Özdilek

Kültür/Sanat

BERİKAN GİTTİ ÇEVİK GELDİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Veysel Sami Berikan istifa etti, yerine ünlü oyuncu Mehmet Çevik geldi

20 Ağustos 2013 Saat: 20:39
BERİKAN GİTTİ ÇEVİK GELDİ
BERİKAN GİTTİ ÇEVİK GELDİ
Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları`ndan sular durulmuyor. 16 yılda tam 5 genel sanat yönetmeni ve onlarca oyuncu değiştiren tiyatroda beklenen istifa geldi. Pazartesi günü gazetemizin manşetinden ‘Şehir tiyatrolarına Gezi cezası` başlığıyla verdiğimiz haberde Nejat Birecik`ten sonra genel sanat yönetmenliğine getirilen Veysel Sami Berikan`ın istifa ettiğini yazmıştık. Gerekçe ise mayıs ayı sonunda patlak veren ve haziran ayı boyunca sıcaklığını koruyan Gezi Parkı eylemlerine destek veren oyunculara teşvik primlerinin ödenmemesiydi.
 
İNKAR ETMİŞTİ AMA...
İddialara göre; teşvik primi alamayan bazı oyuncular, genel sanat yönetmeni Veysel Sami Berikan ile tartışmış, ardından Berikan tüm tiyatro çalışanlarına istifa ettiği yönünde cep telefonundan mesaj atmıştı. Ancak o gün istifayı doğrulamayan Berikan, yapılan açıklamada istifa nedenlerini açıkladı. Süleyman Demirel Kültür Merkezi (SDKM)`inde gerçekleşen açıklamada; Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, Kocaeli genel sanat yönetmeni Veysel Sami Berikan ve tiyatronun yeni genel sanat yönetmeni ünlü sanatçı Mehmet Çevik katıldı.
 
KİŞİSEL SEBEPLERDEN
Yaklaşık 1 senedir şehir tiyatrolarında genel sanat yönetmeni olarak görev yapan Berikan, kişisel sebeplerden ötürü istifa ettiğini söyleyerek, “İstifamın şehirde ya da ülkemizde yaşanan herhangi bir olayla uzaktan yakından alakası yok. Gece gündüz büyük emek vererek çalışmalarını yürüttüğüm genel sanat yönetmenliği görevinden kişisel sebeplerden ötürü istifa ettim. Buraya her birimiz çok fazla emek verdik” dedi. Genel sekreter yardımcısı Tahir Büyükakın da Berikan`ın şehir tiyatrolarına, kurumsallaşma, toplumla sanatı buluşturma adına çok büyük katkılar sağladığını kaydetti. 
 
GEZİ PARKI KONUSU
Büyükakın, Berikan`ın istifasının altında Gezi Parkı olaylarının yatmadığını, Teşvik Primi Yönetmeliği`nin de bakanlık tarafından değiştirildiğini söyleyerek, “Berikan`a mesai gözetmeyen çalışmalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Geçtiğimiz cuma günü yapılan yönetim kurulu toplantısında bir takım tartışmalar yaşandığı doğrudur. Yaşanan tartışmaların ardından Berikan, görevinden istifa etmek istediğini iletti. Gazetelerde bahsi geçen olaylarla, Berikan`ın istifa sebebinin aynı olmadığını kendisinden öğrendik. Berikan`ın bizlerle çalışması, tiyatroya emek vermesi takdire şayandır. Fakat aldığı karara da saygımız sonsuzdur” açıklamasında bulundu. 
 
YÖNETMELİK GEREĞİ
Berikan`ın istifasının ardından, Mehmet Çevik`e teklif götürdüklerini belirten Büyükakın, teşvik primlerinin ödenmemesi hakkında şu şekilde bilgilendirmeyi yaptı: “2012 teftiş raporunun son bölümünde yeni yönetmelik hazırlanması konusunda zorunluluk getirilmiştir. Yeni yönetmeliğin hazırlanacağı duyurusunu tüm çalışanlarımızla paylaştık ve görüş aldık. Herkesin katılımıyla tüm sanat camiasının takdirini kazanmış bir yönetmelik hazırlanmıştır. Olağanüstü gayret ve çalışmaları sonucunda emsallerine göre başarılı görev yaptıkları tespit edilenlere iki aylık ücret ‘teşvik ikramiyesi` olarak verilir. 
 
24 KİŞİ PRİM ALDI
Yönetim kurulunun 06.06.2013 tarihli ve 102 sayılı toplantısında teşvik ikramiyeleri konusu görüşülmüştür. Yapılan değerlendirme de A kadrodan 10, B ve C kadrodan 14 kişinin teşvik ikramiyesinden yararlanmasına karar verilmiştir. Bizim işimiz kim gezi olaylarına katılmış, kim katılmamış bunu araştırmak değil. Teşvik ikramiyelerinin bu sebeple kesildiğinin duyurulmasıysa, sanatçıların emeğine karşı en büyük saygısızlıktır. Buraya emek veren oyuncuların, hiçbir çalışmada görev almayan kişilerin teşvik primi almasını kabul edeceğini zannetmiyorum.” Büyükakın, Berikan`la çalışma arkadaşı olarak yollarına devam edeceklerini belirtti. 
 
TÜRKİYE`YE ÖRNEK
Büyükakın, bundan sonraki süreçte genel sanat yönetmenliği görevini yürütecek olan Mehmet Çevik`e çalışmalarında başarılar diledi. Çevik, Berikan`a katkılarından dolayı teşekkür ederek, “Veysel Sami Berikan kimsenin yapamadığını yapmış ve tiyatronun kurumsallaşmasına büyük katkılar sağlayarak, herkese büyük bir örnek teşkil etmiştir. Sürdürdüğü başarıyı kendi çalışma dönemimde de devam ettirerek, şehir tiyatrolarını hep birlikte daha fazla başarıya ulaştıracağız” diye kısa bir konuşma yaptı. Hatırlayacağınız gibi Çevik, 2011 yılında şehir tiyatrolarından istifa etmişti. 
 
DİZİLERDE OYNUYOR
Gerekçesi ise o dönem genel sanat yönetmeni Nejat Birecik`i bu göreve yakıştırmamasıydı. Çevik, Birecik`in sanatçıları küstürdüğünü ve azarladığını iddia etmişti. Tüm Türkiye`nin yakından tanıdığı Çevik, daha önce izlenme rekorları kıran dizilerde önemli roller üstlenmişti. Çevik, bir dönem Star ekranlarında seyirciyle buluşan ‘İffet` ve Kanal D ekranlarında yayınlanan ‘Hanımın Çiftliği` gibi daha pek çok dizi de rol almıştı. Çevik, şimdilerde Kanal D`de ünlü oyuncular Ali Sunal ve Naz Elmas`ın başrollerini paylaştığı ‘Güzel ve Çirkin` adlı polisiye dizide asayiş şube müdürü ‘Remzi` rolünü canlandırıyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat