Özdilek

Sağlık

Cantürk, Basına yansıyan gizlilik sözleşmesi gerçeği yansıtmamaktadır

Bazı basın organlarında ve yerel gazetelerde yer alan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Gizlilik Sözleşmesi skandalı başlıklı haberde gerçeği yansıtmayan ifadeler kullanlmıştır.

21 Haziran 2016 Saat: 10:30
Cantürk, Basına yansıyan gizlilik sözleşmesi gerçeği yansıtmamaktadır
Cantürk, Basına yansıyan gizlilik sözleşmesi gerçeği yansıtmamaktadır

Basın açıklaması şöyle:

 Bazı basın organlarında ve yerel gazetelerde yer alan Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde Gizlilik Sözleşmesi  skandalı başlıklı haberde gerçeği yansıtmayan ifadeler kullanlmıştır.

 

                                    Sağlık Bakanliği Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü  Sağlıkta Kalite ve Akredidasyon Daire Baskanlığı tarafından 27.06.2015 tarih ve 29399 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan (Sağlıkta kalitenin geliştirilmesi ve değerlendirilmesine dair yönetmelik)gereği ,Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Kalite Standartları (sks)Hastane (versiyon-5)setini hazırlanarak 01.07.2015 tarih ve 2015.5411.106 sayılı makam onayı doğrultusunda 1 temmuz 20145 tarihi itibarı ile Türküye’de sağlık hizmeti sunan kamu,üniversite ve özel tüm hastanelerin kullanımına sunulmustur.

SKS Versiyon -5 sayfa  354’te Destek Hizmetleri Kod Standart DBY05-03 Hastane Bilgi Sistemi kullanıcılara yönelik gizlilik sözleşmesi  bulunmalıdır.Düzenlemesi yer almaktadır.

Ayrıca 675 sayılı devlet memurları kanunu ile 4857 sayılı iş kanununa tabi çalışanlar için gizli bilgilerin açığa çıkarılması halinde uygulanacak yaptırımlar belirtilmiştir.01/08/1998 tarihinde 23420 sayılı Resmi Gazete yayınlanan Hasta Hakları Yönetmeliği  içerisinde;

Madde 23’te Bilgilerin Gizli Tutulması başlığı ile,

Sağlık hizmetinin verilmesi  sebebiyle edinilen bilgiler ,kanun ile müsaade edilen haller dışında ,hiçbir şekilde açıklanmaz.

Kişinin rızasına dayansa bile ,kişilik haklarından bütünüyle vazgeçilmesi ,bu hakların baskalarına devri veya aşırı şekilde sınırlanması neticesini doğuran hallerde bilginin açıklanması ,bunları açıklıyanın hukuki sorumluluğunu kaldırmaz.

Hukuki ve ahlaki yönden geçerli ve haklı bir sebebe dayanmaksızın hastaya zarar verme ihtimali bulunan bilginin ifşa edilmesi,personelin ve diğer kimselerin hukuki ve cezai  sorumluluğunu getirir.

Araştırma ve eğitim amacı ile yapılan faliyetlerde de hastanın  kimlik bilgileri rızası olmaksızın açıklanamaz hükmü yer almaktadır.

Hastane bilgi sistemi kullanıcılarının hastaya ait her türlü gizli bilgileri üçüncü kişilerle paylaşılması halinde hukukı yaptırım uygulanacağı bilgisi kendisine yazılı olarak bildirilmiştir.Bu kapsamda HBYS kullanıcısının GÜVENLİK VE GİZLİLİK TAAHÜTNAMESİ imzalaması Hastane bashekimliğinin  kararı ile istenmistir.Bu taahütname bahane edilerek Başmüdür vekili DOÇ DR. YUNUS TAŞ ‘a  yapılan ithamlar gerçek dışı olup karalama ve yıpratma amaçlıdır.

TÜM BU KONULARDA KAMUOYUNUN BİLGİLENDİRİLMESİNİ RİCA EDRİM.

                                                                                                                                             

                                 

                                                                                                                                 Başhekim

                                                                                                                      Prof.Dr.Nuh Zafer Cantürk

                                                                                                                      Basın sorumlusu Özge Keçeci

                                                                                                                      

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat