Kültür/Sanat

Büşra Hayata Tutunamadı

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Dün Almanya’dan kötü haber geldi. Genç ve Güzel öğrenci Büşra ilk defa bir Türk’e denen yöntemle tedavi edildi ama hayata tutunamadı.

Büşra 16 yaşında, eğitim çevrelerinin yakından tanıdığı, bugüne kadar yüzlerce öğrenci yetiştirmiş öğretmen baba ve annenin bir kızı.

Öğretmen Tuncer ve İlknur Yeşilyurt çiftinin kızı olan Büşra’ya, 13 Mart 2009 yılında Lösemi hastalığı teşhisi kondu. Büşra için Kocaeli üniversitesinde tedavi süreci başladı. 6 ay boyunca tedavi gören ve kemoterapi uygulanan Büşra, ikinci dönem okuluna gidemedi ama girdiği SBS sınavında büyük bir başarı göstererek Gebze Anadolu lisesini kazandı.

Tedavi sürecinde, öğretmen anne ve baba gündüz okulda görevini yaptı akşam Gebze’den İzmit’e giderek Büşra’ya refakat etti. 6 ay boyunca hastanede yatıp, sabah çok sevdikleri öğrencilerinin başında oldular. Altı aylık bir tedavi sonrasında Büşra iyileşti.

Ne var ki, bu sevinç uzun sürmedi. Büşra’nın hastalığı tekrar etti. Büşra için Akdeniz üniversitesi ilik naklinin zorunlu olduğuna karar verirken, Kocaeli üniversitesi yeniden tedavi altına aldı. Büyük bir özenle Kemoterapi uyguladı.

İlik nakli için araştırmalar yapan Akdeniz Üniversitesi ve Dünya Kan Bankası ile birlikte yürüttüğü çalışmalar sonuç vermedi.

Buşra’nın yaşaması için ilik nakli gerekiyordu. Ancak, dünyada ve Türkiye’de İlik bulunamadı. Tek bir yol kalmıştı. Almanya Goethe Üniversitesinde, Alman profesörün Eter Baader’in beş yıldır yürüttüğü ve başarılı sonuçlar aldığı kök hücre nakli yaptırmak. Bu nakil, yalnızca bu doktora aitti. Hücreler içinden iki hücreyi anne ve babadan alınıp naklediliyor. Prosödürler engeldi, öğretmen Tuncer ve Yeşilyurt büyük uğraşlar ve mücadelelerle bu engeli aştılar. Büyük fedakarlıklar gösterdiler. Goethe’de Büşra’ya kök hücre nakli yapıldı.

Büşra bu yöntemin denendiği iki Türk’ten ilki oldu. Tedavi’den sonra Büşra’nın durumu iyi gitti. Hatta Büşra, Kasım ayında Goethe üniversitesinde kendisi tarafından hastanede yaptığı resimlerden oluşan sergisi bile açtı.

Ne var ki, dün akşam üzeri Buşra’nın küçük bedeni acılara dayanamadı. Başarılı bir öğrenci, gençliğe ilk adımı atan bir beden hayata veda etti.

Haberin duyulması üzerine Buşra’nın okuduğu Gebze Anadolu lisesi başta olmak üzere tüm okullar yasa boğuldu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat