakanlar kurulu kararı çıkartılmıştır. AKP iktidarının 2015 yılı yolsuzluk ve hırsızlık bütçesini, Cumhurbaşkanı onaylamış ve yolsuzluklar ve hırsızlıklara da onay vermiştir. AKP iktidarı kendi bakanlarına onların eş, dost ve akrabalarına geldiğinde çok cömert davranmakta ama olay işçiye, emekçiye, köylüye ve çiftçiye geldiğinde çay kaşığıyla vermektedir. Bu adaletsiz durum ülkede kaos yaratmaktadır. Halkımızın AKP iktidarının 2011 yılı seçim bildirgesini alıp vaat ettikleri ile icraatlarını karşılaştırdıklarında AKP iktidarını 2015 yılında sandığa gömecektir” dedi

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat