Özdilek

Güncel

BES: Yükselme sınavı yönetmeliğe aykırı

BES Kocaeli Şubesi, Adalet Bakanlığı’nın açtığı görevde yükselme sınavındaki usulsüzlüklerin sıraladı. Açıklamayı yapan Eryılmaz, yükselme sınavının yönetmeliğe aykırı olduğunu vurguladı.

5 Ocak 2016 Saat: 16:27
BES: Yükselme sınavı yönetmeliğe aykırı
BES: Yükselme sınavı yönetmeliğe aykırı

Büro Emekçileri Sendikası (BES) Kocaeli Şubesi dün sendika binasında bir basın açıklaması gerçekleştirdi.  BES adına açıklamayı okuyan Yönetim Kurulu Üyesi Candan Eryılmaz Adalet Bakanlığı’nın açtığı ‘görevde yükselme sınavında’ yüksek puan alanların yerinde daha düşük puan alanların terfi aldığını söyledi. Candan Eryılmaz, 90 civarında puan alanlar terdi ettirilmezken 50 seviyesinde puan alanların açılan sözlü sınavın ardından görevde yükseldiğini ifade etti. Eryılmaz, “Sınavında sözlü sınav tamamlayıcı değil asli unsur olarak gerçekleşmiştir” açıklamasında bulundu. 


KAYIT ALTINA ALINMADI 
Şube Başkanı Gülüzar Ateş ve yöneticilerinin de katıldığı açıklamada Eryılmaz şunları aktardı, “Sözlü sınava ilişkin mahkemeler sözlü sınav komisyonu üyelerinin her biri tarafından belirlenmiş ve tutanağa bağlanmış soruların ve yanıtların neler olduğunun, bu yanıtlara komisyon üyelerince takdir edilen notun gerekçeleriyle ortaya konulmamış olmasının, kamera kaydının yapılmayışının idari yargı yerlerince yapılacak yargısal denetimi olanaksız kılması nedeniyle, sözlü sınavların iptaline karar vermektedir. Durum böyleyken Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme sınavında da aynı hatalar ortaya çıkmış, sözlü sınavında kamera kaydı yapılmadığı gibi, sorulan soruların ve sorulara verilen cevapların kayıt altına alınmadığı görülmüştür.


HAKSIZLI ORTAYA KOYMAKTADIR 
Yine ilgili yargı kararlarında da sözlü sınavın objektif bir şekilde yazılı sınavın tamamlayıcı unsuru olarak gerçekleştirilmesi gerektiği yönündedir. Hal böyleyken Adalet Bakanlığı Görevde Yükselme Sınavında sözlü sınav tamamlayıcı değil asli unsur olarak gerçekleşmiştir. Yazılı sınavda 90-100 arasında puan alan birçok yargı emekçisi sözlü sınavda düşük puan verilmek suretiyle elenirken, yazılıda 60-70 arasında puan alan yargı emekçileri ise sözlü sınavda 95-100 arasında puanlar verilmek suretiyle yazı işleri müdürlüğüne atanmıştır. Bu durum açık bir haksızlığı ortaya koymaktadır.


YENİ HAYAL KIRIKLIĞI
AKP’nin 13 yılık iktidarında kamuda yaşanan adaletsizlik, ayrımcılık ve kadrolaşma hız kesmeden devam etmektedir. Kamuya personel alımında ve kamu kurumlarında yapılan görevde yükselme sınavlarındaki mülakat uygulamaları, AKP’nin kamuda yarattığı kadrolaşmanın en ektili aracı olarak kullanılmaktadır. Sınavlarda yaşanan şaibeler, kayırmacılık kamu emekçilerinin ve kamu emekçisi adaylarının kamu kurumlarına güvenini ortadan kaldırmakta, her sınav süreci yeni hayal kırıklıkları anlamına gelmektedir.


TUZ KOKARSA 
Kamu kurumlarının yaptığı görevde yükselme sınavlarında ayrımcılığın kaynağı olan mülakat uygulamalarına yönelik açılan davalar ve yaşanan hukuki süreçler de kaygılarımızı haklı çıkartmakta genellikle açılan davalar kazanılmaktadır. Mülakat uygulamasının kaldırılması veya yapılan mülakat sınavları ile ilgili yargısal denetimi sağlayacak alt yapının tüm unsurları ile oluşturulmasına ilişkin idareyi bağlayan Danıştay kararları olmasına rağmen hukuksuzluk devam etmektedir. Adalet bakanlığı bünyesindeki Danıştay’ın kararlarını Adalet Bakanlığı uygulamazsa tuz kokarsa deyimini akla getirmektedir.


YOK SAYILMAKTADIR
Adalet Bakanlığı tarafından açılan görevde yükselme sınavları 7-8 ay süren bir maratonla sonuçlanmış bulunmaktadır. Ortalama 40 bin yargı emekçisinden koşulları uygun olan 7818 yargı emekçisi görevde yükselme sınavına girmiş olup, 7213 kişi barajın üzerinde puan alarak yazılı sınavı kazanmıştır. Adliyelerdeki yoğun iş yükünün yanı sıra, mesai saati dışındaki zamanlarda gecesini gündüze katıp sınavlara hazırlık yapan yargı emekçileri yazılı sınavda başarılı olmasına rağmen mülakat çarkına sokularak emekleri yok sayılmıştır.


NİTELİK TAŞIMAMAKTADIR
Mülakat sınavında sorulan sorular, liyakati esas almaktan uzak olup, adeta yargı emekçileri ile alay eden cinsten sorular olmuştur. Mülakat sınavına giren adaylara ‘Mehmet Akif Ersoy’un doğduğu apartmanın adı nedir?, Atatürk'ün cenaze namazını kim kıldırdı?’ şeklinde mesleki bilgi ve birikim gerektirmeyen hatta bilinmesi kültürel açıdan da gerekli olmayan soruların sorulduğu bilinmektedir. Diğer taraftan ‘Anayasa’nın 17. Maddesini açıklayınız’ şeklindeki sorular genel kültür özelliği taşımamakta, uzmanlık gerektiren bir alan sorusu niteliği taşımaktadır. Dolayısıyla sorulan soruların genel anlamda yazı işleri müdürü seçme niteliği taşımadığı ortadadır.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat