Özdilek

Sağlık

BAYRAMI ARTI KİLOLARLA BİTİRMEYİN!

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Umz. Dyt. Yazsmin Bekmezci, bayramda beslenmemizde dikkat etmemiz gerekenleri bizlerle paylaştı.

23 Ekim 2012 Saat: 21:18
BAYRAMI ARTI KİLOLARLA BİTİRMEYİN!
BAYRAMI ARTI KİLOLARLA BİTİRMEYİN!

Bayramlarda yapılan ziyaretler beslenme ve öğün düzenimizi bozarak bizlere bazı rahatsızlıklar verebiliyor.

Özellikle sık ve fazla miktarda tüketilen et  ve tatlılar bayram sonrasında bizleri fazla kilolarla uğraştırabiliyor.

Acıbadem Kocaeli Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Umz. Dyt. Yazsmin Bekmezci, bayramda beslenmemizde dikkat etmemiz gerekenleri bizlerle paylaştı.

KURBAN BAYRAMINDA  NASIL BESLENMELİYİZ?

Kurban bayramında tatil, ziyaretler derken beslenme ve öğün düzenimiz de değişmektedir. Bu bayramda adet haline gelmiş çikolata, şeker, hamur işleri, şerbetli tatlılar gibi ikramların yanında kırmızı et tüketiminde de artış olmaktadır. Ancak beslenmemizi aşırıya kaçmadan, dengeli seçimlerle hem ağzımızın tadı bozulmadan, hem de sağlığımızdan olmadan dengeleyebiliriz.

ET TÜKETİMİNE DİKKAT EDİN!

Öncelikli olarak taze kesilen etler hemen tüketilmemelidir. Çünkü kesimden hemen sonra et, lezzetsiz ve sert olur, ayrıca sindirimi de güçtür. Bu nedenle et en az 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmelidir.

 Et yüksek oranda protein içerdiğinden çabuk bozulabilen bir yiyecektir. Dolayısıyla saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Etler buzdolabında ya da derin dondurucuda muhafaza edilmelidir.

Pişirmede haşlama, ızgara, fırında pişirme gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmadan sakınılmalıdır. Etler ızgara edilirken etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır, aksi halde kanser yapıcı maddeler oluşur.

Kırmızı et doymuş yağ ve kolesterol içerdiğinden özellikle kalp-damar hastalığı, diyabet, hipertansiyon gibi hastalığı olanların et tüketimini sınırlı tutmaları gerekmektedir.

Etler yağlarından mümkün olduğunca ayrılarak, aşırıya kaçmadan, öğünde 2-3 porsiyon (60-90 g) olacak şekilde tüketilebilir.

Etten sucuk, pastırma, kavurma gibi et ürünleri yapılacaksa bunlar aşırı ve sık tercih edilmemeli, tüketilecekse de beraberinde sebze ya da meyve alınmalıdır.

TATLI TERCİHLERİNİ BİR DAHA GÖZDEN GEÇİRİN!

Bayram sofralarının bir diğer vazgeçilmezi şüphesiz tatlılardır.  Şerbetli tatlılar yerine meyveli, sütlü tatlıları tercih etmek daha sağlıklı bir seçimdir. Ancak illa da şerbetli tatlılar isteniyorsa, gün aşırı 1-2 dilim baklava yanında mümkünse süt ile tüketilebilir.

ÇAY, KAHVEDE AŞIRIYA KAÇMAYIN!

Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve alımı aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine yol açabilmektedir. Dolayısıyla tüketim miktarlarına dikkat edilmelidir. Ayrıca ıhlamur, ada çayı, rezene gibi bitki çayları da tercih edilebilir.

BAYRAMI ARTI KİLOLARLA BİTİRMEYİN!

Bayramda şekerli, hamurlu, yağlı yiyeceklerin sık ve fazla yenmesiyle kilo alımı da kaçınılmaz olmaktadır. Kilo korunmak isteniyorsa kaçamaklar 1 günden daha fazla olmamalıdır. Sofrada etler dışında diğer besin gruplarına da önem verilmelidir. Sebze yemekleri, salatalar, meyve, süt-yoğurt da beslenmemizde yerini almalıdır. Ekmek olarak tam buğday veya çavdarlı, kepekli ekmekler veya yerine bulgur, makarna, kepekli pirinç tercih edilebilir. Tatlı yeniyorsa öğünde ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidratlarda azaltma yapmak gerekmektedir.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat